Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ο Μπουτάρης πίσω από τη βιτρίνα


Γιάννης Κουριαννίδης

Στην τελευταία σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, της θητείας του Β. Παπαγεωργόπουλου, όλοι σχεδόν οι θητεύσαντες αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι αναλώθηκαν σε περιαυτολογίες για το τί έκαναν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Εγώ προτίμησα να πω για κάτι που δεν κατάφερα να κάνω:

«Τρεις φορές ήρθε προς συζήτηση στο Δ.Σ. με ενέργειές μου το θέμα της ονοματοδοσίας της οδού Στρατηγού Γ. Γρίβα - Διγενή (τις δύο μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής!) και τρεις φορές το αποσύρατε επειδή σας μάλωσε η Αριστερά.

Αν ΑΥΤΟ το Δ.Σ. δεν είναι ικανό να τιμήσει ένα άξιο τέκνον της πατρίδος, ποιός περιμένετε να το κάνει; Το επόμενο που θα υλοποιήσει την εθνομηδενιστική ατζέντα του κ. Μπουτάρη; Αν νομίζετε ότι πρόκειται για μία απλή διαχειριστική μεταβολή στον Δήμο Θεσσαλονίκης, είστε πολύ γελασμένοι»,
είπα μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους της απερχόμενης Διοίκησης, προσφέροντάς τους από ένα αντίτυπο της μονογραφίας του Patria για τον ήρωα του Έθνους Γεώργιο Γρίβα, για να μάθουν και να νοιώσουν τις συνέπειες της εγκληματικής δειλίας τους.

Και πράγματι, δεν πρόκειται για μία απλή διαχειριστική μεταβολή. Έγινε απολύτως σαφές αυτό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Κατ᾽ αρχήν, πιστεύω απόλυτα ότι ο κ. Μπουτάρης θα διαχειριστεί πολύ ορθολογικότερα και αποτελεσματικά τα του Δήμου. Και όχι μόνον τα οικονομικά του. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει, τόσο βιολογικά όσο και πολιτικά.

Αν θέλει να αποχωρήσει στα 73 του από τον δημαρχιακό θώκο με αξιοπρέπεια, ως ένας επιτυχημένος δήμαρχος, αλλά και να διεκδικήσει η παράταξή του εκ νέου την δημαρχία με αξιώσεις, είναι υποχρεωμένος να νοικοκυρέψει τον διαλυμένο οικονομικά και οργανωτικά Δήμο που παρέλαβε.

Η αναγκαιότητα αυτή φαίνεται να του έχει γίνει σαφής, αν κρίνουμε από τους τεχνοκράτες αντιδημάρχους που όρισε, όπως λ.χ. τον ισραηλίτη Χασδάι Καπόν (επί των Οικονομικών, φυσικά!), τον Στάθη Αβραμίδη (καθαριότητας) κ.λπ.

Πίσω, όμως, από την βιτρίνα, που θα στολιστεί προς τέρψιν των δημοτών και θα διαλύσει τις όποιες ανησυχίες τους περί της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του επικοινωνιακώς παλιμπαιδίζοντος κ. Μπουτάρη, κρύβονται οι βαθύτεροι στόχοι και επιδιώξεις των δυνάμεων που τον έσπρωξαν (μαζί με ανέλπιστους συμμάχους) στην εξουσία.

Οι βαθειές θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιχειρήσει ο νέος δήμαρχος διεφάνησαν από τις δηλώσεις του αντιδημάρχου του επί του Πολιτισμού, Τουρισμού και Παιδείας, κ. Σπύρου Πέγκα. Τρεις τομείς, όπου οι δυνατότητες αξιοποίησης ποικίλων δομών και προσώπων επιτρέπουν τη διαμόρφωση καταστάσεων και συνθηκών που πολύ δύσκολα θα ανατραπούν στο μέλλον από μία άλλη Διοίκηση.

Οι προθέσεις του κ. Πέγκα (που, μεταξύ άλλων, εργάστηκε στο γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις Βρυξέλλες) έγιναν αμέσως σαφείς: «Θα συνεργαστούμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη (...) θα αντλήσουμε τεχνογνωσία από την Τουρκία και το Ισραήλ (!!) (...) θα συνεργαστούμε σε θέματα πολιτισμού με τις βαλκανικές χώρες» κ.λπ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι από όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταφέρθηκε εναντίον του «Λαϊκού Χειμώνα», που αποτελεί τη σημαντικότερη αναφορά στη λαϊκή μας παράδοση και πολιτισμό, με έντονα εθνοκεντρικά χαρακτηριστικά Αυτής της εκδήλωσης ουσιαστικά προανήγγειλε το τέλος, χαρακτηρίζοντάς την «ακριβή»!

Για όσους αμφιβάλλουν ακόμη, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν την πορεία της νέας δημοτικής αρχής με προσοχή. Είναι βέβαιο ότι θα βαδίσει συντεταγμένα στην υλοποίηση των εθνομηδενιστικών επιδιώξεών της. Σύντομα θα γίνει αντιληπτό από όλους, ότι έχουμε αγώνες μπροστά μας.

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης

Πηγή: Ελεύθερος Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: