Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ο αέρας πήρε δέντρα και... μπαλκόνια


Οι άνεμοι που έπνεαν χθες στη Θεσσαλονίκη είχαν ένταση ώς 8 μποφόρ και προκάλεσαν δεκάδες ζημιές σε όλη την πόλη. Από τις νυχτερινές ώρες χθες η πυροσβεστική κλήθηκε να κόψει 21 δέντρα, μάλιστα από την πτώση ενός δένδρου στην Τούμπα καταπλακώθηκε ένα αυτοκίνητο.

Της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου
alexpapa@makthes.gr

Η ξαφνική αλλαγή του καιρού και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από τις δύο χθες τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι προκάλεσαν ζημιές σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στο κέντρο, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στα Διαβατά, ενώ περιοχές στα ανατολικά αντιμετώπισαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Ο συναγερμός στην πυροσβεστική σήμανε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από την πτώση της κατασκευής.

Περαστικοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων σε πάροδο της οδού Μαρία Κάλλας, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, είδαν έκπληκτοι να πέφτουν τζάμια και πλαστικά στο έδαφος. “Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν περνούσαν πεζοί από το δρομάκι”, είπε ιδιοκτήτης περίπτερου στη “Μ”.


Πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν λίγα λεπτά αργότερα στο σημείο και άνδρες της πυροσβεστικής απομάκρυναν τα σπασμένα τζάμια και τα πλαστικά που είχαν διασκορπιστεί σε ακτίνα είκοσι μέτρων, προκαλώντας φθορές σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής.

Από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα η πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 25 κλήσεις για πτώσεις και κοπές δέντρων, που έπεσαν σε Πολίχνη, Χορτιάτη, Μηχανιώνα, Περαία και Χαλάστρα. Στην οδό Ψαρών στην Τούμπα προκλήθηκαν φθορές σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, όταν κορμός δέντρου κατέπεσε πάνω στο όχημα.

Κάτοικοι περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης αντιμετώπισαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, καθώς στην Περαία και στη Μηχανιώνα δέντρα έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Οι άνδρες της πυροσβεστικής, εκτός από τις κοπές των δέντρων, χθες χρειάστηκε να επέμβουν για να απομακρύνουν διαφημιστικές πινακίδες και κεραίες τηλεοράσεως που ξηλώθηκαν, μέχρι και μια λαμαρινοκατασκευή.

Ισχυροί άνεμοι έπνεαν στον Θερμαϊκό κόλπο, με συνέπεια το λιμεναρχείο να εκδώσει απαγορευτικό για τα μικρά σκάφη, καθώς δεν υπήρχαν προγραμματισμένα δρομολόγια για μεγαλύτερα. Σύμφωνα με λιμενικούς, στον κόλπο της Θεσσαλονίκης η ένταση των ανέμων έφτασε μέχρι και τα 9 μποφόρ χθες το πρωί.

Ερχονται τα χιόνια από την άλλη εβδομάδα!

Πολικές θερμοκρασίες και ισχυροί βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι, που θα κάνουν το αίσθημα του κρύου πιο έντονο, είναι το σκηνικό του καιρού για σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή το θερμόμετρο θα κυμανθεί μεταξύ -2 και 3 βαθμών Κελσίου, ενώ το χαρακτηριστικό της ημέρες θα είναι ότι σε καμία περιοχή της Ελλάδας δεν θα καταγραφούν διψήφιες θερμοκρασίες.

Ωστόσο την Παρασκευή, ακόμη και οι μετεωρολόγοι εντυπωσιάστηκαν με τη διαφορά των θερμοκρασιών από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη. Για παράδειγμα σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδα οι θερμοκρασίες καταγράφονταν με αρνητικό πρόσημο, ενώ στην Κρήτη χθες το θερμόμετρο έδειχνε 24-25 βαθμούς Κελσίου!

Απαγορευτικό στο Αιγαίο

Το χαρακτηριστικό αυτού του κύματος κακοκαιρίας, εκτός από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι οι ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο Αιγαίο. Χθες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα-Ιόνια νησιά, Βόλος-Σποράδες, Πρίνου-Καβάλας και Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης. Τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα πραγματοποιήθηκαν μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Σήμερα Σάββατο οι πολύ ισχυροί έντασης 8-9 μποφόρ άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, ωστόσο το κύμα της κακοκαιρίας θα μετατοπιστεί στα νότια.

Την Κυριακή θα υπάρξει μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, με μικρή άνοδο των θερμοκρασιών σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές ο υδράργυρος να κυμαίνεται από 0 έως 4-5 βαθμούς Κελσίου.

Νέα πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Σταδιακά από τις 13 έως και τις 16 Δεκεμβρίου θα χιονίσει στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και μέσα στις πόλεις.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: