Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Ασήκωτες οι ευθύνες για το φορτίο του θανάτου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού

Ματοβαμμένη πολιτική...


Πολιτική και μόνο ήταν η απόφαση να διατηρηθεί το άκρως επικίνδυνο (και δολοφονικό όπως αποδείχθηκε) φορτίο των 98 εμπορευματοκιβωτίων συνολικού βάρους 400 τόνων, υπό τη φύλαξη της Εθνικής Φρουράς, κάτω υπό τις πλέον ακατάλληλες και ριψοκίνδυνες συνθήκες. Το πιο πάνω συνάγεται όχι μόνο από το απόρρητο έγγραφο που δημοσιοποίησε χθες ο «Π» και αφορούσε τα πρακτικά της σύσκεψης της 6ης Αυγούστου του 2009, αλλά και από σωρεία άλλων εμπιστευτικών εγγράφων που έχουμε εξασφαλίσει γύρω από το χειρισμό της όλης υπόθεσης.

Με οδηγίες ΥΠΕΞ

Η πλέον σημαντική επιβεβαίωση της εμμονής στη θέση ότι πολιτικοί λόγοι επιβάλουν τη διατήρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του επικίνδυνου φορτίου, ανεξαρτήτως των σοβαρότατων κινδύνων που ελλόχευαν είναι δύο επιστολές του υπουργείου Εξωτερικών προς το υπουργείο Άμυνας, ημερομηνίας 31 Δεκεμβρίου του 2009 και 7 Ιουλίου του 2010.
Και στις δύο αυτές επιστολές, τις οποίες υπογράφει ο γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, Νικόλαος Αιμιλίου, διατυπώνεται η θέση ότι οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου (να παραμείνουν δηλαδή τα εμπορευματοκιβώτια του θανάτου, υπό τη φύλαξη της ΕΦ αφού ήταν επιθυμία της Κυβέρνησης) δεν έχουν αλλάξει.

Εν ολίγοις, το υπ. Εξωτερικών, ένα σχεδόν χρόνο μετά την 1η σύσκεψη, συνέχιζε το ίδιο τροπάρι. Από πού αρύετο τη θέση αυτή ο κ. Αιμιλίου; Χθες επικοινωνήσαμε μαζί του ρωτώντας τον ευθέως εάν η θέση που διατύπωσε στις δύο επιστολές του ήταν δική του ή της Κυβέρνησης. «Τις επιστολές υπέγραψα ως γενικός διευθυντής του υπ. Εξωτερικών και ως εκ τούτου διατύπωνα την επίσημη κυβερνητική θέση», μας είπε.

Γιαβάς-γιαβάς

Ενδεικτικό πάντως του «ενδιαφέροντος» που επέδειξε το ΥΠΕΞ επί του συγκεκριμένου θέματος, ήταν και οι καθυστερημένες απαντήσεις του. Στην πρώτη επιστολή του υπ. Άμυνας, ημ. 23 Νοεμβρίου 2009 -αφού είχε παρέλθει το ορόσημο του Οκτωβρίου, που με βάση τη σύσκεψη της 6ης Αύγουστου θα ετοιμάζονταν εισηγήσεις προς το Υπουργικό- το υπ. Εξωτερικών απάντησε στις 31 Δεκεμβρίου. Από την πρώτη επιστολή του, το ΥΠΑΜ ανέφερε ότι το ΓΕΕΦ μεταξύ άλλων «κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου». Για αυτή την επιστολή αναφέρθηκε χθες βράδυ και το MEGA.

Στην επόμενη επιστολή του υπ. Άμυνας, ημ. 17 Ιουνίου του 2010, όταν «μπήκε» πλέον και το δεύτερο καλοκαίρι, το υπ. Εξωτερικών χρειάστηκε κάτι λιγότερο από μήνα για να απαντήσει (7/7/2010) επαναλαμβάνοντας όμως τα ίδια.

Σύμφωνα πάντως με πηγή του ΥΠΕΞ, που δεν θέλησε να κατονομασθεί για ευνόητους λόγους, «όλα τα έγγραφα για την υπόθεση των εμπορευματοκιβωτίων με το επικίνδυνο φορτίο εκδίδονταν με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προϊσταμένου Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Όλες οι επιστολές προς το ΥΠΑΜ προς διευκρίνιση της πολιτικής της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα, ήταν ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών, συνέχισε η ίδια πηγή.


Πράσινο από εισαγγελέα

Αναφορικά με το νομικό ερώτημα εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δικαίωμα να εκποιήσει το κατασχεθέν υλικό από το περιβόητο πλοίο M/V MONCHEGORSK, απάντησε προ πολλών μηνών ο πλέον αρμόδιος: Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Πέτρος Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης με επιστολή του, ημ. 2 Ιουλίου 2009, απάντησε στην επιστολή του ΥΠΑΜ, ημ. 26 Ιουνίου 2009 κατά πόσο ήταν δυνατό να εκποιηθεί το επικίνδυνο φορτίο. «Η απάντηση είναι ότι, εφόσον το εν λόγω στρατιωτικό υλικό περιήλθε μετά τη δήμευσή του στην κυριότητα της Δημοκρατίας, είναι δυνατή η εκποίησή του, νοουμένου βέβαια ότι τα πρόσωπα ή οι αρχές προς τις οποίες θα διατεθεί μπορούν να το κατέχουν νόμιμα». Συνεπώς ο γενικός εισαγγελέας υπέδειξε από το προπερασμένο καλοκαίρι ότι η Δημοκρατία θα μπορούσε να εκποιήσει το επικίνδυνο φορτίο, να ξεφορτωθεί τον μπελά και να γλιτώσουν στο τέλος και οι ζωές των αθώων παλικαριών.


«Κοίμισαν» το θέμα

Το όλο θέμα των επικίνδυνων εμπορευματοκιβωτίων στις παρυφές του λόφου της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, πέραν από τις επιστολές που αντάλλαξαν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, «κοιμήθηκε» για αρκετούς μήνες. Επανήλθε μετά και πάλι από τις οχλήσεις της διοίκησης του Ναυτικού τον περασμένο Φεβρουάριο (σ.σ. δύο χρόνια μετά την κατάσχεση του επικίνδυνου φορτίου).

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών επαναλήφθηκαν τα γνωστά. Το ΓΕΕΦ προειδοποιούσε για τον σοβαρότατο πλέον κίνδυνο αλλοίωσης ή και ανάφλεξης του επικίνδυνου υλικού, το υπ. Άμυνας σεκόνταρε χλιαρά και το υπ. Εξωτερικών επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι οι πολιτικοί λόγοι επιβάλουν τη διατήρηση της φύλαξής του. Σε αυτή τη σύσκεψη παρέστη και πάλι εκπρόσωπος της Νομικής υπηρεσίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα η Δημοκρατία να εκποιήσει το περιεχόμενο των 98 εμπορευματοκιβωτίων.

Η τελευταία σύσκεψη

Η τελευταία σύσκεψη για το επίμαχο θέμα έγινε την περασμένη Τετάρτη νωρίς το απόγευμα στο υπουργείο Άμυνας, όταν πλέον τα εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση είχαν διασταλεί και ήταν έτοιμα να εκραγούν. Σε αυτή τη σύσκεψη εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα, παρέστησαν και οι Πέτρος Τσαλικίδης, αρχηγός του ΓΓΕΦ και ο Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συνεπώς η θέση που προβάλει το Προεδρικό, ότι ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας δεν γνώριζε για τη σοβαρότατη επιδείνωση του προβλήματος των κοντέινερ του θανάτου δεν μπορεί να ευσταθεί, αφού εκεί ήταν ο κ. Παντελίδης ο οποίος καθηκόντως (εικάζουμε) ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλοι οι πιο πάνω πλαισιώνονταν από συνεργάτες τους. Θα ήταν ενδιαφέρον να δοθούν τα πρακτικά αυτής της τελευταίας σύσκεψης στη δημοσιότητα. Ο κ. Παπακώστας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες, μας είπε ότι δεν τηρήθηκαν πρακτικά πλην ενός απλού σημειώματος.

Το πλέον σημαντικό –και είναι εδώ που επιβεβαιώνονται οι ασήκωτες πολιτικές ευθύνες- είναι ότι τίποτα δεν έγινε μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας όταν αυτά πλέον τα εμπορευματοκιβώτια που προειδοποιούσαν εδώ και μια βδομάδα, πήραν φωτιά, εξερράγησαν, σκότωσαν 12 παλικάρια που δεν έφταιγαν σε τίποτε, τραυμάτισαν δεκάδες άλλα και βύθισαν την Κύπρο ολόκληρη στο πένθος.

Ποιος άλλος θα παραιτηθεί;

Οι τελευταίοι που φαίνεται να είχαν ευθύνη για την εγκληματική αμέλεια που επιδείχθηκε στο θέμα της διαχείρισης του επικίνδυνου φορτίου των 98 εμπορευματοκιβωτίων, ήταν η ηγεσία του ΓΕΕΦ και τα στελέχη της Ναυτικής Βάσης Ευάγγελος Φλωράκης.

Ο αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, είχε την πολιτική ευθιξία λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν να υποβάλει (μαζί με τον υπουργό Άμυνας, Κ. Παπακώστα) την παραίτησή του. Ωστόσο με βάση εμπιστευτικό έγγραφο που εξασφάλισε και αποκαλύπτει επίσης σήμερα ο «Π», ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είχε προειδοποιήσει πριν από δύο και πλέον χρόνια. Δηλαδή μερικούς μήνες μετά τη μεταφορά του επικίνδυνου φορτίου στη ναυτική βάση.

Συγκεκριμένα, ο αντιστράτηγος Τσαλικίδης με επιστολή του, ημ. 28 Μαΐου 2009, προς τον τότε γενικό διευθυντή του υπουργείου Άμυνας, είχε επισημάνει με ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη διαχείρισης του επικίνδυνου φορτίου.

«Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύτηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων», έγραφε ο αρχηγός ΓΓΕΦ. Στην αμέσως επόμενη παράγραφο (βλέπε σχετικό έγγραφο) προχωρούσε στην πλέον σημαντική επισήμανση: «Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες, των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε ψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης, αλλοίωσης ή και ανάφλεξης».

Στη συνέχεια ο παραιτηθείς αρχηγός της ΕΦ παρακαλούσε την προϊστάμενη αρχή να ενεργήσει σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για τη λήψη απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος. Στην κατακλείδα μάλιστα, ο κ. Τσαλικίδης υπέβαλε την εισήγηση ότι εάν το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η κατασκευή στεγάστρων κλπ. Πέρασαν 25 μήνες από εκείνη την επιστολή. Τίποτε δεν έγινε. Σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι, βουλιάζει η οικονομία και ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης παραιτήθηκε μαζί με τον υπουργό Άμυνας. Όμως οι πολιτικές ευθύνες φθάνουν βαθύτερα!

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΡΟΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: