Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Άνθρωποι και ποντίκια στο ρέμα της Δόξας…


Σε εστία μόλυνσης και κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων, όπως διακίνησης ναρκωτικών ή “μεταβίβασης” ανθρώπων από τα Βαλκάνια που χρησιμοποιούνται από ύποπτα κυκλώματα ως επαίτες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει μετατραπεί το ρέμα της Δόξας, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής Δόξας (περικλείεται από τις οδούς Ν. Εγνατία, Δοϊράνης, Κέρκυρας, και Ευβοίας) μέσω επώνυμων καταγγελιών τους στον δήμο Θεσσαλονίκης και στην αστυνομία αναφέρονται και σε καταπάτηση του ρέματος, καθώς εντός του έχουν στηθεί παράνομα παραπήγματα, όπου διαμένουν διάφορα άτομα, με τον χώρο να θυμίζει τριτοκοσμική παραγκούπολη.


Πέρα από τις πιθανές παράνομες δραστηριότητες, η περιοχή σταδιακά μετατρέπεται σε ένα ιδιαίτερα επιβαρημένο οικολογικό περιβάλλον, καθώς εντός του ρέματος συσσωρεύονται και διάφορα υλικά όπως παντός είδους σκουπίδια και ακαθαρσίες, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη τρωκτικών και αδέσποτων ζώων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους κυρίως για τα μικρά παιδιά που παίζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, ο χώρος εντός και πέριξ του ρέματος χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής, συγκέντρωσης και διαμονής διαφόρων επαιτών, που κυκλώματα φέρνουν από τα Βαλκάνια και οι οποίοι καθημερινά εξορμούν για επαιτεία στο κέντρο και τα περίχωρα της πόλης. Μάλιστα, καταγγελίες αναφέρουν ότι από αυτό το ιδιότυπο εμπόριο ανθρώπινου πόνου υπάρχουν άνθρωποι της περιοχής που αποκομίζουν ανταλλάγματα.

“Η περιοχή έχει μετατραπεί σε χωματερή ανθρώπων και σε μία υγειονομική βόμβα”, τονίζει ο δημοτικός σύμβουλος Τ. Μηταφίδης, που έχει φέρει τρεις φορές το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, παρότι έχουν εγκριθεί κονδύλια για τον καθαρισμό των ρεμάτων της πόλης, ενώ η ΕΥΑΘ, ως αρμόδιος φορέας, παραμένει απαθής θεατής εκφράζοντας μόνο… την αμέριστη υποστήριξή της.

“Στο ρέμα έχουν κοπεί και πολλά δένδρα, έχω δει προσωπικά αρκετούς κορμούς κομμένων δένδρων, ενώ έχει μετατραπεί και σε καταφύγιο ζητιάνων από τα Βαλκάνια. Αυτή η εικόνα της χωματερής ανθρώπων που θυμίζει Όλιβερ Τουίστ πρέπει να σταματήσει” δηλώνει ο Τ. Μηταφίδης, καλώντας τη διοίκηση του δήμου και την ΕΥΑΘ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η ΕΥΑΘ, δηλώνοντας ιδιοκτήτης του ρέματος, σε έγγραφό της παραδέχεται ότι εντός του ρέματος υπάρχουν παράνομα κτίσματα (κατοικίες), στα οποία όμως έπειτα από έρευνα της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι “δεν διαμένουν μόνιμοι κάτοικοι, παρά διερχόμενοι Αθίγγανοι και αλλοδαποί”.

Ωστόσο, το ρέμα της Δόξας αποτελεί και μία δίοδο για τα νερά των βροχών και συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία γενικά της πόλης. Οι αυθαίρετες κατασκευές εντός του ρέματος ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στη ροή των υδάτων.

Ήδη από το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων έχει εγκριθεί πίστωση 850.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά εκκρεμεί η εκπόνηση της μελέτης και η διενέργεια του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: