Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ολοήμερος τραγέλαφος η συνέντευξη Καστανίδη


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΟΥΤΣΩΝΗ

Μια του υπουργού, δυο του υπουργού, τρεις και... στο τετράγωνο! Μπορεί να ακούγονται παράλογα ή σουρεαλιστικά όλα αυτά, αλλά η αλήθεια είναι πως η συνέντευξη Τύπου του κ. Καστανίδη με θέμα τις καταλήψεις των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων από εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξελίχθηκε σε ολοήμερο τραγέλαφο και τελικά δόθηκε σε αίθουσα της Βουλής λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, έπειτα από τρεις διαδοχικές ματαιώσεις και επαναπρογραμματισμούς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών στο κτήριο του υπουργείου, με θέμα το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών και τις εξελίξεις με τις καταλήψεις των ΧΥΤΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι.
Η κατάληψη όμως του κτηρίου από εργαζομένους σε δήμους είχε αποτέλεσμα την αλλαγή όχι μόνον της ώρας της συνέντευξης αλλά και του χώρου στον οποίο αυτή θα παραχωρούνταν.

Επιλέχθηκε ο 7ος όροφος του κτηρίου που βρίσκεται στον αριθμό 8 της οδού Δραγατσανίου στην Αθήνα, όπου στεγάζεται η γραμματεία Ισότητας των Δύο φύλων του υπουργείου Εσωτερικών. Οπως ήταν φυσικό, οι εργαζόμενοι αντελήφθησαν την αλλαγή τόπου και ώρας της συνέντευξης και πήγαν πάραυτα εκεί. Στη θέα μάλιστα του υφυπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου φώναξαν συνθήματα όπως «ωω ω, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω - ουστ!» και άλλα.

Η πρόταση του κ. Κουκουλόπουλου για παραχώρηση της συνέντευξης Τύπου του υπουργού στην οδό Ιπποκράτους, μπορεί να έγινε αποδεκτή από τους δημοσιογράφους, με διαμαρτυρίες όμως και γκρίνιες, αφού για ακόμη μία φορά τα τηλεοπτικά συνεργεία με τον εξοπλισμό τους έπρεπε να μεταφερθούν στο κτήριο του κυβερνώντος κόμματος. Οπως και έγινε. Αλλά, σε μια ημέρα και ώρα που πολλοί κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας έκλειναν λόγω διαδηλώσεων και, όπως είδαν καθαρά όσοι βρέθηκαν εκεί ψηλά, στον 7ο όροφο της οδού Δραγατσανίου, το χάος στο κέντρο της Αθήνας ήταν ασύλληπτο και με επιπτώσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Ούτε στην Ιπποκράτους

Η επιλογή του κτηρίου της οδού Ιπποκράτους αποδείχθηκε ατυχής. Οχι μόνο γιατί οι δημοσιογράφοι βολεύτηκαν κακήν κακώς σε κάποια βιβλιοθήκη του κτηρίου, αλλά γιατί έξω ακριβώς από την έδρα του ΠΑΣΟΚ κατέφθανε εκείνη τη στιγμή πορεία απολυμένων εργαζομένων, που σταμάτησε έξω από την πόρτα του... ΠΑΣΟΚ, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ένταση.

Το αλαλούμ που ακολούθησε εντός και εκτός του κτηρίου είναι δύσκολο να περιγραφεί. Με την οδό Ιπποκράτους κλειστή από άνδρες της αστυνομίας όλων των... χρωμάτων -παρούσα ήταν η ομάδα ΔΕΛΤΑ, άνδρες των ΜΑΤ κ.ά.- και με τον κ. Καστανίδη αυτή τη φορά να αποφασίζει για εκ νέου αλλαγή της ώρας και του τόπου της συνέντευξης, ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθεί εκνευρισμός στους δημοσιογράφους, που αξίωναν, έστω περιληπτική ενημέρωση από τον υπουργό. Η επιμονή όμως του κ. Καστανίδη να παραχωρηθεί η συνέντευξη «θεσμικά όπως πρέπει -γι' αυτό και θα βρεθούμε όλοι το απόγευμα στη Βουλή», ήταν η αιτία για το τέταρτο ραντεβού της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: