Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μιχαήλ Γεωργάλλας


Ο Μιχαήλ Γεωργάλλας γεννήθηκε στο χωριό Μαραθόβουνος, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 6 Νοεμβρίου 1936. Ο Μιχάλης, από τα γυμνασιακά του χρόνια, υπεράσπιζε με ζήλο τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη», πρωτοστατώντας σ’ όλες τις μαθητικές διαδηλώσεις του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Τα επόμενα χρόνια, η αγωνιστικότητα του εκδηλώθηκε με την ενεργή του ...συμμετοχή, στις ομάδες του εκτελεστικού Λευκωσίας. Η έντονη δράση του, τον οδήγησε σε σύλληψη και καταδίκη σε οχτάμηνη φυλάκιση. Ο Μιχάλης φυλακίσθηκε στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς, απ’ όπου στις 12 Σεπτεμβρίου του 1956 δραπέτευσε μαζί με έξι συγκρατούμενους του.


Ακολούθως, κατέφυγε με τους υπόλοιπους στην περιοχή της Πιτσιλιάς και απ’ εκεί κατέληξε στο Παλαιχώρι στην αντάρτική ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στο εξής, ο Γεωργάλλας έδρασε με το ψευδώνυμο «Λιάκος».

Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς του 1956, ο Μιχάλης Γεωργαλλάς πυροβολήθηκε από «προδότες πράκτορες των Άγγλων και Τούρκους επικουρικούς».Το παλικάρι, καθώς έγερνε, κατάφερε να φωνάξει στον Αυξεντίου: «Μάστρε μου, μάστρε μου, πεθαίνω. Ζήτω η Ελλας».

Στην άκρη του χωριού Ζωοπηγή, κοντά στο γεφύρι του κύριου δρόμου, εκεί που ξεψύχησε ο Μιχαήλ Γεωργάλλας, ένα μνημείο στέκεται σήμερα  για να θυμίζει σε όλους μας τη θυσία του ήρωα. Όταν κάποια μέρα περάσεις από εκεί, κάνε μια σύντομη στάση. Κοίταξε το μνημείο και βάλε το σταυρό σου.

Ιερός είναι ο τόπος εκείνος όπου έδωσαν τη ζωή τους οι νέοι της Κύπρου. Νέοι με ψυχή από καθαρό ατόφιο ελληνικό χρυσάφι! Νέοι που τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκονταν αγκαλία με τα όπλα τους αντί με τους συγγενείς.

Νέοι με ιδανικά και με ακλόνητη πίστη στην Ελλάδα και στην Ένωση.

Ευχαριστούμε τον φίλο Νικόλα από την Κύπρο για την αποστολή αυτού του άρθρου.

Η Κύπρος είναι Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: