Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Απειλούνται με καταστροφή τα ψηφιδωτά της Πάφου

Καταγγελίες για λανθασμένη συντήρηση

Πάφος: Σάλος έχει προκληθεί από την περασμένη Παρασκευή σε τοπικές Αρχές και φορείς της Πάφου, μετά από καταγγελίες ότι τμήμα των ψηφιδωτών της Κάτω Πάφου έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά από τις εργασίες συντήρησης που διεξήχθησαν πρόσφατα.

Ξεναγοί που έχουν συνεχή παρουσία στο χώρο κατήγγειλαν στη δημοτική Αρχή Πάφου ότι είναι οφθαλμοφανής η αλλοίωση του περίφημου ψηφιδωτού στην Οικία του Διονύσου, στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου. Για το σκοπό αυτό έχουν προσκομίσει σχετικό φωτογραφικό υλικό από επιστημονικά έντυπα που δείχνει πως ήταν το συγκεκριμένο ψηφιδωτό πριν την επέμβαση υπαλλήλων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και φωτογραφίες του θησαυρού σήμερα.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, από τη σύγκριση των δύο φωτογραφιών, τις οποίες δημοσιεύει ο «Φ», προκύπτει σαφώς ότι το συγκεκριμένο τμήμα των ψηφιδωτών έχει υποστεί σοβαρή αλλοίωση.

Κάνοντας λόγο στην καταγγελία τους προς τον Δήμο Πάφου για «έγκλημα που διαπράττεται κατά των αρχαιολογικών θησαυρών της Πάφου», οι συγκεκριμένοι παράγοντες υποστηρίζουν, επίσης, ότι από το ψηφιδωτό λείπουν πλέον και πολλές ψηφίδες οι οποίες όπως εικάζουν «περίσσεψαν» μετά τη συντήρηση.

Οι συγκεκριμένοι λειτουργοί ενημέρωσαν τον δήμαρχο Πάφου ότι ήδη προχώρησαν σε σχετική καταγγελία και προς το ίδιο το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ζητώντας άμεση παρέμβαση των επικεφαλής του Τμήματος για να σταματήσουν οι λανθασμένες παρεμβάσεις στο χώρο.

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, ο οποίος τόνισε ότι μετά τη λήψη της καταγγελίας από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αρχαιοτήτων της Κάτω Πάφου, έχει αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή προς τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

«Με την επιστολή μου», τόνισε ο δήμαρχος Πάφου, «καλώ την κ. Χατζηκωστή να παρέμβει άμεσα και προσωπικά για έλεγχο της κατάστασης και διασφάλιση ότι δεν θα συμβεί η παραμικρή μη αναστρέψιμη ζημιά στο χώρο. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, τουλάχιστον από τη σύγκριση του φωτογραφικού υλικού. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Λόγω της χθεσινής αργίας, η επίσημη θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν κατέστη δυνατό να μας δοθεί. Λειτουργός του Τμήματος, ωστόσο, με ανεπίσημες δηλώσεις του στον «Φ» εκτίμησε ότι ενδεχομένως οι καταγγέλλοντες να έχουν εκλάβει τη συνεχιζόμενη εργασία συντήρησης ως τελική μορφή του ψηφιδωτού.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια: