Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Το μέλλον της νέας Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια από τότε που ανακοινώθηκε το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνει η επικαιροποίησή του. Απαραίτητη, μετά τις ραγδαίες αλλαγές που έγιναν στην περιοχή. Αναμένεται να αποκαταστήσει τόσο τον ελλειμματικό σχεδιασμό, όσο και τις επί ένα τέταρτο του αιώνα μη θεσμοθετημένες ζώνες οικιστικού ελέγχου, με τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν ως προς την ανεξέλεγκτη και άναρχη δόμηση, χωρίς σεβασμό στοιχειωδών κανόνων χρήσεων γης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στρεβλής ανάπτυξης και προβληματικής διαβίωσης για περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες.

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, που εκπονήθηκε με ευθύνη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, έχει ολοκληρωθεί εδώ κι ένα χρόνο, έχει πλέον ωριμάσει και οδεύει στη θεσμοθέτησή του. Χωρίζει σε πέντε ενότητες την περιοχή και προβλέπει πώς μπορεί με το βέλτιστο τρόπο να αναπτυχθεί η καθεμιά.


Η Θεσσαλονίκη γίνεται μητροπολιτικό κέντρο της περιοχής, με τις ανατολικές της παρυφές να φιλοξενούν τριτογενή τομέα (υπηρεσίες) και εκθεσιακές δραστηριότητες και τις δυτικές να εξελίσσονται σε κέντρο δευτερογενούς τομέα (βιομηχανία). Η ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά ενισχύεται ως προς τον πρωτογενή τομέα (γεωργία) και οι ακτές Στρυμονικού αναπτύσσονται τουριστικά. Η βορειοανατολική Χαλκιδική επενδύει στις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τον εναλλακτικό τουρισμό και η νότια-νοτιοδυτική στον τουρισμό, με παράλληλη δημιουργία οργανωμένων παραγωγικών χώρων.

Κέντρο της μεταποίησης, της βιομηχανίας και του εμπορίου προβλέπεται να γίνει ο άξονας Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, ενώ η δυτική ζώνη του Αξιού θα φιλοξενήσει αγροτικές χρήσεις, εμπορευματικές ζώνες και εστίες δευτερογενούς τομέα, όπως τα Γιαννιτσά και η Αλεξάνδρεια.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν «μπούσουλα» με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το τι επιτρέπεται να γίνει και πού, για το μοναδικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πορεία έξι νομών. Το νέο Ρυθμιστικό καλύπτει την περιοχή των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και ένα μέρος των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. Οι αναπτυξιακές προτεραιότητες που προβλέπει το νέο Ρυθμιστικό προέκυψαν από τα ξεχωριστά συγκριτικά πλεονεκτήματα καθεμιάς από τις περιοχές, ενώ κοινός τόπος σε όλες τις χωρικές ενότητες είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού.

Η διαδικασία της θεσμοθέτησης ήδη ξεκίνησε. Μέσα Δεκεμβρίου 2010 παρουσιάζεται η τελική πρόταση. Αρχές Ιανουαρίου 2011 παρουσιάζεται στους νέους αιρετούς άρχοντες, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους, ενώ παράλληλα θα γίνει η διαβούλευση. Τέλος Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση και πηγαίνει για θεσμοθέτηση.

Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και Περιαστική Ζώνη

Για το στενό πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την περιαστική ζώνη (ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης), που άλλωστε αποτελεί και την περιοχή που κάλυπτε το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι προτεραιότητες που τίθενται είναι:

1. Αναγέννηση του υφιστάμενου αστικού ιστού. Πρόκειται ουσιαστικά για το εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων που εξήγγειλε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, μέσω του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012».

2. Αναβάθμιση και συμπλήρωση των υποδομών. Πρόκειται για το master plan του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

3. Αναβάθμιση του ρόλου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως σημαντικότερου κέντρου της Βόρειας Ελλάδας. Προβλέπεται ενίσχυση του ρόλου της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου, για την εγκατάσταση και ανάπτυξη υπηρεσιών τριτογενούς τομέα και για ενίσχυση των πολιτιστικών πόρων.

Για την περιοχή που περιλαμβάνει τις ανατολικές (Μίκρα, Βασιλικά, Θερμαϊκός, Μηχανιώνα, Επανομή) και δυτικές (Χαλάστρα, Αξιός, Αγιος Αθανάσιος, Κουφάλια, Χαλκηδόνα) παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι χρήσεις που προβλέπονται είναι για την ανατολική ενότητα η εγκατάσταση τριτογενούς τομέα, μαζί με την ενίσχυση της καινοτομίας και έρευνας και των εκθεσιακών δραστηριοτήτων (δεδομένης της εγκατάστασης του συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ στην περιοχή της Μίκρας). Για τη δυτική ενότητα προβλέπεται ενίσχυση και επένδυση του δευτερογενούς τομέα.

Ευρύτερη Ζώνη Λιμνών

Υπάρχουν δυο υποενότητες: των λιμνών και των ακτών του Στρυμονικού. Για την πρώτη ενότητα προωθείται η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η εξυγίανση της περιοχής και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Για τις ακτές του Στρυμονικού κόλπου προβλέπεται ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών τουρισμού και η λήψη μέτρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Χαλκιδική

Για τη Χαλκιδική επίσης υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις, καθώς ο νομός διακρίνεται σε δυο περιοχές: βορειοανατολική και νοτιοδυτική. Στη βορειοανατολική περιοχή (Ζερβοχώρια, Αρναία, Στάγειρα) προωθείται η οργάνωση χρήσεων γης, με κυρίαρχο στόχο την ανάπτυξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Στη νότια-νοτιοδυτική περιοχή, που είναι ναυαρχίδα του κλασικού θερινού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, οι προτεραιότητες είναι η οργάνωση των χρήσεων γης με στόχους την ανάπτυξη του τουρισμού, την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων, την οργάνωση Βιομηχανικών Πάρκων (ΒΙΠΑ) (Μουδανιά, Πολύγυρος, Λάκκωμα) και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κιλκίς

Ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης - Κιλκίς αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία, καθώς προβλέπεται η δημιουργία ζωνών μεταποίησης, βιομηχανίας και εμπορικής δραστηριότητας. Ουσιαστικά προορίζεται να γίνει το αναπτυξιακό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοξενώντας μάλιστα κι εκείνες τις βιομηχανίες που μπορούν να φύγουν από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αναγέννησής του (όπως προβλέπεται). Για την ενεργειακή ανάπτυξη του νομού (το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην περιφέρεια) προβλέπεται η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, για το Κιλκίς προτεραιότητα είναι η ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών του πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να αναπτυχθούν δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Δυτική Ζώνη Αξιού

Πρόκειται για την περιοχή δυτικά του ποταμού Αξιού, που περιλαμβάνει ένα μέρος του νομού Ημαθίας (Πλατύ, Αλεξάνδρεια, Μελίκη), ένα μέρος του νομού Πέλλας (Γιαννιτσά, Πέλλα) και τη βόρεια Πιερία (Αιγίνιο, Μεθώνη, Κολινδρός, Πύδνα). Προβλέπεται η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με ταυτόχρονη εξυγίανσή του. Ειδικά για την περιοχή Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας προβλέπεται ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, ενώ στο σύνολο της περιοχής η κατευθυντήρια αναπτυξιακή πολιτική περιλαμβάνει δημιουργία εμπορευματικών ζωνών, ανάδειξη πολιτιστικών και φυσικών πόρων, ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: