Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εργα πολιτισμού εντάσσονται στο ΕΣΠΑ


Εντάχθηκαν ήδη 300, ανάμενεται η ένταξη 50 ακόμη


Τριακόσια έργα πολιτισμού έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ενώ αναμένεται η ένταξη άλλων 50, τα οποία βρίσκονται υπό έλεγχο. Συνολικά 900 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τα έργα αυτά, που θα απασχολήσουν περί τους 2500 εργαζόμενους. Σύμφωνα μάλιστα με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, σημαντικό είναι, πως στην μεγάλη τους συντριπτική τους πλειοψηφία τα έργα γίνονται με αυτεπιστασία.

Ετσι: Στο ΕΣΠΑ έχουν ενταχθεί το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ακροπόλ καθώς και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα (εγκαθίσταται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, την λεγόμενη «Γειτονιά των Αγγέλων») και τα δύο μάλιστα βρίσκονται στην διαδικασία της έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Επίσης η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, οι αρχαιολογικοί χώροι του Σουνίου, της Βραυρώνας και των Αιγοσθένων και φυσικά τα αναστηλωτικά έργα των μνημείων της Ακρόπολης για τα οποία αναλογούν 8 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Φιξ) είναι μεν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, εξετάζεται όμως αν θα γίνει νέος διαγωνισμός για την ανάθεση σε εργολάβο ή αν θα το αναλάβει ο δεύτερος μειοδότης (η συγκεκριμένη διαδικασία πάντως έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα). Το έργο επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης εξάλλου πρόκειται να ενταχθεί αμέσως μόλις γίνει ο έλεος από τη διαχειριστική αρχή.

Αλλα έργα που εντάχθηκαν είναι: Στην Κρήτη η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το φρούριο Κούλες, η Σπιναλόγκα, η Μονή Αγίου Νικολάου στο Λασίθι ενώ αναμένεται η ένταξη και του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο.

Στην Πελοπόννησο έχουν ενταχθεί ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας, το αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, η αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Μύστρα (2,2 εκατ. ευρώ). Στα Δωδεκάνησα η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η Λίνδος της Ρόδου επίσης, το Μουσείο Σύμης, ο Άγιος Γεώργιος στο Καστελόριζο, τα κάστρα στα νησάκια Αγαθονήσι και Ρω. Επίσης το έργο συντήρησης και αποκατάστασης οικιών στη Δήλο ενώ στη Δυτική Ελλάδα μεταξύ άλλων εντάχθηκαν το Κάστρο Ιωαννίνων, το Κάστρο Άρτας, το υδραγωγείο Νικόπολης, η Κασσώπη, το Κάβο Σίδερο, ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης (3 εκατ. ευρώ) και το Μον Ρεπό στην Κέρκυρα.

Η αντιπυρική προστασία των Δελφών, η αρχαία Δημητριάδα, η Μονή Διονυσίου στον Όλυμπο, το ανάκτορο των Αιγών, το Κάστρο Καβάλας έχουν ήδη ενταχθεί ενώ υπό αξιολόγηση είναι το αρχαίο θέατρο Θάσου καθώς και το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου της Ιολκού. Ηδη όμως άρχισε να υλοποιείται το νέο Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο στις Αιγές και το πρόγραμμα ψηφιακών εφαρμογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών. Και η εξέταση των μελετών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεχίζεται...

Εκτός ΕΣΠΑ αλλά πάντως έργο πολυαναμενόμενο είναι το στέγαστρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, το οποίο θα υλοποιηθεί με την χορηγία ύψους 1,5 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ ενώ αναμένεται ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Μουσείο των Αθηνών με χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί από την πρώην Νομαρχία Αθηνών (2 εκατ. ευρώ).

Ας σημειωθεί πάντως ότι έχει γίνει πραγματικός αγώνας από το υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη αυτών των έργων στο ΕΣΠΑ δεδομένου ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε εξασφαλίσει τομεακό πρόγραμμα. «Θα μπορούσε να έχουν εξασφαλισθεί διπλάσιοι πόροι για τον πολιτισμό», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μενδώνη, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: