Σάββατο 28 Μαΐου 2011

«Λίφτινγκ» για την Αχειροποίητο


Αρχιτεκτονικά μέλη, δάπεδα και ψηφιακός διάκοσμος της Βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη, μιας από τις σημαντικότερες και καλύτερα διατηρημένες πρωτοβυζαντινές εκκλησίες στη χώρα μας, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν.

Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εγκρίθηκε η μελέτη της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για τη συντήρηση, διατήρηση, παρουσίαση και ανάδειξη των δαπέδων των πλάγιων κλιτών, τη συντήρηση του εντοίχιου ψηφιδωτού διακόσμου και τη συντήρηση γλυπτών αρχιτεκτονικών μελών του κεντρικού κλίτους.


Η Αχειροποίητος, που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα πρωτοβυζαντινής ναοδομίας. Ανεγέρθηκε πάνω σε ερείπια ρωμαϊκών λουτρών στα μέσα του 5ου αιώνα και είναι ξυλόστεγη, τρίκλιτη βασιλική «ελληνιστικού» τύπου.

Ηταν, μάλιστα, ο πρώτος ναός της Θεσσαλονίκης που μετατράπηκε σε τζαμί, γεγονός που μαρτυρείται σε επιγραφή η οποία είναι χαραγμένη σε κίονα της βόρειας κιονοστοιχίας και αναφέρει ότι ο Σουλτάνος Μουράτ κατέλαβε την πόλη το 1430. Η εκκλησία έχει υποστεί επεμβάσεις ήδη από τον 7ο αιώνα, οι οποίες συνεχίστηκαν τους 14ο, 15ο και 20ό αιώνα.

Η μελέτη που εγκρίθηκε προτείνει -μεταξύ άλλων- τη συμπλήρωση ψηφίδων, την απομάκρυνση του παλαιού συστήματος θέρμανσης και την αντικατάσταση με νέο, τον έλεγχο του μακροκλίματος και μικροκλίματος του χώρου, το σωστό εξαερισμό του μνημείου, στερεώσεις, συγκολλήσεις, καθώς και απομάκρυνση των οξειδώσεων, των ρύπων και της αιθάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: