Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Κορυφώνεται το πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής


Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει μέχρι τώρα στο πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική. Το μεγάλο πανηγύρι κορυφώνεται αύριο με το συμπόσιο του Αγίου Μάμαντος. Πολλοί θεωρούν το πανηγύρι, ως το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στην Κεντρική Μακεδονία.

Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του..... Αγίου Μάμμαντος, πολιούχου του χωριού, την Πέμπτη 1 Σεπτεμρίου θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμμαντος και στη συνέχεια διοργανώνεται Πολιτιστική Εκδήλωση. Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα Μνήμης του Αγίου Μάμαντος
θα τελεσθεί Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα ακολουθήσει το Αγιομαμίτικο Συμπόσιο.

Λειτουργια και στην κατεχόμενη Μόρφου

Τελέστηκε απόψε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος, στηνκατεχόμενη Μόρφου, μέγας αρχιερατικός εσπερινός για την αυριανή γιορτή του Αγίου Μάμαντος.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Μητρόπολης.

Κατά την περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάμαντος λιτανεύθηκε και η θαυματουργός εικόνα του Χρυσοσώτηρος, που διασώθηκε από την ομώνυμη εκκλησία της κατεχόμενης Ακανθούς, καθώς και τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Μάμαντος. Ο δήμος και η Ιερά Μητρόπολη της κατεχόμενης Μόρφου οργάνωσαν μεταφορά πιστών στην κατεχόμενη κωμόπολη, με λεωφορεία από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και κοινότητες του ελεύθερου διαμερίσματος Μόρφου.

Η ίδια διευθέτηση έχει γίνει και αύριο για τη μεταφορά πιστών στην κατεχόμενη κωμόπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στις 7 το πρωί και στις 5 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: