Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

«Ιερό» επεισόδιο για το Ραμαζάνι


Παράνομη διέλευση επιχείρησαν έποικοι, προφασιζόμενοι τη μουσουλμανική εορτή


Ένταση προκλήθηκε χθες στο απόγευμα στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, όταν δεν επετράπη η είσοδος σε λεωφορεία με προσκυνητές από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, επειδή σ’ αυτούς περιλαμβάνονταν και έποικοι.

ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ
Οποιοσδήποτε αλλοδαπός θέλει να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές, να έρθει από τις νόμιμες εισόδους του κράτους


Προβλήματα προκάλεσε χθες ομάδα Τουρκοκυπρίων, πλαισιωμένη από εποίκους, που επιχείρησαν να περάσουν αργά το απόγευμα από το οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, για να μεταβούν στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ, στην Λάρνακα, να προσκυνήσουν.
Αιτία αυτού στάθηκε η αθέτηση των διευθετήσεων που έγιναν με τα Ηνωμένα Έθνη, ότι, δηλαδή, θα εξασφάλιζαν άδειες και ασφάλειες για τα λεωφορεία και δεν θα υπήρχαν έποικοι ανάμεσα στους προσκυνητές.

Κατά τον έλεγχο των Αρχών της Δημοκρατίας στο οδόφραγμα, διαπιστώθηκε πως οι μισοί και πλέον από τους 800 περίπου επιβαίνοντες-προσκυνητές των λεωφορείων ήταν έποικοι και ότι τα 17 από τα 18 λεωφορεία δεν έφεραν τις απαραίτητες άδειες. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η Αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές στα λεωφορεία. Η πρόθεση αυτή των Τουρκοκυπρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σε γνώση της Αστυνομίας της Κύπρου, η οποία κατέβαλε προσπάθειες μέσω των Η.Ε. έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, αλλά και πάλι οι προτροπές της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο έπεσαν στο κενό.

Υπερβολικές αντιδράσεις

Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκε στους Τ/κ και στους εποίκους πως δεν θα περάσουν όλοι παρά μόνο 46 Τουρκοκύπριοι, οι έποικοι κατέβηκαν από τα λεωφορεία προκαλώντας επεισόδιο.

Άρχισαν να βρίζουν και να επιτίθενται σε αστυνομικούς και δημοσιογράφους. Ένας Τουρκοκύπριος, μάλιστα, σε δηλώσεις του, τόνισε με μένος πως δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από το οδόφραγμα μέχρι να τους επιτραπεί να περάσουν όλοι προς τις ελεύθερες περιοχές. «Θα μείνουμεν δαχαμέ ώσπου να συμφωνήσουμεν. Ό,τι θέλετε κάμετε. Αν θέλετε φέρτε ούλλον τον στρατό σας δαμέ. Σκοτώστε μας. Τούτον το χώμα εν δικό μας. Εν των παππούων τζαι των τζιηρούων μας», πρόσθεσε. Άλλος ένας Τουρκοκύπριος δήλωσε, επίσης, πως «το '74 εσκοτώσετε μας τζαι τωρά εν μας αφήνετε να περάσουμε. Εμείς άμαν περνάτε για να πάτε στον Απόστολο Αντρέα σιαιρετούμεν σας τζαι εσείς είπετέ μας το ευχαριστώ».

Λεωφορείο «έφραξε» την είσοδο

Πέραν των υπερβολικών αντιδράσεων σε λεκτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια για «αντίποινα», προφασιζόμενος ένας οδηγός πως θα επέστρεφε στα κατεχόμενα απέκοψε την είσοδο του οδοφράγματος από τις ελεύθερες περιοχές προς τα κατεχόμενα, τοποθετώντας διαγώνια το λεωφορείο. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να κλείσει η είσοδος σε όλα τα οχήματα και για μισή ώρα να σχηματιστεί τεράστια ουρά από αυτοκίνητα Ε/κ και Τ/κ που ήθελαν να περάσουν στα κατεχόμενα. Μετά την επέμβαση των Η.Ε. η κατάσταση εξομαλύνθηκε, άνοιξε ο δρόμος και συνεχίστηκε απρόσκοπτα η μετάβαση όσων ήθελαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Στην περιοχή, επίσης, μετέβη μεγάλη αστυνομική δύναμη και δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να αποτραπούν τα χειρότερα και να σταλούν πίσω οι έποικοι. Έτσι, λίγο πριν από τις επτά το βράδυ, και αφού άνοιξε ο δρόμος, τα 17 από τα 18 λεωφορεία στάλθηκαν πίσω στα κατεχόμενα. Η μετάβαση στη Λάρνακα επετράπη μόνο σε ένα λεωφορείο, το οποίο είχε εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες και ασφάλειες, με επιβαίνοντες 46 Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έφθασαν στο Χαλά Σουλτάν γύρω στις 8:30. Πέραν αυτών, στο τέμενος πήγαν άλλοι 50 Τ/κ, οι οποίοι μετέβησαν με τα ιδιωτικά τους οχήματα για να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

«Να εισέρχονται νόμιμα»

Για το περιστατικό αυτό, αργά το βράδυ, προέβη σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, κανένας έποικος δεν πέρασε από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, παρά μόνο ένα λεωφορείο με 46 Τ/κ. Τα υπόλοιπα, ανέφερε, πέραν από το γεγονός ότι σε αυτά επέβαιναν έποικοι, δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη και επομένως δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Δημοκρατίας. «Οποιοσδήποτε αλλοδαπός», τόνισε, «θέλει να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές, πρέπει να έρθει από τις νόμιμες εισόδους του κράτους και αυτές είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Λουκά δεν απέκλεισε, ακόμη, το ενδεχόμενο η παρουσία των εποίκων σε λεωφορεία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη να έγινε σκόπιμα, για να δημιουργηθεί πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και πέρυσι και δεν πέρασαν οι έποικοι. «Είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα τα Ηνωμένα Έθνη όταν εδόθησαν οι κατάλογοι και είπαν ότι αυτοί δεν μπορούν να περάσουν γιατί δεν είναι Τουρκοκύπριοι», σημείωσε.

Ήθελαν να γιορτάσουν…

Να σημειωθεί πως οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, για να μεταβούν στο τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της ιερής νύχτας Καντίρ Γκετζεσί, την 27η ημέρα του Ραμαζανιού. Το πρόγραμμα για το Καντίρ που περιλαμβάνει και την ανάγνωση του ποιήματος που αφηγείται τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ, μεταδιδόταν ζωντανά από τον παράνομο τηλεοπτικό σταθμό Μπαϊράκ. Μετά το προσκύνημα και την προσευχή προσφέρθηκε στους Τουρκοκύπριους δωρεάν γεύμα και ακολούθως επέστρεψαν στα κατεχόμενα.

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: