Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τιμ Μπέρνερς Λη: Οι «κερδισμένοι» του Web…το απειλούν με κατακερματισμό


Τιμ Μπέρνερς Λη: Οι «κερδισμένοι» του Web…το απειλούν με κατακερματισμό

Ο «πατέρας» του World Wide Web επισημαίνει τον κίνδυνο που αποτελούν οι μεγάλες «φίρμες» του Διαδικτύου.

Η Facebook, η Apple και οι άλλοι μεγάλοι «κερδισμένοι» του χώρου του Ίντερνετ και των ηλεκτρονικών υπολογιστών ενδεχομένως να αποτελούν πλέον και τη μεγαλύτερη απειλή εναντίον του, μετατρέποντάς το σε μία σειρά αποκομμένων «νησιών», σύμφωνα με τον Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, «πατέρα» του Παγκοσμίου Ιστού.

Σε μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Scientific American περίπου ένα μήνα πριν από τα 20ά «γενέθλια» του Web, ο Μπέρνερς Λη απηύθυνε προειδοποιήσεις σχετικά με μία σειρά ανησυχητικών τάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κρατική και η εταιρική παρακολούθηση της δραστηριότητας στον Ιστό, ζητώντας νόμους για την προστασία της ουδετερότητας του δικτύου.


«Το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό, πολύπλευρο εργαλείο ακριβώς επειδή έχει βασιστεί σε αρχές ισονομίας/ ισοπολιτείας…ο Ιστός όπως τον ξέρουμε, ωστόσο, απειλείται…καθώς κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους 'κατοίκους' του έχουν αρχίσει να υπονομεύουν τις αρχές του» έγραψε σχετικά ο Μπέρνερς Λη.

Στο κείμενό του, ο δημιουργός του World Wide Web αναφέρει πως οι εταιρείες- σύμβολα της επιτυχίας του Διαδικτύου, όπως η Apple, η Facebook και η Google, μετατρέπουν το Ίντερνετ σε μία σειρά «νησιών», καθώς προσπαθούν σκληρά να κρατήσουν «αιχμάλωτα» τα καταναλωτικά τους κοινά, ή ευνοώντας περισσότερο κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του Ιστού σε σχέση με άλλες.

Εν συνεχεία, επισημαίνει περιπτώσεις όπως το κοινωνικό δίκτυο Facebook και η υπηρεσία iTunes της Apple, οι οποίες ενθαρρύνουν τους χρήστες να υποβάλουν προσωπικά δεδομένα, «σημειώνοντας» τις προτιμήσεις τους, αλλά στη συνέχεια δεν διαθέτουν στο κοινό τις πληροφορίες αυτές.

Κατά τον Μπέρνερς Λη, η κατάσταση χειροτερεύει όταν άλλες εταιρείες επικεντρώνονται και αυτές με τη σειρά τους σε εφαρμογές οι οποίες απευθύνονται στο Facebook, το iPhone και το iPad, κάτι που καθιστά πιο ελκυστικές αυτές τις «κλειστές ζώνες» στους χρήστες τους, αλλά όχι και στο ευρύ κοινό, το οποίο δεν έχει πρόσβαση.

Όσον αφορά το θέμα της ουδετερότητας του δικτύου, ο δημιουργός του Web στρέφει τα «πυρά» του κατά της Google, λόγω της συμφωνίας της με τον αμερικανικό «ασύρματο γίγαντα» Verizon στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.

«Πολλοί άνθρωποι σε αγροτικές περιοχές, από τη Γιούτα μέχρι την Ουγκάντα, έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ μόνο μέσω κινητών. Εάν το 'ασύρματο' Ίντερνετ δεν χαίρει ουδετερότητας δικτύου, τότε και αυτοί θα είναι ανοιχτοί σε φαινόμενα διακρίσεων όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες» επισημαίνει σχετικά ο Μπέρνερς Λη.

Η Apple και η Google έχουν αρνηθεί να απαντήσουν στα σχόλια.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: