Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Εικόνα εγκατάλειψης στη νέα παραλία


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr
φωτ.: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Εικόνες βανδαλισμού παρουσιάζουν σε διάφορα σημεία τα πέντε θεματικά πάρκα της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, ενώ ανενεργά παραμένουν κάποια τμήματα του έργου, δυόμισι και πλέον χρόνια μετά την παράδοσή του.

Τα πάρκα που δημιουργήθηκαν από τους ομίλους ναυταθλημάτων μέχρι το Μέγαρο Μουσικής γίνονται αντικείμενο έκφρασης της βαρβαρότητας αγνώστων, οι οποίοι έχουν αναγράψει διάφορα συνθήματα ή έχουν βάψει τα περισσότερα παγκάκια. Ακόμη και οι λευκές πέτρες του “κήπου του ήχου” αμαυρώθηκαν από μπογιές και φιγούρες που σχεδίασαν οι άγνωστοι δράστες.


Στο πάρκο σκέιτμπορντ, όπου οι νέοι επιδίδονται στο αγαπημένο τους παιχνίδι, οι τοίχοι έχουν ντυθεί με γκράφιτι, γεγονός που θεωρείται μεν θετική εικαστική παρέμβαση για έναν τέτοιο χώρο, αλλά έγινε ανοργάνωτα και δεν έχει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στο πάρκο του κήπου, δύο μεγάλες στέρνες παραμένουν άδειες από νερό και εκτός λειτουργίας, ενώ κλειστά και με σημάδια εγκατάλειψης είναι και τα τρία αναψυκτήρια που κατασκευάστηκαν για εκμετάλλευση από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι κήποι είναι χωρίς κόσμο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, διότι τα μικρά δέντρα που φυτεύτηκαν δεν προσφέρουν ακόμη τη σκιά τους και σε κάποιες γωνιές βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι. Οι περισσότεροι επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο τμήμα της παραλίας που δεν έχει ακόμη αναπλαστεί και μόνο τις βραδινές ώρες, όταν πέφτει ο ήλιος, οι κήποι αποκτούν ζωή.

“Υπάρχουν όντως κάποια προβλήματα συντήρησης στη νέα παραλία, τα οποία έχουμε καταγράψει, όπως είδαμε και τα βαμμένα παγκάκια. Είχαμε δύο συναντήσεις με τους επιβλέποντες του παλαιού έργου και τον μελετητή, και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουμε αυτοψία στους κήπους. Θα δούμε ποιες εργασίες περιλαμβάνονται στη σύμβαση, ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργολάβου, ώστε να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις”, διαβεβαίωσε τη “Μ” ο κ. Ανδρέας Κουράκης, αντιδήμαρχος αστικού σχεδιασμού, πολεοδομίας και δικτύων.

Σε λειτουργία τα αναψυκτήρια

Σε λειτουργία θα τεθούν το επόμενο διάστημα και τα τρία αναψυκτήρια στο αναπλασμένο τμήμα της νέας παραλίας, σύμφωνα με τον κ. Κουράκη. Το πρώτο αναψυκτήριο, στον “κήπο των ρόδων”, θα μετατραπεί σε εκθετήριο της αντιδημαρχίας αστικού σχεδιασμού, όπου θα εκτίθενται τα σχέδια ανάπλασης της παραλίας στο τμήμα της από τον Λευκό Πύργο μέχρι τον όμιλο ναυταθλημάτων. Οι εργασίες της ανάπλασης θα αρχίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, μετά από καθυστερήσεις στις διαδικασίες εγκρίσεων των εργασιών.

Το δεύτερο αναψυκτήριο, στον “κήπο της μνήμης”, θα παραχωρηθεί από τη δημοτική αρχή στην οργάνωση “ανώνυμοι αλκοολικοί”, η οποία θα επιλέξει τον τρόπο διαχείρισής του, ώστε να εξοικονομεί τα έξοδα για τη λειτουργία του. Το τρίτο αναψυκτήριο, μετά τον “κήπο του νερού”, θα δημοπρατηθεί για να λειτουργήσει από ιδιώτη.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: