Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Β.Παπαγεωργόπουλος:Έγκαιρα μέτρα και αποφάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών πριν να είναι πολύ αργά.


Ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης έστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Σκανδαλίδης σχετικά με  το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών στο Νομό Θεσσαλονίκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της προ 3 μηνών επιστολής – παρέμβασής μας (22-2-11 με αρ. πρωτ. εισερχ. στο Υπουργείο σας 93927/1-3-11) για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών στο Νομό Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουμε με μεγάλη απογοήτευση ότι αυτά που προτείναμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΤΕΔΚ, ΠΚΜ, ΑΝΕΘ, Δήμοι). αγνοήθηκαν για μια ακόμη φορά μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων (απ. πρωτ. 95790 & 95789/28-4-11) με θέμα την έγκριση βιοκτόνων σκευασμάτων για την καταπολέμηση κουνουπιών από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ούτε το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης εγκρίθηκε, ούτε πήραν έγκριση μια σειρά βιοκτόνων σκευασμάτων, φτηνών και αποτελεσματικών που προτάθηκαν.
Έτσι φτάσαμε στην πιο κρίσιμη περίοδο από πλευράς πρόληψης στην αντιμετώπιση των Κουνουπιών, καλούμενοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα αναποτελεσματικό, ελλιπές και με τα ίδια σκευάσματα (δηλαδή ακριβά και με πολλούς περιορισμούς εφαρμογής) με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να τελειώσει, όπως προ τριμήνου σας κοινοποιήσαμε αναλυτικά στα έγγραφά μας, περί τα τέλη Ιουλίου, με κίνδυνο αρνητικών αποτελεσμάτων και εμφάνισης επιδημιών.  

Σημειωτέον, τις προηγούμενες χρονιές εφαρμόσθηκε η προταθείσα μέθοδος με θαυμάσια αποτελέσματα, τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας, όσο και από πλευράς περιβαλλοντικής συμβατότητας, όπως έδειξαν και όλοι οι έλεγχοι που ακολούθησαν μετά, αποτελέσματα που επίσης σας κοινοποιήθηκαν εγκαίρως.

Η περσινή εμπειρία από την επείγουσα καταπολέμηση των κουνουπιών όταν διαπιστώθηκαν κρούσματα του Ιού του Δ. Νείλου σε Περιοχές της Κ. Μακεδονίας και μάλιστα θανατηφόρα, δεν ελήφθη υπόψη με αποτέλεσμα στην περίπτωση που εντοπιστούν και φέτος κρούσματα, να ενσκήψει εκ νέου το ίδιο πρόβλημα που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία και θα πρέπει να προλαμβάνεται και όχι να θεραπεύεται.

Σημειώνουμε ότι στις αρχές Μαΐου η ΤΕΔΚ Ν. Θεσ/νίκης μαζί με το Εργαστήριο Βιολ. Καταπολέμησης του Πανεπιστημίου της Florida των ΗΠΑ θα εκτελέσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρόγραμμα παρακολούθησης ακμαίων (monitoring) σε κλωβούς με κοτόπουλα, για έγκαιρη ανίχνευση του ιού του Δ. Νείλου. Ακόμη όμως κι αν ανιχνευθεί έγκαιρα ο Ιός, με τις εγκεκριμένες διαδικασίες και σκευάσματα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Αναρωτιόμαστε όλοι γιατί υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση;

Επίσης, όπως είχαμε προβλέψει και παρά τις έγκαιρες πρωτοβουλίες της ΑΝΕΘ για την ανακίνηση των απαραίτητων διαδικασιών δημοπράτησης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην έχουν επικυρωθεί οι συμβάσεις και να μην μπορούν να εκτελεστούν τα Προγράμματα Καταπολέμησης σε όλη την Π.Κ.Μ.εγκαίρως.

Κύριε Υπουργέ,

Για ακόμη μια φορά η ΤΕΔΚ Ν. Θεσ/νίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όπως το έκανε έγκαιρα και πριν από 3 μήνες, καταθέτοντας και στα 2 συναρμόδια Υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια δράσεων επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Για να μην θρηνήσουμε ξανά άλλα θύματα ας πάρουμε επιτέλους έγκαιρα μέτρα και αποφάσεις πριν να είναι πολύ αργά. Θα πρέπει η περσινή εμπειρία να αξιοποιηθεί κατάλληλα από όλους.

Η ΤΕΔΚ Ν. Θεσ/νίκης θα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρα με μια σειρά ενεργειών και δράσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τα Προγράμματα Καταπολέμησης Κουνουπιών, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της Υγείας των συμπολιτών μας.

Τέλος, με το επιστημονικό δυναμικό και την εμπειρία που διαθέτει, είναι έτοιμη για κάθε μορφής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ανταποκρινόμενη αμέσως σε κάλεσμά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: