Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Αλλα 7 πάρκα στη Νέα Παραλία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Ξεκινούν σε ένα δίμηνο οι εργασίες ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, από το ύψος των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο. Πρόκειται για τη δημιουργία των υπόλοιπων επτά θεματικών πάρκων, σε συνέχεια των πέντε που έχουν ήδη κατασκευαστεί στη Νέα Παραλία, από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους ομίλους, κατ' εφαρμογή της μελέτης της ομάδας του αρχιτέκτονα Πρόδρομου Νικηφορίδη. Το έργο, προϋπολογισμού 44,1 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ.

Χτες ήταν η μέρα ανοίγματος των προσφορών των κοινοπρακτικών σχημάτων, διαδικασία στην οποία πήραν μέρος συνολικά 14 κοινοπρακτικά σχήματα. Σήμερα αναμένεται να αναδειχτεί ο προσωρινός μειοδότης του έργου και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει αναδειχτεί ο οριστικός ανάδοχος του έργου.


Οπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, θα ακολουθήσει περίοδος ενστάσεων, που θα μεταθέσει την έναρξη των εργασιών σε δύο μήνες από σήμερα. «Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών η παραλία δε θα κρυφτεί εξολοκλήρου από λαμαρίνες, όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά. Αντίθετα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη να υπάρχει πάντα μια ελεύθερη ζώνη για να κινούνται πεζοί και ποδήλατα», πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.

Οι κήποι

Οι προς διαμόρφωση κήποι είναι οι εξής:

Αλεξάνδρου

Πρόκειται για το χώρο που περιβάλλει το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Η μελέτη προτείνει την ομογενοποίηση των τριών πάρκων που υπάρχουν εκεί και την αφαίρεση του υφιστάμενου φυτικού φράχτη. Δημιουργείται ένα ενιαίο σκληρό δάπεδο και ενισχύεται ο τονισμός της χάραξης με την τοποθέτηση 72 πολύ χαμηλών πιδάκων νερού σε κάνναβο.

Απογευματινού ήλιου

Πρόκειται για κεκλιμένο κήπο που δημιουργείται στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας» και της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας. Δημιουργείται μια τεχνητή πλαγιά (λόφος), διαμορφώνονται καθιστικά και διαδρομές. Για τον ανδριάντα του Κων. Καραμανλή δεν αναφέρεται κάτι στη μελέτη, αφού τοποθετήθηκε εκ των υστέρων.

Οδυσσέα Φωκά

Απομακρύνονται τα γήπεδα τένις και ο χώρος θα λειτουργεί αποκλειστικά ως παιδότοπος. Ενα διακοπτόμενο τοιχίο από πετροκάλαθα, τα τμήματα του οποίου ακολουθούν διαφορετικές χαράξεις, διαμορφώνεται προς την πλευρά του δρόμου και απομονώνει ακουστικά τον κήπο από το θόρυβο.

Γλυπτών

Είναι απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου. Πρόκειται για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», περίκλειστο, με τοίχο από τις τρεις πλευρές του και ανοιχτό προς τη θάλασσα, που διαμορφώνεται για να φιλοξενεί μοντέρνα γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα (λεύκες) και προστίθενται νέα. Θα υπάρξει και μεγάλη επιφάνεια νερού.

Εποχών

Διαμορφώνεται ως ένα φυσικό λιβάδι «σπαρμένο» με την άγρια βλάστηση του ελληνικού τοπίου και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις.

Αμμου

Είναι στο σημερινό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Διατηρούνται οι χαράξεις στο τμήμα του πάρκου που είναι ήδη διαμορφωμένο, γίνονται νέες φυτεύσεις και δημιουργούνται δύο γήπεδα τένις. Κατασκευάζονται μεγάλη επιφάνεια με άμμο -όπου χωροθετείται παιδότοπος- και αναψυκτήριο. Απομακρύνεται ο φυσικός φράχτης.

Μεσογείου

Η υπάρχουσα ψηλή φύτευση ενισχύεται και συμπληρώνεται με εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας. Οι διαδρομές στρώνονται με σταθεροποιημένο δάπεδο. Διαμορφώνονται καθιστικά κι ένα ημιυπαίθριο μπαρ - αναψυκτήριο. Εντάσσεται, επίσης, χώρος ειδικός για τα κατοικίδια ζώα που διαχωρίζεται με περιμετρικό χαμηλό στηθαίο και περσιδωτή περίφραξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: