Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Και οι εποχές τρελάθηκαν: Δεύτερη άνοιξη για τη Μ. Βρετανία


Ένα θερμό φθινόπωρο που μοιάζει με άνοιξη, παρατηρούν οι επιστήμονες στην Αγγλία και καταγράφουν μία σειρά από περίεργα γεγονότα.

Παπαρούνες στους αγρούς, βάτραχοι που αναζητούν συντρόφους για ζευγάρωμα, σφήκες που επισκέπτονται εξοχικές κατοικίες, τομάτες και φράουλες βγαίνουν εκτός εποχής τους είναι μερικά από αυτά που συμβαίνουν στη νησιωτική χώρα και οδηγούν τους ερευνητές να κάνουν λόγο για μία δεύτερη άνοιξη. Έντομα και φυτά, των οποίων η εμφάνιση σηματοδοτούσε την εποχή της άνοιξης, έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτήν την εποχή.

Ήδη έχει αρχίσει η αναζήτηση παρόμοιων συνθηκών στο παρελθόν με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για το 1986 και το 1975. «Η εξοχή μας είναι πολύ πιο ανθισμένη απ’ ότι συνηθίζεται αυτήν την εποχή», ανέφερε ο Μάθιου Όουτς, οικολόγος της υπηρεσίας «National Trust».
«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του Οκτώβρη είχαν ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση ορισμένων ειδών», υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Μπούλοκ, στέλεχος της υπηρεσίας προστασίας υδρότοπων.

Την ίδια ώρα, όμως, ενδέχεται να παρουσιαστούν διαταράξεις στη ζωικη΄ αλυσίδα. Σύμφωνα με τον Δρ. Στέφεν Θακερέι, «Είναι πολύ σημαντικό γεγονός για ορισμένα είδη ότι ρυθμίζουν το ζωικό τους κύκλο, βασιζόμενα σε κάποια άλλα. Υπάρχει ο κίνδυνος, λοιπόν, να παρουσιαστεί ένας αποσυγχρονισμός για αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: