Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ψάχνοντας για χρυσό με το Κατάρ στη Χαλκιδική


Η ρευστότητα του εμιράτου, «κλειδί» για τις συμφωνίες που προωθούνται


Το πλουσιότερο κράτος του κόσμου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, το Κατάρ, μπαίνει και στο πεδίο εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου μετά την πρόσφατη συμφωνία της κρατικής Αρχής Επενδύσεων (Qatar Investment Authority) για τη χρηματοδότηση της επένδυσης «Ελληνικός Χρυσός» στη βόρεια Χαλκιδική. «Το Κατάρ έπαιξε τον ρόλο της τράπεζας», λέει ένας από τους ανθρώπους της «Ελληνικός Χρυσός», η οποία έχει την άδεια για την εγκατάσταση στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Εδωσε ένα δάνειο 600 εκατ. δολαρίων, με επιτόκιο 7%, πάνω από το Libor του εξαμήνου (0,55% αυτή την εβδομάδα), που οι άνθρωποι της «Ελληνικός Χρυσός» χαρακτήρισαν «στο πλαίσιο της αγοράς». Στόχος της Qatar Holding είναι να συμμετέχει στην εταιρεία με δικαίωμα (option), να αποτελέσει τον μεγαλύτερο μέτοχό της και να αποκτήσει μέρος του τελικού προϊόντος σε χρυσό, ώστε να έχει ένα μέρος των διαθεσίμων σε πολύτιμο μέταλλο ύψους 100 δισ.
Την ίδια στιγμή, σκηνικό αναταραχής με στόχο την παρεμπόδιση, για μία ακόμη φορά, της υλοποίησης της επενδυτικής συμφωνίας για την εξόρυξη χρυσού στήνεται στη Χαλκιδική. Μερίδα κατοίκων, επικαλούμενη περιβαλλοντικούς κινδύνους, σχεδιάζει κινητοποιήσεις ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία.

Mε το χρήμα πραγματικά να ρέει, το Κατάρ βολιδοσκοπεί κάθε είδους επένδυση, με τον τομέα της ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στο στόχαστρο έχει βάλει τις αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών ΔEΠA και EΛΠE, καθώς το εμιράτο διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου παγκοσμίως, μετά τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) παγκοσμίως. Tο Kατάρ αναζητεί διακαώς μερίδιο από τη μεγάλη αγορά φυσικού αερίου της Eυρώπης, η ζήτηση του οποίου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μετά το κλέισιμο πυρηνικών σταθμών.

Ο μεγάλος επενδυτικός στόχος, όμως, των Καταρινών παραμένει το Ελληνικό. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ενημέρωση του πρέσβη του Κατάρ από στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου η οποία εστιάσθηκε στο Ελληνικό.


Γιατί το Κατάρ αναζητεί χρυσό στη Χαλκιδική εν μέσω κρίσης

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η οικονομική πρόταση του fund

Του Τασου Tελλογλου

Οταν τον περασμένο Ιούλιο η «Ελληνικός Χρυσός» έπαιρνε την άδεια για την εγκατάσταση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, πολλοί θεωρούσαν ότι ο δρόμος για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του χρυσού αλλά και των άλλων μεταλλευμάτων ήταν στρωμένος με δάφνες. Κι όμως, στο παρασκήνιο, τα στελέχη της εταιρείας έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, κατ' αρχήν για να διασφαλίσουν τα απαιτούμενα δάνεια.

Ηδη από τον Δεκέμβριο του 2010, η «Ελληνικός Χρυσός» είχε βγει στις αγορές χρήματος και είχε μία προέγκριση για δάνειο από τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ. Αντισυμβαλλόμενο ήταν το κονσόρτσιουμ των τραπεζών BNP, Invstestec και Unicredit. Το επιτόκιο ήταν λίγο κάτω από 6%, δηλαδή πάνω από το διατραπεζικό.

Ολα, ωστόσο, τελούσαν υπό την αίρεση λήψης της περιβαλλοντικής άδειας. «Οσο αυτή δεν ερχόταν τόσο αυξανόταν το ρίσκο της χώρας στις τράπεζες και το επιτόκιο τραβούσε την ανηφόρα» λέει σήμερα στέλεχος της εταιρείας που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί. Στις αρχές Μαΐου του 2011, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωνόταν δραματικά με την εκτίναξη των επιτοκίων και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ πιεζόταν από την έλλειψη ρευστότητας, οι άνθρωποι της «Ελληνικός Χρυσός» ανησυχούσαν για εξαγορά από επενδυτή του εξωτερικού.

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στην τραπεζική αγορά είχαν διαφανεί στον ορίζοντα κατ' αρχήν για τη Unicredit και στη συνέχεια για την BNP. Κάθε μέρα καθυστέρησης στη χορήγηση της περιβαλλοντικής άδειας περιέπλεκε τα πράγματα, καθιστώντας δυσκολότερη την ελληνική συμμετοχή, ακόμα και αν το εγχείρημα έπαιρνε τη σχετική άδεια από το ΥΠΕΚΑ.

Toν Iούνιο το ενδιαφέρον του προηγούμενου τραπεζικού κονσόρτσιουμ είχε εξαντληθεί και η άδεια από το ΥΠΕΚΑ δεν κατέστησε τα πράγματα ευκολότερα, καθώς χρονικά συνέπεσε με την απόφαση της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Ενα νέο μετατρέψιμο δάνειο που φαινόταν στον ορίζοντα εκείνη την περίοδο απομακρύνθηκε, καθώς οι τράπεζες σημείωναν ότι ο κίνδυνος της χώρας «συμπεριλαμβάνει και κίνδυνο για τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις σε περίπτωση κοινωνικών ταραχών».

Σε μια παρουσίασή του στο «Φόρουμ Χρυσού» του Ντένβερ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EuropeaGoldfields Μάρτιν Κόνινγκ, είχε επισημάνει ότι το δάνειο της EuropeaGoldfields για την κάλυψη του χρέους της εταιρείας, που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο του 2010 «είχε αποσυνδεθεί από τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους…».

Ο Κόνινγκ, μάλιστα, είχε υπολογίσει ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, με μία υποτίμηση 50% σε περίπτωση επιστροφής της δραχμής «θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης στα 270 ώς 320 δολάρια η ουγγιά…». Ο ίδιος δε υπογράμμιζε ακόμα ότι το σύνολο του προϊόντος πουλιέται στο εξωτερικό σε τιμή που υπολογίζεται σε δολάρια.

Το Κατάρ

Το πρώτο ραντεβού των ανθρώπων της «Ελληνικός Χρυσός» με τους εκπροσώπους του Κατάρ έγινε μέσα στον Αύγουστο του 2011. Οι άνθρωποι της Κατάρ Χόλντινγκ, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Αχμάντ Μοχάμεντ Αλ Σαγιέντ, αν και δεν είχαν ιδιαίτερη εμπειρία στις δουλειές της εξόρυξης μετάλλων, κατέστησαν σαφές στους συνομιλητές τους ότι ενδιαφέρονταν:

1ον) Να συμμετέχουν στην ίδια την εταιρεία με optioγια να αποτελέσουν τον μεγαλύτερο μέτοχό της και

2ον) Να αποκτήσουν μέρος του τελικού προϊόντος σε χρυσό, έτσι ώστε να έχουν ένα μέρος των ύψους 100 δισ. διαθεσίμων τους σε πολύτιμο μέταλλο.

«Το Κατάρ, λοιπόν, έπαιξε τον ρόλο της τράπεζας» λέει ένας από τους ανθρώπους της «Ελληνικής Χρυσός», με γνώση των συζητήσεων.

Εδωσε ένα δάνειο 600 εκατ. δολαρίων, με επιτόκιο 7%, πάνω από το Libor του εξαμήνου (0,55% αυτή την εβδομάδα), που οι άνθρωποι της «Ελληνικός Χρυσός» χαρακτήρισαν «στα πλαίσια της αγοράς».

Για το δάνειο αυτό η EuropeaGoldfields εξέδωσε τίτλους για την αγορά 40,4 εκατ. μετοχών με τιμή λίγο πάνω από τα 9 δολάρια. Αν το δάνειο δεν αποπληρωθεί σε 8 χρόνια, τότε καταπίπτει το ενέχυρο των μετοχών και το Κατάρ γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας με 32%. Ταυτόχρονα ο ΑΚΤΩΡ και ο Δ. Κούτρας μεταβίβασαν το 10% της εταιρείας στα 10 δολάρια τη μετοχή.

Συζητήσεις για το ανταποδοτικό τέλος

Η Ελληνικός Χρυσός, στην ανακοίνωση της EuropeaGoldfields για τη συμφωνία με την Κατάρ Χόλντινγκς, κατέστησε σαφές ότι για να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της θα διανείμει ομόλογα ύψους 150 εκατ. δολαρίων, που είναι διαθέσιμα στους παλαιούς μετόχους της εταιρείας. Την Τρίτη συναντήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι εκπρόσωποί της με τον τοπικό δήμαρχο Χρ. Πάχτα και αξιωματούχους του υπουργείου για να συζητήσουν το περίφημο «ανταποδοτικό τέλος» προς την τοπική κοινωνία.

Ο κ. Πάχτας ζητεί ένα σταθερό ποσό κι ένα ποσοστό επί του κύκλου εργασιών που θα συγκαθορίζεται και από το ύψος της τιμής του χρυσού. Η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει αντίρρηση, αλλά ζητεί να διασφαλιστούν τα συμφέροντά της στην περίπτωση που η τιμή του χρυσού πέσει κάτω από ένα όριο. Σημειώνεται ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας -τώρα εκπονείται ένα αναθεωρημένο- ξεκινούσε με την υπόθεσης μιας τιμής χρυσού στα 600$ η ουγγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: