Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ο Νεάντερταλ γερνούσε πιο νωρίς από τον Homo Sapiens


Ανώριμο σε σχέση με τους Νεάντερταλ είναι το είδος μας, Homo Sapiens, αφού σύμφωνα με αμερικανοευρωπαϊκή ομάδα ερευνητών, ο σύγχρονος άνθρωπος ενηλικιώνεται σαφέστατα πιο αργά σε σχέση με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ.

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PNAS (Χρονικά της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών) βασίστηκε στη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από εξέταση με ισχυρές ακτίνες Χ (ακτινοβολία Ρέντγκεν) δοντιών των δύο ειδών.

Οπως φάνηκε από την ανάλυση αυτή, οι Homo Sapiens αναπτύσσονται πιο αργά και έχουν πιο παρατεταμένη παιδική ηλικία, στοιχείο που αποτελεί εξελικτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό της έρευνας, η καθηγήτρια βιολογίας της ανθρώπινης εξέλιξης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τάνια Σμιθ, μαζί με τους συναδέλφους της από το γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Εξέλιξης Μαξ Πλανκ, απέδειξαν ότι οι άνθρωποι του Νεάντερταλ έβγαζαν πιο νωρίς δόντια συγκριτικά με τους Homo Sapiens.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: