Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Τον πρόδωσαν τα... περίεργα πλούτη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ

Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης σε βάρος του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα που είχε στήσει εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων στην περιοχή της Χαλκιδικής και έκανε... εξαγωγές των φορτίων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η δίωξη ασκήθηκε μετά την αναφορά που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία από τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης. Η έρευνα διενεργήθηκε έπειτα από ανώνυμη καταγγελία για «περίεργο πλουτισμό του συγκεκριμένου αξιωματικού».

Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε αγοράσει ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων στην περιοχή της Κασσάνδρας, όπου έχτισε μία διώροφη κατοικία, καθώς και δύο μικρά διαμερίσματα στη Βέροια και την Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα. Επίσης βρέθηκε στο όνομά του ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών μικρής αξίας.

Σύμφωνα με την αναφορά που υποβλήθηκε, δεν προκύπτει με σαφήνεια ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ φέρεται ότι υπάρχουν και ελλείψεις στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» για τα έτη από το 2006 έως και το 2009. Μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε η δικογραφία αναμένεται να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή, προκειμένου να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα.

Για την υπόθεση του «εργοστασίου» λαθραίων τσιγάρων που εντοπίστηκε στην περιοχή της Χαλκιδικής ήδη το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που εκδόθηκε πριν από περίπου τρεις μήνες παραπέμπει σε δίκη 25 άτομα, αποδίδοντας στους εμπλεκόμενους κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, λαθρεμπορία, πλαστογραφία, ενώ ο φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος αντιμετωπίζει και κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας με συγκατηγορούμενό του έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο για απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Με το ίδιο βούλευμα είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία και η άρση της προσωρινής κράτησης του πρώην διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου. Αντίθετα στη φυλακή παραμένει ο πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ασφάλειας Κασσανδρείας. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες στα μέλη του κυκλώματος, ώστε να αποφεύγουν τις διωκτικές αρχές.

Ζημίες εκατομμυρίων...

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010 έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και οκτώ δικαστικών λειτουργών υπό την εποπτεία εισαγγελέα οικονομικών εγκλημάτων. Το «εργοστάσιο», που βρισκόταν σε δασική περιοχή στη θέση «Κελί» κοντά στον επαρχιακό δρόμο Σίβηρης - Φούρκας, ήταν το δεύτερο που στήθηκε από τα μέλη του ίδιου κυκλώματος, καθώς το καλοκαίρι του 2010 οι προηγούμενες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε η σπείρα τυλίχτηκαν στις φλόγες έπειτα από βραχυκύκλωμα.

Σύμφωνα με το βούλευμα που εκδόθηκε, από τη δράση του συγκεκριμένου κυκλώματος η ζημιά που υπέστη η καπνοβιομηχανία «Phillip Morris» είναι 5.630.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί για το ελληνικό Δημόσιο φτάνουν τα 4.782.758 ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα κέρδη για τα μέλη του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 640.000 ευρώ, καθώς υπολογίζεται ότι στα παράνομα εργοστάσια είχαν «παραχθεί» 10.000.000 λαθραία τσιγάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: