Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Μικρή θετική αρχή για τις διεκδικήσεις της πεζο-ποδηλατοπορίας Ουρανούπολης


Ασφαλείς και αξιοπρεπείς πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές θα ζητήσουν το Σάββατο 20 Αυγούστου πεζοί και ποδηλάτες στην περιοχή Ουρανούπολης, στην πανέμορφη παραθαλάσσια διαδρομή 12 χιλιομέτρων από τα Νέα Ρόδα μέχρι τα σύνορα του Αγίου Όρους, σε ένα δρόμο που σήμερα είναι ο φόβος και ο τρόμος των αδύναμων χρηστών του. Ελάχιστοι πεζοί τολμούν να τον χρησιμοποιήσουν, κυρίως ξένοι που παραπλανούνται από τη φυσική ομορφιά, και μερικοί τολμηροί ποδηλάτες.

Τις δύο παράλληλες πορείες συνδιοργανώνουν η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής συνόρων Αγίου Όρους, η Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών, οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης και οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες.


Ενώ προετοιμάζεται η εκδήλωση, καλά νέα δημοσιεύονται για τις περιπατητικές υποδομές της περιοχής. Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η προμελέτη για την ανάπλαση και ανάδειξη της "διώρυγας του Ξέρξη" (δείτε τη σχετική είδηση στο Έθνος) με τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής από Νέα Ρόδα μέχρι την Τρυπητή. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθεί και η μελέτη για τη διαπλάτυνση του δρόμου από Τρυπητή μέχρι Ουρανούπολη με πεζοδρόμιο πλάτους τριών μέτρων, που είχε ανατεθεί από την Περιφέρεια το καλοκαίρι του 2008 (δείτε την τότε ανακοίνωση της Περιφέρειας και στον Τύπο).

Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να προβλεφθεί και στα δύο έργα η δυνατότητα κίνησης ποδηλάτων, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη φάση σχεδιασμού τους.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΠΟΔΗΛΑΤΑ:
9:30 συγκέντρωση ποδηλάτων και ποδηλατών στην θέση "διώρυγα του Ξέρξη" έξω από τα Νέα Ρόδα. Ενοικίαση ποδηλάτων για όσους δεν έχουν (θα υπάρχουν ποδήλατα IDEAL 21 ταχυτήτων προς ενοικίαση με 10 ευρώ, τηλεφωνήστε στο 6977656850 για κράτηση!).
10:00 Εκκίνηση ποδηλάτων προς Τρυπητή, Ουρανούπολη, Μονή Ζυγού.
11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

ΠΕΖΟΙ:
10:00 συγκέντρωση στον Πύργο Ουρανούπολης, προαιρετική ξενάγηση στον Πύργο
10:30 εκκίνηση πεζοπορίας
11:00 άφιξη στη Μονή Ζυγού.

Η ποδηλατοπορία θα γίνει με συνοδεία Τροχαίας, γιατρού και της ομάδας διάσωσης Μεγάλης Παναγίας.
Θα υπάρξουν τέσσερις «σταθμοί δροσιάς» με νερό και δροσιστικά σνακς, οργανωμένοι από ξενοδοχεία κατά μήκος της διαδρομής.
Όσοι ποδηλάτες κουραστούν, συνεχίζουν με λεωφορείο που θα ακολουθεί (+τρέηλορ για το ποδήλατο).
Στο χώρο κατάληξης της πορείας, δίπλα στο φυλάκιο Αγίου Όρους, στη σκιά των δέντρων και δίπλα στη θάλασσα, θα προσφερθούν μπουγάτσα και αναψυκτικά.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στη μονή Ζυγού από αρχαιολόγο της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Θα γίνει δωρεάν επιστροφή των ποδηλατών στον τόπο εκκίνησης με λεωφορεία ξενοδοχείων και μεταφορά των ποδηλάτων από την εταιρεία διοργάνωσης ποδηλατικών εκδρομών Cycle Rides & Tours.
Όσοι ποδηλάτες επιθυμούν, μπορούν να επιστρέψουν στα Νέα Ρόδα με το ποδήλατό τους.

Για τα τελευταία νέα κοιτάξτε στο Facebook, «Ποδηλατοπορία Ουρανούπολης».
Για logo διοργανωτών & φωτογραφίες,(θα εμπλουτιστεί το Σάββατο)  https://picasaweb.google.com/gmavrakis/wYSPQ?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJCqmb2zpvTPMA&feat=directlink 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γρηγόρης Μαυράκης, Τηλ. 6978897102

Δεν υπάρχουν σχόλια: