Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κατέρρευσε το καθεστώς Καντάφι- Οι Λίβυοι πανηγυρίζουν


Μετά από δυο μέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι ανταρτικές δυνάμεις υπό τις επεφημίες χιλιάδων κατοίκων έφτασαν μέχρι την κεντρική πλατεία της Τρίπολης χωρίς να συναντήσουν αντίσταση αργά χθες το βράδυ. Αν και αργότερα αποσύρθηκαν από την Πράσινη Πλατεία, όλα δείχνουν ότι το καθεστώς Καντάφι καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Συνελήφθησαν δυο γιοί του Καντάφι, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του ιδίου.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις:

* Πλήθος ξεχύθηκε στην Πράσινη Πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε "Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος".



 

* Εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντάρτες να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ό,τι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

* Ορισμένα σημεία της Τρίπολης παραμένουν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη Καντάφι, ανάμεσα στις οποίες είναι και η έδρα της κυβέρνησης του Καντάφι στο νότιο τμήμα της πόλης.

* Τη νύχτα συνελήφθησαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Καντάφι. Την πληροφορία για τον Σάιφ αλ Ισλάμ επιβεβαίωσε ο Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη. Ο μεγαλύτερος γιος του Καντάφι, Μοχάμαντ, τέθηκε επίσης υπό κράτηση στο σπίτι του στην λιβυκή πρωτεύουσα, όπως δήλωσε ο ίδιος τηλεφωνικά στο Αλ Τζαζίρα. «Ένοπλοι έχουν περικυκλώσει το σπίτι μου... και έχουν λένε ότι εγγυώνται την ασφάλειά μου» είπε στο αραβικό δίκτυο πριν διακοπεί η επικοινωνία και ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί.
 

* Το πού βρίσκεται ο ίδιος ο Καντάφι παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, την στιγμή που τα ΜΜΕ συνέχιζαν να αναμεταδίδουν τις εκκλήσεις του στους κατοίκους της Τρίπολης να υπερασπιστούν το καθεστώς μέχρι τα ξημερώματα. To ραδιόφωνο σταμάτησε να εκπέμπει τα ηχογραφημένα μηνύματα όταν ο σταθμός έπεσε στους αντικαθεστωτικούς.

* Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε πως «το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται πια στα χέρια των Λίβυων», καλώντας τους αντικαθεστωτικούς να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την κατάληψη της Τρίπολης.  

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: