Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Μυσταγωγία δημοκρατίας έξω από το Προεδρικό


 Εξοργισμένος ο λαός με το διάγγελμα Χριστόφια

Περίπου 10 χιλιάδες λαού απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, ζήτησαν με μια φωνή, την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησής του.

Μυσταγωγία δημοκρατίας χωρίς προηγούμενο, ψες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου 10 περίπου χιλιάδες λαού απ' όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, ζήτησαν με μια φωνή, ειρηνικά και χωρίς την πρόκληση του παραμικρού επεισοδίου, την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησής του. Του καταλογίζουν ασήκωτες ευθύνες για τη φονική έκρηξη στο Μαρί και για το θάνατο 13 αξιωματικών και στρατιωτών της Εθνικής Φρουράς και πυροσβεστών.

Οργή για το διάγγελμα

«Χριστόφια, Μάρκο, δολοφόνοι» και «Χριστόφια, παραιτήσου κι εσύ κι οι υπουργοί σου», ήταν η μυριόστομη ιαχή που ακουγόταν χιλιόμετρα μακριά, από τις 8 μ.μ. που άρχισαν να συρρέουν τα πλήθη μπροστά από το άγαλμα του Κυριάκου Μάτση, στον κυκλικό κόμβο και στην έξοδο του Προεδρικού, μέχρι και τις 11 μ.μ. περίπου που αποχώρησαν.

Ιδιαίτερα εξοργισμένος ήταν ο κόσμος με το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου, όπου δεν βρήκε μια λέξη συγγνώμης ή απολογίας προς τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών και προς τον κυπριακό λαό, για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησής του που οδήγησαν στην απίστευτη τραγωδία.

Η εκδήλωση ήταν καθόλα κόσμια, αλλά δυναμική σε παλμό, με τα αντικυβερνητικά συνθήματα να ακούγονται χιλιόμετρα μακριά. Σε καμιά περίπτωση δεν χρειάστηκε να επέμβουν οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν στον εσωτερικό χώρο του Προεδρικού, πίσω από τα κάγκελα.

Στο βήμα ήταν ο λαός

Κυριάρχησαν αρχικά, σύντομες ομιλίες και ανάγνωση ποιημάτων από καλλιτέχνες και αργότερα έπαιρναν το λόγο οι πολίτες με τη σειρά και από το μεγάφωνο εξέφραζαν τις απόψεις τους. Το ωραίο σκηνικό θύμιζε την αρχαία ελληνική αγορά και τις καλύτερες στιγμές της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας. Οι διαδηλωτές φώναζαν ρυθμικά, ή κρατούσαν πανό, μερικά τεράστια με μαύρο πανί όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Δεν γονατίζουμε στο καθεστώς, απαιτούμε δικαίωση των νεκρών, κάτω η χούντα του Χριστόφια», «Φασίστες είστε και φαίνεστε», «Δεν κλαίνε Σύριες μανάδες ούτε παιδιά Ιρανών, κλαίει ο κυπριακός λαός που χάνει αίμα ελληνικό»,

«Κάποιοι - Κάποιοι θα πάνε φυλακή». «Χριστόφια φονιά δεν είμαστε αρνιά», «Χριστόφια, Παπακώστα ακούστε το καλά, αυτή η δολοφονία δεν μένει στα χαρτιά», «Δεν θέλουμε να κάψουμε το Προεδρικό, θέλουμε την τιμωρία τους», «Κράτος μπανάνα, ανίκανοι ανεύθυνοι», «Χριστόφια, φαντάσου να ήταν τα παιδιά σου».

Τα φώτα στη λεωφόρο, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, ήταν αρχικά σβηστά, αλλά μετά τις 9 μ. μ. η περιοχή ηλεκτροφωτίσθηκε.

Οι διαδηλωτές έδωσαν ραντεβού ξανά στο Προεδρικό για αύριο βράδυ στις οχτώ.

«Απόψε εδώ είναι η Κύπρος»

Μια σύντομη ομιλία που ακούστηκε έξω από το Προεδρικό, ήταν η εξής: «Σας καλούμε να διαμαρτυρηθείτε μαζί μας ειρηνικά και με ήθος που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Όχι στους θρασύδειλους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του ανοσιουργήματος της δολοφονίας των παιδιών μας. Να το καταλάβουν - ως εδώ ήταν. Κύριε Χριστόφια, είχες την τελευταία σου ευκαιρία σήμερα να δείξεις κάποια μεγαλοσύνη μέσα από τη μεταμέλεια, αλλά δυστυχώς δεν σε άφησε το γινάτι που σε χαρακτήριζε ανέκαθεν, όπως και οι γελοίοι, σοβαροφανείς συμβουλάτορές σου.

Δεν κατάφερες να ζητήσεις μια απλή και ταπεινή συγγνώμη από τα 13 παλληκάρια μας και τις οικογένειές τους. Εμείς δίνουμε απόψε μια απλή και ιερή υπόσχεση. Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι και την άμεση παραίτηση όλων ανεξαίρετα των κυβερνώντων. Αδέλφια, μην υποχωρήσετε, μην ακούτε τις σειρήνες της διεφθαρμένης εξουσίας. Απόψε εδώ δεν έχει ούτε αριστερούς ούτε δεξιούς, ούτε μπλε ούτε κόκκινους, απόψε εδώ είναι η Κύπρος. Ζήτω στην Κύπρο μας την απελευθερωμένη από τα δεσμά της διαφθοράς και της αποβλάκωσης. Ζήτω στους 13 λεβέντες μας, ζήτω στα 13 αδέλφια μας».

Κεριά και λουλούδια στη ναυτική βάση

Χίλια και πλέον άτομα, κάτοικοι από οκτώ κοινότητες της περιφέρειας γύρω από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», κρατώντας στα χέρια άσπρα και κόκκινα τριαντάφυλλα και κεριά πραγματοποίησαν ψες πορεία προς τη ναυτική βάση.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν και πανό που έγραφαν «Σκοτώσατε την αξιοπρέπειά μας, τώρα σκοτώνετε τα παιδιά μας», «Πρόβατα, ξυπνάτε», «Γιατί;», «Οι ένοχοι να τιμωρηθούν», «Θέλουμε ηγέτες όχι φονιάδες», «Άλλο να θυσιάζεσαι για την Κύπρο και άλλο να σε σκοτώνει η Κύπρος», «Ζητούμε ασφάλεια» και «Τιμωρία στους ενόχους».

Η πορεία ξεκίνησε από τη γέφυρα της Ακτής του Κυβερνήτη και κατέληξε στη ναυτική βάση. Περίπου στη μέση της διαδρομής, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της έκρηξης.

Στη συνέχεια, οι πορευθέντες κατευθύνθηκαν μέχρι την πύλη της ναυτικής βάσης και εναπόθεσαν τα κεριά και τα λουλούδια που κρατούσαν. Στο χώρο αναρτήθηκε κατάλογος με τα ονόματα των νεκρών.

Χορωδία τραγούδησε διάφορα τραγούδια, όπως «Των Αθανάτων το Κρασί».

Η εκδήλωση ήταν ειρηνική και συγκινητική και σε αυτήν συμμετείχαν άτομα απ' όλες τις ηλικίες, νέοι, γέροι, παιδιά ακόμα και ξένοι, όπως Βρετανοί, οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και την αγανάκτησή τους για το τραγικό συμβάν.

Πηγή: Sigma Live

Δεν υπάρχουν σχόλια: