Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στον αέρα ο δρόμος Ποτίδαιας Κασσάνδρας


Όντως στον «αέρα» οδηγείτε το έργο του δρόμου Ποτίδαιας Κασσάνδρας.

Δικαστική απόφαση της 03-02-2011 ορίζει το ποσό των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις των δύο κόμβων(Ν. Φώκαιας και Αθύτου) που περιλαμβάνει το εν λόγω έργο.

Σύμφωνα με καλές πηγές οι αποζημιώσεις αυτές «κατά περίεργο τρόπο»δικάστηκαν πέρα του δέοντος υψηλές. Αν σκεφθεί κανείς ότι το σύνολο τους αγγίζει τα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Ως εδώ καλά μπορεί να αναφέρει κάποιος που το πρόβλημα. Το πρόβλημα δημιουργείτε από το υψηλό ποσό των αποζημιώσεων μιας και τα χρήματα δεν είναι εξασφαλισμένα.


Μέχρι και σήμερα ο κ. Μαγκριώτης δήλωνε στον Αγγελιοφόρο ότι έχει ήδη τοποθετηθεί ο εργολάβος για το συγκεκριμένο έργο. Είναι πράγματι έτσι η εταιρεία που ανέλαβε τη κατασκευή εδώ και 15 ημέρες απλώς διαμορφώνει το εργοτάξιο της ,δεν έχει κάνει άλλες εργασίες πέραν αυτού ούτε μπορεί έχει να μπει σε χωράφια ιδιωτών που έχουν απαλλοτριωθεί δεν έχουν όμως αποζημιωθεί.

Το τι μπορεί να συμβεί από εδώ και μετά –και ομιλώ σαν γνώστης του θέματος.
Ένα είναι το απλό και εύκολο και τρία τα δύσκολα σημεία αυτού του έργου.

1)Το Δημόσιο να πληρώσει τις νέες αποζημιώσεις που αφορούν τους δύο κόμβους και το έργο να προχωρήσει κανονικά με ορίζοντα παράδοσης το τέλος του 2012.

Τα τρία δύσκολα σημεία είναι τα εξής.

1).Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα της έφεσης κατά της απόφασης της 03-02-2011 με χρονικό ανώτερο όριο τους 6 μήνες συν το χρονικό διάστημα ορισμού του Εφετείου συν το χρονικό διάστημα της απόφασης του Εφετείου, δικαστικά και μόνο πάμε πίσω πάνω από 12 με 18 μήνες.

2)Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα μη υποβολής έφεσης  και  αφήνοντας το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος των 18 μηνών να κηρυχθεί άκυρη η απόφαση της 03-02-2011 που ορίζει το ποσό των αποζημιώσεων άρα παύουν να ισχύουν και οι απαλλοτριώσεις.

3)Μπορεί το Δημόσιο πάντα να μην πράξει τίποτα από τα δύο και απλά να κάνει τροποποίηση του έργου χωρίς την κατασκευή των δύο αναφερόμενων κόμβων.(αυτό δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αφού το εν λόγω έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.)

Όλα αυτά προέκυψαν τώρα πριν λίγες ημέρες και θα ήταν καλό για όλους εμάς οι κύριοι Βουλευτές του Νομού ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τα τοπικά ΜΜΕ με έρευνα τους  όποιος είναι αρμόδιος να δώσει μία απάντηση.

Καλές οι τυμπανοκρουσίες των εξαγγελιών αλλά μη χανόμαστε όταν προκύπτουν τα δύσκολα.
Ένα έργο που το περιμένουμε γύρω στα 15 χρόνια γιατί ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας τι σημαίνει καλοκαίρι στη Χαλκιδική.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα και φοβερές καθυστερήσεις η ακόμη και ματαίωσης του έργου εάν δεν λυθούν όλα αυτά που προέκυψαν τελευταία.

Θα περιμένουμε κάποια απάντηση από τους αρμοδίους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με την παράκληση να δημοσιευτεί

Γιάννης Διαμαντής

Δεν υπάρχουν σχόλια: