Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κόντρα για το fast track του χρυσού στην Χαλκιδική


Αδειάζουν την Τίνα οι τοπικοί φορείς

Οξύτατες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία συναντά η διαδικασία fast track που επέλεξε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κατάθεση στην Νομαρχία Χαλκιδικής τριών περιβαλλοντικών μελετών της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Τα «σκάγια» φτάνουν μέχρι το γραφείο της υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία χθες μετά το θόρυβο που προκλήθηκε αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι το συνοδευτικό έγγραφο των μελετών, το οποίο εστάλη στην Νομαρχία από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) με ημερομηνία 27 Οκτωβρίου και βάζει σφικτό πλαίσιο γνωμοδότησης σε προεκλογική περίοδο, προβλέπεται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και ότι έχει «τυπικό» χαρακτήρα.


Τονίζεται μάλιστα ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός θα «ολοκληρωθεί, αφού εξασφαλιστεί επαρκέστατος χρόνος προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους οι πολίτες, οι φορείς εκπροσώπησής τους, καθώς και τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής κοινωνίας».

Βγάλτε γνωμοδότηση σε 35 μέρες

Με το έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, η αρμόδια υπηρεσία, ξεκαθαρίζει προς το νομαρχιακό συμβούλιο ότι με την παρέλευση προθεσμίας 35 ημερών και ανεξάρτητα από τον έχουν υποβληθεί ή όχι οι αναγκαίες γνωμοδοτήσεις, το υπουργείο μπορεί να εκδώσει εντός 15 ημερών απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Πρόκειται για μια διαδικασία που προωθείται με ομολογουμένως ασυνήθιστα ταχύτατους ρυθμούς δεδομένου ότι οι μελέτες στο ΥΠΕΚΑ κατατέθηκαν στις  6 Αυγούστου. Στο μεταξύ η μετοχή της εταιρείας European Goldfields καλπάζει και προεξοφλεί θετικές εξελίξεις καθώς έχει υπερδιπλασιάσει την αξία της στο χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου, το τελευταίο δίμηνο.

Στην εταιρεία συμμετέχει με 19,4% η εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, που ελέγχει και το 5% της Ελληνικός Χρυσός και η οποία εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία σε Ολυμπιάδα, Στρατώνι και Σκουριές.

 «Η μεθόδευση είναι προφανής και βγάζει μάτι. Μετά τις εκλογές τα δημοτικά συμβούλια και το νομαρχιακό θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα…Από τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να μελετήσουν 4.000 σελίδες, τα σχέδια και τους 100 χάρτες των ΜΠΕ και να γνωμοδοτήσουν έως τις 3 Δεκεμβρίου!», αναφέρει η κ. Μαρία Καδόγλου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που έχει εναντιωθεί στη επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Το έργο γίνεται σε 317.000 στρέμματα στο νέο Καλλικρατικό δήμο «Αριστοτέλη», στον οποίο συνενώνονται οι δήμοι Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας με υποψήφιο δήμαρχο το πρώην υφυπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Πάχτα. Ο τελευταίος εμφανίζεται ένθερμος υποστηριχτής της επένδυσης όπως άλλωστε και οι άλλοι υποψήφιοι ενώ έχει προβλέψει στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το επενδυτικό σχέδιο θα εγκριθεί πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή!

Η συνάντηση με την υπουργό

Στο μεταξύ και ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης «τρέχουν» με ρυθμό που θα ζήλευε ακόμη και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, αποκαλυπτικός είναι ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Μ. Βλαχόπουλος. Στις 10 Σεπτεμβρίου με επείγον έγγραφο στην ΕΥΠΕ ζητούσε να ανασταλεί η διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος διαβούλευσης με την κοινωνία και να οριστεί η νέα δημοτική αρχή.

Στα μέσα μάλιστα Οκτωβρίου ο δήμαρχος συναντήθηκε με την κυρία Μπιρμπίλη, κατά την οποία εξασφάλισε όπως ισχυρίζεται, τη δέσμευση ότι η μελέτη θα σταλεί στο δήμο Αριστοτέλη μετά την 1 Ιανουαρίου του 2011!

«Με την χαρακτηριστική άνεση των πολιτικών η κυρία Μπιρμπίλη αθέτησε την υπόσχεσή της και παγίδευσε την τοπική κοινωνία και τις τρεις δημοτικές αρχές» αναφέρει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: