Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την Ελλάδα

Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας

Γεωργία και κτηνοτροφία είναι τα συνήθη «θύματα» των ακραίων καιρικών φαινομένων που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα στη χώρα μας και τα οποία πλήττουν την ήδη επιβαρημένη εθνική οικονομία

Ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πλήττουν την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς είναι σε εξέλιξη η μεταβολή του κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο. Οι «παρενέργειες» της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και στη χώρα μας και οι συνέπειες της αποσταθεροποίησης του κλίματος δίνουν τη χαριστική βολή στην αγροτική οικονομία, ενώ θρηνούμε και θύματα.

Ενδεικτικός της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του καιρού υπήρξε ο φετινός Νοέμβριος, ο οποίος ήταν ο πιο θερμός από το 1897, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Στο κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό του Θησείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου ήταν 21,9 βαθμοί, δηλαδή +3,3 βαθμοί απόκλιση από την κλιματική τιμή του μήνα. Εξετάζοντας το αρχείο του σταθμού από το 1897, μόνο ο Νοέμβριος του 1926 είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία (23 βαθμοί).

«Η τελευταία τριακονταετία υπήρξε η θερμότερη από το 1860 και η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,5οC και μάλιστα σε άλλες πάνω από 1οC», λέει ο επόπτης του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός και συμπληρώνει: «Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκληθεί εξαιτίας της υπερβολικής έκλυσης αερίων. Η καύση των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, μεθανίου και χλωρο-φθοριωμένων υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα της Γης».

Διαταραχή

«Στα τέλη του 19ου αιώνα πρωτοειπώθηκε ότι η Γη μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία της γύρω στους 14οC με 14,5οC και πως αυτό οφείλεται σε κάποια αέρια που δεν την αφήνουν να ψυχθεί, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η θεωρία αυτή ονομάστηκε ''Φαινόμενο του Θερμοκηπίου''.

Τότε επισημάνθηκε για πρώτη φορά ότι αυτά τα αέρια είναι τόσο σημαντικά στο να διατηρήσουν το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, ώστε εάν μπορούσε ο άνθρωπος να τα διαταράξει θα δημιουργούσε διαταραχή στο παγκόσμιο κλίμα.


Τον Νοέμβριο ο κάμπος της Aρτας πλημμύρισε, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

Σήμερα το ''Φαινόμενο του Θερμοκηπίου'' χαρακτηρίζεται ως ασθένεια, κάτι που είναι λάθος. Διότι χάρη σε αυτό μπορούμε και ζούμε. Το πρόβλημα έγκειται στην επιδείνωση του φαινομένου από την ανθρώπινη παρέμβαση».

Ενδεικτικό της κλιματικής διαταραχής είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου στη Χίο και στην Ικαρία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας των πρωτοφανών σε ισχύ καταιγίδων που «σάρωσαν» τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.

Καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσαν οι ραγδαίες βροχές στη Β. Ελλάδα, αλλά και στην Πελοπόννησο, ενώ ανεμοστρόβιλος έπληξε τη Ζάκυνθο. Στο τέλος του Οκτώβρη, ανυπολόγιστες ζημιές έπαθαν οι βαμβακοκαλλιέργειες στη Β. Ελλάδα από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Εξίσου μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού, αφού δυσκολεύονται να μαζέψουν τη σοδειά, με αποτέλεσμα είτε να μην μπορούν να πουλήσουν, είτε -στην περίπτωση που είναι και κτηνοτρόφοι- να αναγκάζονται να αγοράζουν τροφή για τα ζώα τους, επιβαρύνοντας τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό τους. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία η παραγωγή του βαμβακιού αριθμεί 650.000 στρέμματα, τα περισσότερα ενοικιάζονται και τώρα τα χρέη πνίγουν τους αγρότες.

Επίσης, τον Νοέμβριο ο κάμπος της Aρτας πλημμύρισε, λόγω της έντονης χαλαζόπτωσης που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Σε Κρήτη και Ηλεία

Στις 13 Νοεμβρίου κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Κρήτη, προξενώντας καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ πολλά ζώα πνίγηκαν.

Οι περισσότερες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έγιναν στον Δήμο Βιάννου του Ηρακλείου, όπου σε μερικές ώρες η περιοχή καταποντίστηκε κυριολεκτικά.

Στη δίνη των ανεμοστρόβιλων βρέθηκε η Ηλεία στα τέλη Νοεμβρίου, φαινόμενο το οποίο τα δύο τελευταία χρόνια έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό στη Δυτική Ελλάδα.

Στις 23 Νοεμβρίου ανεμοστρόβιλος πέρασε από το Επιτάλιο της Ηλείας ισοπεδώνοντας τα θερμοκήπια ντομάτας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να προσβλέπουν τώρα στις κρατικές αποζημιώσεις για να επιβιώσουν.

SOS Απο τους επιστημονες

«Δεν θα γίνει ομαλά η μετάβαση σε μια θερμότερη περίοδο»

«Οι τελευταίες εκθέσεις της Επιτροπής Μελέτης της κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ακαδημίας Αθηνώνδείχνουν ότι θα πρέπει να αναμένουμε ευρύτερη μεταβλητότητα του κλίματος και στην Ελλάδα», επισημαίνει ο επόπτης του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, κ. Χρήστος Ζερεφός και εξηγεί:

«Η κλιματική αλλαγή συντελείται από τις αυξημένες εκπομπές αερίων και έχει προκαλέσει αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών που πλήττονται είναι αρνητικές.

Παγκοσμίως έχουμε πολύ περισσότερα ακραία φαινόμενα απ’ ό,τι είχαμε πριν από 40 χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από τις αποζημιώσεις των διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών.

Πλήρωναν κάθε χρόνο περίπου 6 δισ. δολάρια για ακραία καιρικά φαινόμενα και σήμερα οι δαπάνες τους ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Επιπτώσεις. Κανένα μεμονωμένο ακραίο γεγονός δεν συνδέεται μόνο του με την κλιματική αλλαγή. Αλλά, η συχνότερη εμφάνισή του, μπορεί να σχετίζεται με την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος.

Το ίδιο το φαινόμενο μπορεί να συνέβαινε ούτως ή άλλως, γι' αυτό και μπερδεύονται οι μετεωρολόγοι και λένε, το ξανάδαμε το φαινόμενο αυτό το 1958. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πόσο συχνά επαναλαμβάνεται. Αιτία είναι η μετάβαση σε μια θερμότερη κλιματική περίοδο, η οποία δεν προβλέπεται να γίνει ομαλά, αλλά θα χαρακτηριστεί από μεγάλες διακυμάνσεις των καιρικών συστημάτων».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ
kallipateira@pegasus.gr

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: