Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

3+1 κτίρια για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη


Δυο κτίρια του ΕΘΙΑΓΕ προγραμματίζονται να φιλοξενήσουν τις αγροτικές υπηρεσίες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Τέσσερα κτίρια, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του. Στόχος είναι αφενός να αξιοποιηθούν ανενεργά κτίρια, που όμως είναι του Δημοσίου και μπορούν να παραχωρηθούν, αφετέρου να περιοριστεί το κόστος της στέγασης των υπηρεσιών, που σήμερα μόνο για τη νομαρχία φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,8 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Η διοίκηση της νομαρχίας γνωρίζει πως δύσκολα και ως διοίκηση της αιρετής Περιφέρειας θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην ενοικίαση 32 κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της, δεδομένου μάλιστα ότι μειώνονται σχεδόν στο μισό και τα τέλη ταξινόμησης, κυκλοφορίας κ.λπ., που σημαίνει λιγότερα έσοδα στην... τσέπη από την οποία πληρώνονται τα ενοίκια.


Από την άλλη σε ενοικιαζόμενα κτίρια είναι και οι περισσότερες υπηρεσίες της σημερινής περιφερειακής διοίκησης, μέρος των οποίων περιέρχονται στην ευθύνη του αιρετού περιφερειάρχη. Συνεπώς, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Ραγκούση να εξετάσει την παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε ιδιόκτητα κτίρια.

1. Ο ΟΕΚ

Το κτίριο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για κτίριο χιλίων τετραγωνικών μέτρων, όπου η νέα διοίκηση προβλέπει να μεταφερθεί μία γενική διεύθυνση της αιρετής Περιφέρειας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Ενα σύνολο δηλαδή 110 ατόμων. Το κτίριο αυτό είναι απέναντι από το στρατόπεδο «Νταλίπη» στην Καλαμαριά. Οπως τόνισε στον «Α» ο διευθυντής Προγραμματισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Γιάντσης, «το συγκεκριμένο κτίριο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει γραφεία εργαζομένων. Είναι ανενεργό και μπορεί να δώσει σημαντική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα».

2. Το στρ. Νταλίπη

Το κεντρικό κτίριο του στρατοπέδου Νταλίπη όπου στεγαζόταν η 20ή Τεθωρακισμένη Μεραρχία και πλέον παραμένει ανενεργό, ενώ ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Η νέα διοίκηση προτίθεται να στεγάσει εκεί τις δυο γενικές διευθύνσεις Ανάπτυξης και Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας, αλλά και τις επτά Διευθύνσεις της Περιφέρειας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες της νομαρχίας θα μετακινηθούν και ουσιαστικά θα συγχωνευτούν με τις αντίστοιχες της περιφερειακής διοίκησης στο κτίριο της οδού Στρωμνίτσης, όπου στεγάζονται σήμερα η Διεύθυνση Δημοσίων Εργων, η ΔΕΚΕ και η ΔΕΣΕ.

3. Δυο κτίρια του ΕΘΙΑΓΕ

Δύο κτίρια επιφάνειας 3.000 τ.μ. που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του ΕΘΙΑΓΕ, πίσω από το Κέντρο Υγείας Θέρμης. Εκεί υπάρχει η πρόθεση να στεγαστούν όλες οι αγροτικές υπηρεσίες Νομαρχίας και Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Γιάντσης. Ειδικότερα προβλέπεται η στέγαση περίπου 350 ατόμων της γενικής διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με τις τέσσερις διευθύνσεις της Περιφέρειας και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

«Φιξ»

Σε ό,τι αφορά το κτίριο που έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζει η Νομαρχία στην περιοχή του Φιξ, ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε από τον υπουργό «να χρηματοδοτηθεί μερικά η ολοκλήρωση του κτιρίου, ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης οριστικά και άμεσα με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση μισθωμάτων ύψους 2,8 εκατ. ευρώ ανά έτος». Το κτίριο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 42 βάζει η νομαρχία και τα δέκα ιδιώτης. Ο χρόνος περαίωσης του κτιρίου υπολογίζεται σε περίπου 2,5 χρόνια, όπως τόνισε ο κ. Γιάντσης, υπό την προϋπόθεση ότι θα βοηθήσει και η Πολιτεία... Εκεί αναμένεται να μεταφερθούν στο σύνολό τους οι υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας, εκτός των αγροτικών.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: