Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13:00 o Σαμαράς


Σπύρος Γκουτζάνης

Επιμένει σε εκλογές

Στην συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι πέφτουν τώρα όλα τα φώτα, με την κυβέρνηση να τηρεί στάση αναμονής.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και δήλωσε “εκλογές τώρα για επιστροφή στην ομαλότητα”.

“Ο κ. Παπανδρέου ευτέλισε το Κοινοβούλιο, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να παραιτηθεί αλλά δεν παραιτήθηκε, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να αλλαξει την κυβέρνηση που φαίνεται ότι θα είναι η ίδια.
Δεν ζήτησε κυβέρνηση σύντομης διάρκειας, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας που, εκτός απο το νέο δάνειο, θα διαχειριστεί το όνομα των Σκοπίων, τη διαχείριση του πλούτου της χώρας, το πρόβλημα των τραπεζών. Είναι δυνατόν όλα αυτά να γίνουν χωρίς την ψήφο του ελληνικού λαού;” ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι “ο κ. Παπανδρέου δεν ψάχνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Προσπαθεί να δεσμεύσει τους πάντες στις προσωπικές του επιλογές. Καμία κυβέρνηση δεν θα πετύχει χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού”. Έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση -κυρίως στο εξωτερικό- λέγοντας: “Την απόφαση για το κούρεμα την δεχόμαστε, όπως δεχόμαστε και τη δημοσιονομική σύγκλιση και τις διαρθρωτικές αλλαγές” και πρόσθεσε ότι την ίδια πολιτική που εφαρμόζεται τώρα, δεν θα την ψηφίσει.

“Κάποιοι θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα και να την δέσουν χειροπόδαρα” είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε “μας ζητούν μαζί με του κούρεμα να ψηφίσουμε νέα μέτρα που κανείς δεν ξέρει, δηλαδή ζητούν λευκή επιταγή. Εμείς λευκή επιταγή δεν δίνουμε”.



Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία για να αποσοβήσει τον κίνδυνο που δημιούργησε η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. "Διακηρύξαμε ότι δεχόμαστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που είναι αναπόφευκτο. Παράλληλα, ενώ τα χρήματα της έκτης δόσης ήταν εξασφαλισμένα από την ευρωπαϊκή απόφαση, η εξαγγελία του κ. Παπανδρέου τα μπλόκαρε. Η δική μας η κίνηση τα ξεμπλόκαρε”.

Μίλησε και για τη δική του πρόταση: “Ταυτόχρονα, ζητήσαμε μεταβατική κυβέρνηση και διεξαγωγή εκλογών. Ζητήσαμε μόνο να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου και η πρόταση χαιρετίστηκε από όλους. Ο κ. Παπανδρέου, ενώ αρχικά την δέχτηκε, μετά την απέρριψε. Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι” ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “τελικά ούτε ο ίδιος παραιτήθηκε ούτε εκλογές εξήγγειλε, αλλά προανήγγειλε νέα μέτρα που θα είναι επίσης καταστροφικά”.

Έχει σημασία ότι στη δήλωση που έκανε για πρώτη φορά είχε δίπλα του τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος κ.κ. Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο, θέλοντας να σηματοδοτήσει την ενότητα του κόμματος και να στείλει μήνυμα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και να απαντήσει στις πιέσεις που δέχθηκε από τα ευρωπαικά λαϊκά κόμματα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, της δήλωσης προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και έγιναν προτάσεις τις οποίες ο κ. Σαμαράς απέρριψε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: