Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Σε κλοιό... σκουπιδιών οι παραλίες της Χαλκιδικής


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Μετ' εμποδίων γίνεται φέτος η διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά η αποκομιδή των σκουπιδιών στον κατεξοχήν τουριστικό νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πέντε δήμαρχοι αναγκάστηκαν να προβούν σε... αλχημείες, προκειμένου να μη μετατραπούν σε απέραντες χωματερές παραλίες και οικισμοί, ενώ οι ελλείψεις δεν επιτρέπουν σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ειδικά τη θερινή περίοδο και ακόμη ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα, που ο νομός «βουλιάζει» από κόσμο.

Τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε πολλές περιοχές και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων δίνουν άνιση μάχη με το χρόνο, προκειμένου να καθαρίσουν προτού έρθει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οποτε δεν τα καταφέρνουν, δημιουργούνται «έκτακτες» καταστάσεις, καθώς δημιουργούνται «βουνά» σκουπιδιών γύρω από τους κάδους, γεμίζουν οι δρόμοι και οι παραλίες και η εικόνα είναι τραγική. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ευρύτερης περιοχής της Καλλικράτειας και πολλών παραλιακών οικισμών της Κασσάνδρας.

Δήμος Αριστοτέλη

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, είπε ότι αναγκάστηκε να προσλάβει 50 οκταμηνίτες προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα προσωπικού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι οι τέσσερις ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ), όπου οδηγούνται σήμερα τα σκουπίδια και πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να κλείσουν και τα απορρίμματα να οδηγηθούν στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου.

Τα σκουπίδια θα διοχετεύονται εκεί για τη μεταβατική περίοδο μέχρι ο δήμος Αριστοτέλη να αποκτήσει το δικό του ΧΥΤΑ, στην Αρναία, όπως προβλέπεται από τον -καθυστερημένο- έτσι κι αλλιώς περιφερειακό σχεδιασμό. Την οριστική απόφαση αποδοχής όμως θα λάβει ο δήμος Πολυγύρου στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο τέλος του μήνα σταματά η εναπόθεση σκουπιδιών στους ΧΑΔΑ Αρναίας, Ιερισσού και Παναγίας. Η μεταφορά όμως στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους, όπως σημειώνει ο κ. Πάχτας. Τα επόμενα βήματα, όπως τονίζει ο δήμαρχος, είναι να ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, να κατατεθεί η πρόταση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης στην Ιερισσό και να γίνει η μελέτη για το ΧΥΤΑ στην Αρναία. «Ο δήμος χρεώθηκε με 400.000 ευρώ για τα 50 οκτάμηνα, όμως έπρεπε να δώσουμε μια λύση», είπε ο κ. Πάχτας.

Δήμος Πολυγύρου

Προτεραιότητα στον καθαρισμό της παραλιακής ζώνης, από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Ολυνθο, δίνει ο δήμος Πολυγύρου, όπως είπε ο δήμαρχος, Αστέριος Ζωγράφος. Ο δήμος φαίνεται πως φέτος δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα σκουπίδια, δεδομένου ότι εκτός των 42 ατόμων που προστίθενται στο δυναμικό των υπηρεσιών καθαριότητας υπήρξε και ενίσχυση του εξοπλισμού και του στόλου των απορριμματοφόρων και των σαρώθρων, με δωρεές.

Δήμος Κασσάνδρας

Ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, παραδέχεται ότι η κατάσταση στην αποκομιδή είναι δύσκολη. «Δεν υπήρχε η απαιτούμενη υποδομή σε προσωπικό και κεφαλαιουχικό εξοπλισμό. Οι πρώην δήμοι Κασσάνδρας και Παλλήνης είχαν αναθέσει την αποκομιδή σε εργολάβους. Με τον ''Καλλικράτη" μέχρι πριν από ενάμιση μήνα δεν επιτρέπονταν αυτές οι εργολαβίες.

Τώρα άνοιξε ο δρόμος. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο και θα αποφασίσουμε αν τελικά είναι πιο σωστό να κρατήσουμε εμείς την αρμοδιότητα ή να προχωρήσουμε σε εργολαβίες. Αναγκαζόμαστε έτσι κι αλλιώς να νοικιάζουμε απορριμματοφόρα. Για να αντιμετωπίσουμε τις περιόδους αιχμής (Ιούλιο - Αύγουστο) και ειδικά τα Σαββατοκύριακα πρέπει να δρομολογούμε 18 απορριμματοφόρα. Τα μισά τα νοικιάζουμε, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον προϋπολογισμό του δήμου και χωρίς να αποκτάς σταθερή υποδομή», υπογράμμισε ο κ. Παπαγιάννης.

Οι προσλήψεις προσωπικού «απαγορεύονται» και ο δήμαρχος τονίζει πως η κατάσταση είναι δύσκολη, «αλλά πιστεύω πως φέτος θα τη σώσουμε και δε θα εκτεθούμε, προσλαμβάνοντας και έκτακτο προσωπικό».

Δήμος Νέας Προποντίδας

Η περιοχή της Καλλικράτειας αντιμετωπίζει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια, σε σημείο που τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας, με δεδομένο ότι στην περιοχή της Καλλικράτειας κάθε Σαββατοκύριακο συγκεντρώνονται περίπου 300.000 άνθρωποι, η εξεύρεση λύσης είναι επείγουσα.

Ο δήμαρχος, Δαμιανός Ιορδανίδης, επισημαίνει τα σημαντικά κενά στην αποκομιδή σε μια σειρά από περιοχές, όπως Καλλικράτεια, Ηράκλεια, παραλίες Βεργιάς και Σιλάτων, Σωζόπολη κ.λπ. Ο κ. Ιορδανίδης αποδίδει την κατάσταση στην... απογύμνωση του οικισμού σε προσωπικό καθαριότητας. «Το υπουργείο Εσωτερικών είπε πως πρόκειται να έρθει το εποχιακό προσωπικό που ζητήσαμε. Χρειαζόμαστε 110 άτομα μόνο για τον τομέα της καθαριότητας», τόνισε ο δήμαρχος, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος εφόσον η διαδικασία καθυστερήσει να προχωρήσει σε δίμηνες συμβάσεις για να καλύψει το κενό.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, απορριμματοφόρα υπάρχουν, όμως δίχως προσωπικό, αντί να βγαίνουν οκτώ απορριμματοφόρα στην Καλλικράτεια βγαίνουν μόνο τρία ή τέσσερα. Ο δήμος υπολογίζει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 40 άτομα προσωπικό καθαριότητας μόνο για την Καλλικράτεια.

Δήμος Σιθωνίας

Αρκετά καλή είναι η εικόνα στο δήμο Σιθωνίας, όχι όμως άριστη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Κυπαρίσση Ντέμπλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν έκτακτα προβλήματα, όμως με την αύξηση του κόσμου Ιούλιο και Αύγουστο θα απαιτηθεί εντατικοποίηση των προσπαθειών.

«Η κατάσταση είναι αρκετά καλή αλλά φαινομενικά, καθώς στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων. Εχουμε κενά σε προσωπικό και το αλαλούμ και η ανοργανωσιά του υπουργείου Εσωτερικών με τον ''Καλλικράτη'' δε μας επέτρεψε να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων. Ενώ είχαμε πάρει εγκρίσεις από το Φεβρουάριο για 150 άτομα και είχαμε καταρτίσει μέχρι και τη λίστα των επιτυχόντων, άρχισαν να προκύπτουν εγκύκλιοι, που η μία αναιρούσε την άλλη.

Φτάσαμε πριν από τέσσερις μέρες να πάρουμε την οριστική έγκριση, αλλά απαιτείται πλέον διαδικασία περίπου ενός μήνα για να έρθουν οι εργαζόμενοι. Μα θα έχει φύγει το καλοκαίρι... Σώσαμε την κατάσταση με οργάνωση και με έκτακτο προσωπικό. Από την έναρξη του Ιουλίου θα εντατικοποιηθεί η καθαριότητα», επισήμανε ο κ. Ντέμπλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: