Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο Λόφος των εκπλήξεων


20 ΚΕΡΑΚΙΑ ΣΒΗΝΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ «SANI FESTIVAL» ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Είκοσι κεράκια θα σβήσει φέτος το «Sani Festival», που γίνεται κάθε χρόνο στο Λόφο της Σάνης. Ξεκίνησε δειλά δειλά ως «Jazz on the Hill» και φιλοξένησε γνωστά ονόματα της τζάζ σκηνής, μετατρέποντας τον καταπράσινο λόφο της Χαλκιδικής, εκτός από τουριστικό θέρετρο, και σε φυτώριο καλής μουσικής.

Η Μαροκινή Χίντι Ζάχρα θεωρείται από πολλούς διάδοχος της Μπίλι Χολιντέι Οσο όμως περνούσαν τα χρόνια και συνεχώς γιόρταζε τα γενέθλιά του όλο και μια καινούργια ενότητα εγκαινιαζόταν.


Το φιλότεχνο φεστιβάλ άνοιξε την αγκαλιά του στην κλασική μουσική, καλοδέχτηκε τους έθνικ ήχους, υποδέχτηκε τις κινηματογραφικές μελωδίες και οργάνωσε, παράλληλα, εικαστικά δρώμενα διευρύνοντας την πολιτιστική του βεντάλια.

Ετσι και φέτος, με αφορμή τα εικοσάχρονα, το φεστιβάλ στρέφεται σε ακόμη μία αλλαγή. Η ενότητα «Sani Classic» μετονομάζεται σε «Classical Waves» (26 και 27/8, 2 έως 3/9) και περιλαμβάνει, εκτός από συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, και μάστερκλας. Θα προσφέρει επιπλέον τη σκηνή του σε νέους της Θεσσαλονίκης, δίνοντας έδαφος στη νεανική δημιουργία. Από φέτος το πρόγραμμα θα έχει και θέατρο. Εγκαινιάζεται η ενότητα «Avant Garde Theatre».

Επειδή όμως έχουμε ακόμα καιρό, και για να μη χαλάσουμε τις εκπλήξεις, ας μείνουμε στις αφίξεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

* Οι φανατικοί της τζαζ γνωρίζουν σίγουρα το όνομα του 56χρονου Αμερικανού μουσικού, Ντέιβιντ Μάρεϊ, ο οποίος παίζει τενόρο σαξόφωνο αλλά και μπάσο κλαρινέτο. Ιδρυτικό μέλος τού «World Saxophone Quartet» (με τους Ολιβερ Λέικ, Τζούλιους Χέμφιλ, Αμιετ Μπλούιετ) αντλεί τη μουσική του καταγωγή από καλλιτέχνες της φρι τζαζ, όπως οι Αλμπερτ Αϊλερ και Αρτσι Σεπ. Παρ' όλο που οι τενόροι σαξοφωνίστες της γενιάς του είχαν σαν Βίβλο τη μουσική του Τζον Κολτρέιν, ο Μάρεϊ δεν ανήκει σε αυτή την παράδοση. Ακολούθησε τους δρόμους άλλων μουσικών, όπως οι Κόλμαν Χόκινς, Μπεν Γουέμπστερ και Πολ Γκονσάλβες.

* Ενας «Ιππότης» έρχεται για την ενότητα «Jazz on the Hill» στις 16/7. Γιατί ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις του ο Ιταλός πιανίστας, Λουντοβίκο Εϊνάουντι, έχει χριστεί και Ιππότης από την Ιταλική Δημοκρατία. Αν και ο ίδιος θέλει να παραμένει, μουσικά, ανένταχτος, τον ακολουθεί η ταμπέλα του μινιμαλιστή μουσικού αλλά και του πρωτοπόρου της avant garde σκηνής. Εχει εμφανιστεί σε μεγάλα concert halls του κόσμου, όπως το «Royal Albert Hall» και η «Arena» της Βερόνα, και συνεργαστεί με καλλιτέχνες από άλλους μουσικούς χώρους, όπως τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Στο έργο του συγκαταλέγονται και πετυχημένα σάουντρακ, για τον κινηματογράφο, όπως το «This Is England» του Σέιν Μίντοους (2006) ή την τηλεόραση - «Doctor Zhivago» του Τζιάκομο Καμπιότι (2002).

* Μόλις στα 32 της χρόνια η Μαροκινή τραγουδίστρια, Χίντι Ζάχρα, έχει καταφέρει να θεωρείται διάδοχος της Μπίλι Χολιντέι. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει σόουλ, φολκ και τζαζ μουσική. Ηδη με το δισκογραφικό ντεμπούτο της, «Handmade», διακρίθηκε με το βραβείο «Constantin». Συμμετέχει στην ενότητα «Sounds of the World» στις 22/7.

* Στην ίδια ενότητα τρεις βιρτουόζοι μουσικοί από τον Καναδά, οι Ερίκ Μποντρί, Αντρέ Μπρουνέ και Πιερ-Λικ Ντιπουί, φέρνουν στο Λόφο της Σάνης, ως γκρουπ «De Temps Antan», μελωδίες από την ιδιαίτερη μουσική παράδοση του Κεμπέκ. Παίζουν από βιολί, ακορντεόν και αρμόνικα μέχρι μπουζούκι (23/7).

* Δεν λείπουν οι ελληνικές συμμετοχές. Οταν το λαϊκό τραγούδι συναντά την κλασική μουσική, δηλαδή ο Μανώλης Μητσιάς και τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, που υπόσχονται μια εκατό τοις εκατό έντεχνη βραδιά (6/8).

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: