Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τουρκία: Καινούργια «Κόκκινη Βίβλος», παλιό… casus belli

Ειδικού Συνεργάτη

Δεν είμαστε πλέον απειλή για την Τουρκία, σύμφωνα με την καινούργια «Κόκκινη Βίβλο», που αναμένεται να εγκριθεί ως το τέλος του μήνα.  Αλλά το casus belli παρέμεινε και φέτος σ’ αυτό που αποτελεί το μυστικό Σύνταγμα της Τουρκίας. Παρά τις  επαφές με την πολυπληθή κουστωδία του Ερντογάν τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα και όλες οι άλλες που ακολούθησαν και αυτές που επίκεινται στο άμεσο μέλλον, οι κόκκινες γραμμές της  γείτονος παραμένουν σταθερές στην Κόκκινη Βίβλο της.

Η τελική μορφή της Κόκκινης Βίβλου, της οποίας η επεξεργασία μόλις ολοκληρώθηκε, θα συζητηθεί κατά την μηνιαία σύνοδο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Οκτωβρίου – παραμονή της ελληνικής εθνικής γιορτής – και στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί στο τουρκικό υπουργικό συμβούλιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Χουριέτ» Μετεχάν Ντεμίρ, οι σελίδες του νέου «κόκκινου βιβλίου» αυξήθηκαν από 22 σε 48! Στο νέο, αναθεωρημένο μυστικό Σύνταγμα, προβλέπονται νέα θέματα, όπως:

Η προστασία του περιβάλλοντος και οι κίνδυνοι από την αύξηση της θερμοκρασίας και τις κλιματικές αλλαγές.

Η γήρανση του τουρκικού πληθυσμού το 2049.

Η αξιοποίηση της διαστημικής και δορυφορικής τεχνολογίας

Το Ιράν, η Ελλάδα και η Ρωσία δεν αποτελούν απειλή για την χώρα, αλλά παρ’ όλα αυτά οι προβλέψεις του casus belli για την περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παραμένουν αναλλοίωτες.


Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κινούμενος επικοινωνιακά σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, σε ομιλία του κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στο Πανεπιστήμιο Πίρι Ρέις το προηγούμενο Σάββατο, δήλωνε πως πίσω από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Είπε επίσης ότι υπήρξε «βαρύ το κόστος κατασκευής φανταστικών εχθρών» εκ μέρους της… Ελλάδας παροτρύνοντας την χώρα του (μήνυμα στους στρατηγούς;) να μην υποπέσει στο ίδιο λάθος!

Για την Τουρκία είπε πως η κατασκευή φανταστικών εχθρών ανάγεται στο παρελθόν, καθώς σημείωσε ότι κάποτε στην χώρα του συνηθιζόταν η έκφραση σύμφωνα με την οποία «η Τουρκία περιβάλλεται από θάλασσα από τις τρεις πλευρές της και από εχθρούς και από τις τέσσερις πλευρές».  Και συνέχισε ο κ. Ερντογάν: «Επί χρόνια δεν κάναμε αυτά που έπρεπε για την θάλασσα, αλλά ξοδέψαμε ενέργεια στο όνομα των φανταστικών εχθρών».

Μιλώντας για την Ελλάδα, είπε: «Πίσω από την κρίση βρίσκονται οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Επί χρόνια ξόδεψαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στους εξοπλισμούς. Εναντίον τίνος; Αυτό είναι γνωστό. Και σε τι ωφέλησε αυτό; Η τεχνολογία των όπλων και η αμυντική βιομηχανία αλλάζει και αναπτύσσεται συνεχώς. Όταν ξοδεύετε τα χρήματα αυτά, υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας σας. Αυτό είναι το βαρύ τίμημα της κατασκευής φανταστικών εχθρών για τη γείτονά μας. Δεν πρέπει να υποπέσουμε στο ίδιο λάθος».

Ουσιαστικά, την ίδια ώρα που οι στρατηγοί επεξεργάζονταν την Κόκκινη Βίβλο και διατηρούσαν την παράγραφο για το casus belli με την Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν προσπαθούσε να πείσει ότι το casus belli (αιτία πολέμου) είναι αποκύημα της φαντασίας των Ελλήνων!

Αυτό που αποδεικνύεται, όμως, από την Κόκκινη Βίβλο είναι  ότι η τουρκική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη τα τελευταία ογδόντα χρόνια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ερντογάν να μας πείσει (του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου) περί του αντιθέτου.

Άλλωστε, κατά την πολυπληθή επίσκεψη στην Αθήνα Τούρκων πολιτικών και επιχειρηματιών,  τον περασμένο Μάιο, ο ίδιος ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας κ. Ερντογάν δεν έδειξε διάθεση να παρέμβει προσωπικά για το casus belli.

Παρά τις θερμές χειραψίες, η διάσταση απόψεων για το Αιγαίο, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και το Κυπριακό, παραμένουν σταθερές.

Και παρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Νταβούτογλου την επομένη της επίσκεψης στην Αθήνα περί «σχεδιασμού του κοινού πεπρωμένου», καθώς και τα διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού τύπου ( «Το Αιγαίο αγκάλιασε την ειρήνη». «Νέα σελίδα στο Αιγαίο». «Νέο σωτήριο έτος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»), η Άγκυρα εμμένει στις αξιώσεις της.

Τρεις μήνες αργότερα, ο Νταβούτογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είχε δηλώσει σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του τουρκικού δόγματος σχετικά με τα χωρικά ύδατα, ότι «η Τουρκία δεν κάνει μονομερείς κινήσεις»

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: