Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κορώνεια: Μηδέν κόστος για το έργο των... 400.000 ευρώ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Δωρεάν προτίθενται να αναλάβουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ντόπιων στη λίμνη Κορώνεια επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την ώρα που ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι 400.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό.

Η χρηματοδότηση αυτή έχει προβλεφθεί στο masterplan για τη σωτηρία της λίμνης, πλην όμως η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για μη καταβολή ούτε ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα επαπειλείται με πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Η δράση προκηρύχθηκε με το συγκεκριμένο προϋπολογισμό και μάλιστα ανακοινώθηκε η έναρξη υλοποίησής της, την ώρα που το συγκεκριμένο ποσό εν μέσω οικονομικής κρίσης αναμένεται να βαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κι αυτό, επειδή μέχρι σήμερα όσα χρήματα έχουν δοθεί για το σχέδιο σωτηρίας της Κορώνειας προήλθαν από εθνικούς πόρους, δεδομένου ότι η ΕΕ (που υποτίθεται ότι θα δώσει και τα περισσότερα κονδύλια) δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ευρώ κι έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να το κάνει και στο μέλλον...

Από την άλλη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιεί το masterplan, προσπαθεί να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα υποέργα, ώστε να μπορέσει να κλείσει την υπόθεση και να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Ηδη έχει σταλεί επιστολή προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κοινοποιείται και στο Γραφείο Πρωθυπουργού, την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον ειδικό γραμματέα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον πρύτανη του ΑΠΘ, όπου η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου «Συνάντηση με την Πόλη - Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής» προτείνει να αναλάβει με μηδενικό κόστος το συγκεκριμένο έργο...

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα και ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας Κώστας Μπαϊρακτάρης,
αναφέρεται ότι «στην προσπάθειά της (η πρωτοβουλία του ΑΠΘ) να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οικολογικής καταστροφής της Κορώνειας και στην προστασία της γειτονικής λίμνης Βόλβης, προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει το ΑΠΘ τις ενέργειες ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης εθελοντισμού, με μηδενικό κόστος».

Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, «εμείς έτσι κι αλλιώς θα υλοποιήσουμε τις δράσεις μας. Είναι υποχρέωσή μας ως Πανεπιστήμιο, αν θέλουμε να επιτελέσουμε το ρόλο μας απέναντι στην τοπική κοινωνία και τα τόσο σημαντικά θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Εχουμε ξεκινήσει το σχεδιασμό και σύντομα θα αρχίσουμε τις δράσεις, με τη συμμετοχή φοιτητών. Εξάλλου, σκεφτείτε ότι ένα μελετητικό γραφείο δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που θα προσφέρει ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο. Είναι πρόκληση να δοθούν αυτά τα χρήματα. Είναι κατασπατάληση, δεδομένου ότι θα προέλθουν από τις τσέπες των Ελλήνων».

Οι πανεπισημιακοί θεωρούν ότι το master plan έχει ουσιαστικά σταματήσει και γι' αυτό ούτε καν υποβάλλουν προτάσεις στις προκηρύξεις δράσεων, όπως η πρόσφατη για την περιβαλλοντική παρακολούθηση (ύψους 125.000 ευρώ).

Οξύμωρη...

«Ολοι μας βιώνουμε μια δυσβάσταχτη οικονομική περίοδο και όλοι μας γνωρίζουμε ότι και το πανεπιστήμιο πλήττεται από την κρίση. Ομως με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης οικονομικής δραστηριότητας η οικολογική καταστροφή έχει ήδη συμβεί και έχει τροφοδοτήσει μεγάλης συχνότητας δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ των προβλημάτων της Κορώνειας, η οποία τελευταία έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Ως εκ τούτου, μια τέτοια χρηματοδότηση για ενημέρωση είναι σήμερα οξύμωρη, οδηγεί σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και ευνοεί την εμπορευματοποίηση της ευαισθητοποίησης και του εθελοντισμού. Πιστεύουμε ότι, όταν ο πλούτος της γνώσης που παράγει το δημόσιο πανεπιστήμιο υπηρετεί τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διανέμεται δίκαια, ως κοινωνικά χρήσιμος πλούτος, στην κοινωνία, όταν η γνώση δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνική κατάκτηση και όταν η καινοτομία δε μετριέται μονοδιάστατα με εμπορικούς και αγοραίους όρους, τότε το δημόσιο πανεπιστήμιο ανταποκρίνεται στην πραγματική του αποστολή», επισημαίνουν οι καθηγητές.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: