Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Χριστόφια, παραιτήσου και εσύ και οι Υπουργοί σου»


ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Ένα μαύρο πανό που γράφει «αιωνία τους η μνήμη», αναρτήθηκε χθες βράδυ στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Δεκάδες άτομα συγκεντρώθηκαν σε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων και διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία.

Το σύνθημα δόθηκε μέσω διαδικτύου και μηνυμάτων από κινητό σε κινητό και κινητοποίησε πάνω από τετρακόσιους πολίτες. Οι περισσότεροι φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατώντας κερί αναμμένο έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Προεδρικό. Ομάδα νεαρών, κρατώντας μαύρο πανό που έγραφε «το κράτος δολοφονεί, παραιτηθείτε», φώναζαν συνθήματα, όπως «μια παραίτηση δεν είναι αρκετή, κάποιος - κάποιος να πάει φυλακή», «Χριστόφια, παραιτήσου και εσύ και οι υπουργοί σου».


Στα κάγκελα του Προεδρικού έχουν αναρτηθεί και άλλα πανό, μεταξύ των οποίων και ένα με τα ονόματα των θυμάτων. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης καλούσαν τους οδηγούς να σταματήσουν τα αυτοκίνητά τους και να τους ακολουθήσουν στην πρωτοβουλία τους, πράγμα που αρκετοί έπρατταν. Σταματούσαν τα οχήματά τους και συμμετείχαν στην εκδήλωση εις μνήμη των θυμάτων. Το «παρών» τους στην εκδήλωση έδωσαν και μέλη του ΕΛΑΜ.

Η αυθόρμητη Πρωτοβουλία Πολιτών σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι απαιτεί από την πολιτεία όπως διερευνηθεί το περιστατικό και όλοι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση όχι μόνο να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά να τιμωρηθούν για τη δολοφονική τους αδιαφορία. «Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, το εν λόγω περιστατικό είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας από τους αρμόδιους στο ΓΕΕΦ, αλλά και από τα εμπλεκόμενα υπουργεία, αφού υπήρχαν ενδείξεις για το περιστατικό, εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς όμως να παρθούν δραστικά μέτρα».

Ακόμη ένα μαύρο καλοκαίρι βιώνει η πολύπαθη Κύπρος μας, αφού ανήμερα του τραγικού δυστυχήματος του Ευάγγελου Φλωράκη, στις 11 Ιουλίου του 2002, στο στρατόπεδο που τιμητικά φέρει το όνομά του, έλαβε χώρα η νέα αυτή τραγωδία. Εννέα χρόνια πριν το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς, που μετέφερε τον τότε αρχηγό Ευάγγελο Φλωράκη μαζί με τον Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, τον Σμηναγό Πάρη Αθανασιάδη, τον Υποπλοίαρχο Νικόλα Γεωργίου και τον Υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή, κατέπεσε ενώ εκτελούσε πτήση από την αεροπορική βάση της Πάφου, οδηγώντας και τους 5 αξιωματικούς στο θάνατο.

Η πρωτοβουλία πολιτών εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της και δηλώνει τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων της νέας αυτής τραγωδίας.

Κλωνάρια μυρσίνης και δώδεκα κεριά

Δώδεκα αναμμένα κεριά και δώδεκα άσπρα κεριά τυλιγμένα με κλωνάρια μυρσίνης, όσοι και οι νεκροί από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, άναψαν κάτοικοι της επαρχίας Λάρνακας μπροστά από το σιντριβάνι της Πλατείας Ευρώπης της πόλης.

Περίπου 100 άτομα από την Κίνηση Πολιτών Λάρνακας και άλλοι πολίτες που περνούσαν από την Πλατεία Ευρώπης πραγματοποίησαν μια σιωπηρή εκδήλωση μνήμης προς τους δώδεκα νεκρούς από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, κρατώντας αναμμένα κεριά. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωυσέως και Βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ καθώς και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: