Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

«Απαγορευμένη λέξη για εμάς η χρεοκοπία»


Ομιλία Σαμαρά στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός


Συνολική επίθεση  στην κυβέρνηση και προσωπικά  στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο  πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς  ο οποίος απέρριψε κάθε συζήτηση για  την επιλεκτική χρεοκοπία και τις εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού χρέους.

Μιλώντας στην Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του απέρριψε επίσης «τα δημοψηφίσματα που προετοιμάζει η κυβέρνηση» λέγοντας ότι «το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές και εμείς είμαστε έτοιμοι».

«Η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας η εκφορά της και μόνο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να λειτουργήσει σαν ευτοεκπληρούμενη προφητεία.
Και αυτό ισχύει σε όλες τις εκδοχές της και ως επιλεκτική χρεοκοπία στην ελληνική ή στην αγγλική. Ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι αναφέρονται σε χρεοκοπία όσοι θέλουν να κερδίσουν από την καταστροφή τα χώρας. Τώρα που το λέει ο αντιπρόεδρός του τι λέει ο κ. Παπανδρέου;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Εξήγησε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα σταματήσει την ρευστότητα προς τις τράπεζες της χώρας και πρόσθεσε ότι επιλεκτική χρεοκοπία δεν έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ. «Η σύνεση επιβάλει να δούμε το επόμενο βήμα και όχι να υιοθετούμε το μικρότερο κακό που μπορεί να οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Επιπλέον οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό με ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλουμε να το απορρίπτουμε» είπε. Πρότεινε ως εναλλακτική λύση το ευρωομόλογο ή την επαναγορά ομολόγων ενώ επανέλαβε ότι θα είναι καταστροφική η συμμετοχή των ιδιωτών.

«Η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη υγιής λύση από την πλευρά της ΕΕ αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει η Ευρώπη κάποιες εμμονές της» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόβλεψε ότι εκεί θα οδηγηθεί η Ευρώπη αλλά το θέμα είναι η Ελλάδα να βγει ευνοημένη.

Αναφέρθηκε στην συζήτηση περί εμπράγματων εγγυήσεων  του ελληνικού χρέους: «Ακούσαμε για εμπράγματες εγγυήσεις στο ελληνικό χρέος. Τις θεωρούμε απαράδεκτες και ούτε καν τις συζητάμε. Νομίζαμε ότι συμφωνούμε σε αυτό με την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι η μόνη εγγύηση που δίνει είναι το σπίτι του στο Καστρί. Τώρα το ξέχασε; Η Ελλάδα δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος αλλά ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την  υλοποίηση του προϋπολογισμού: «Στόχος τους ήταν να ρίξουν το έλλειμμα κατά 4%. Το πρώτο εξάμηνο ανέβηκε κατά 28% και αν δεν έκοβαν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το έλλειμμα θα εκτοξευόταν στο 70%. Τι εξυγίανση είναι αυτή να οδηγείς στην ύφεση την οικονομία και το έλλειμμα να χειροτερεύει».

Ο κ. Σαμαράς  μίλησε για προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει  στο αμέσως επόμενο διάστημα:

-Πρώτη πρόκληση  είναι τα δημοψηφίσματα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα είναι αλλά θα αποσκοπούν στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης. Τα δημοψηφίσματα μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα αν θέσουν με λάθος τρόπο σωστά διλήμματα ή ακόμη και να θέσουν σωστά ερωτήματα αλλά που θα απορρίψει λόγω της αγανάκτησής του ο κόσμος και έτσι να καταστρέψει τις δυνατότητες μεταρρυθμίσεων. Το καλύτερο δημοψήφισμα για τον τόπο είναι οι εκλογές και εμείς το θέλουμε».

-Άλλη πρόκληση είναι η επαναδιαπραγμάτευση. Ότι αλλαγές έγιναν μέχρι τώρα το επέβαλαν ή αναγκάστηκαν να μας το δώσουν οι δανειστές γιατί έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Επαναδιαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει από όσους υπέγραψαν το λάθος και ασκούν εκβιασμούς στον ελληνικό λαό. Επαναδιαπραγμάτευση γίνεται από όσους έχουν θέσεις και ξέρουν να αντιστέκονται στις πιέσεις.

-Μία ακόμη πρόκληση είναι το κίνημα των αγανακτισμένων. Εμείς από την αρχή το χαιρετίσαμε. Όμως με ανησυχία βλέπουμε σημάδια εκτροπής σε βία την οποία καταδικάζουμε. Αν το κίνημα εκτραπεί σε βία τότε θα εκφυλιστεί. «Καμία ανοχή στην πολιτική βία» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά  έκανε στο πρόβλημα των παράνομων  μεταναστών που «έχουν διαλύσει ολόκληρες περιοχές ειδικά στην Αθήνα». Επίσης πρόσθεσε ότι ορισμένοι τομείς όπως η πυροπροστασία πρέπει να εξαιρεθούν από την λιτότητα. «Η κυβέρνηση είναι ακριβή στα πίτουρα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και φτηνή στο αλεύρι της πυροπροστασίας».

Επανέλαβε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να προσφέρει  συναίνεση στην λάθος πολιτική της  κυβέρνησης.

Δεν αρκεί να πείσουμε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει αλλά να πείσουμε ότι έχουμε κάνει τομή με το δικό μας παρελθόν.

Έκλεισε λέγοντας ότι «ορισμένοι προβλέπουν ότι οι εκλογές είναι κοντά, είμαστε έτοιμοι για όλα και θα κερδίσουμε. Διακοπές δεν υπάρχουν».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: