Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Πράσινο φως από το ΚΑΣ για τη Μικρή Δοξιπάρα Έβρου


Στο ποσό των 500.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου για την ανάδειξη του ταφικού τύμβου της μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης που βρίσκεται στον νομό Έβρου και θα ενταχθεί στο ΕΣΠ.

Μάλιστα, το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι εργασίες δόθηκε με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την προμελέτη για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη των εντυπωσιακών ευρημάτων του τύμβου.

Η επιστημονική επιτροπή που κατάρτισε την προμελέτη πρότεινε ότι για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του τύμβου είναι ενδεδειγμένη η κατασκευή κλειστού χώρου, μαζί με τα βοηθητικά υποστηρικτικά στη λειτουργία του κτίσματα,
ο οποίος στην ουσία θα είναι ένας ανακατασκευασμένος τύμβος που θα έχει την ανασκαφική εικόνα με την τοποθέτηση αντιγράφων των αμαξών, ενώ στους υπάρχοντες λάκκους των καύσεων θα τοποθετηθούν αντίγραφα κτερισμάτων.

Η κατασκευή μουσειακού χώρου στη θέση τού τύμβου θα συμβάλει στην προστασία, την προβολή και την ανάδειξη των μοναδικών για την Ελλάδα ευρημάτων. Στην έκθεση εκτός από τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος, που θα διατηρήσουν στο έδαφος την εντυπωσιακή ανασκαφική εικόνα, θα παρουσιάζονται τα πρωτότυπα αντικείμενα των καύσεων σε προθήκες και θα γίνουν ανασυνθέσεις των αμαξών με τα πρωτότυπα εξαρτήματα.

Tην περιοχή του Τύμβου τη διατρέχει ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δύο τουλάχιστον φορές. Για τον λόγο αυτόν έχει συσταθεί επιτροπή από καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την εδαφολογική ανάλυση, η οποία είναι απαραίτητη για τις τελικές μελέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2002 και πως κατά την ανασκαφή του τύμβου αποκαλύφθηκαν τέσσερις ταφές-καύσεις, πέντε άμαξες και δύο ταφές αλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: