Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σκοπιανό: Τα πρωθυπουργικά ραντεβού και ο ρόλος του Νίμιτς


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΦΟΥΡΛΗ

afourlis@yahoo.gr

Το έβδομο ραντεβού Παπανδρέου - Γκρούεφσκι σηματοδότησε την επανέναρξη της κινητικότητας στο Σκοπιανό, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και νέα δεδομένα στη διαπραγματευτική διαδικασία. Με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να μην έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία εδώ και μήνες, οι δύο πρωθυπουργοί ανέλαβαν ουσιαστικά δράση με στόχο να «ξαναζωντανέψουν» τη διαδικασία των συνομιλιών.

Αρμόδιοι παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι όλες οι προσπάθειες καταβάλλονται «με προσήλωση» στο πλαίσιο που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο, είναι πρόδηλο ότι τα Σκόπια δε συμμερίζονται τις απόψεις της Αθήνας και επιμένουν να μιλούν για «διευθέτηση διμερούς προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς «σύμπτωση» το γεγονός ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέφυγε να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει εκεί τον Γιώργο Παπανδρέου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, αλλά «θυμήθηκε» να απευθύνει δημόσια αίτημα για ένα ραντεβού με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μερικές εβδομάδες αργότερα.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι έγινε λίγες ημέρες πριν παρουσιάσει η Κομισιόν την ετήσια έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (9 Νοεμβρίου). Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ γνωρίζει ότι η χώρα του θα πάρει «καλό βαθμό», όπως τον ενημέρωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο.

Γερά νεύρα...

Ολα αυτά ενισχύουν τις υποψίες ότι ο Ν. Γκρούεφσκι έσπευσε να επιδιώξει ραντεβού με τον Γ. Παπανδρέου, ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους για τις καλές προθέσεις του. Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχει και η ελληνική πλευρά, που έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανάψει πράσινο φως στα Σκόπια -είτε στην ΕΕ, είτε στο ΝΑΤΟ- εφόσον δε λυθεί προηγουμένως το ζήτημα του ονόματος.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί γερά νεύρα και πολλή υπομονή. Πίσω από τους ελιγμούς και τις παρελκυστικές τακτικές, όμως, η σκοπιανή ηγεσία επιμένει σε μία ακραία ρητορική και δεν εγκαταλείπει την αδιαλλαξία της.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μιλούν ακόμη με εκνευρισμό για τις «διαρροές» του Αντόνιο Μιλόσοσκι στα μέσα του καλοκαιριού, περί αντικατάστασης του Ελληνα διαπραγατευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενώ ο Ν. Γκρούεφσκι έφτασε αυτές τις ημέρες στο σημείο να εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την ανέγερση αγαλμάτων -όπου διακρίνονται μεταξύ άλλων οι μορφές του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και ο ήλιος της Βεργίνας- σε πλατείες και δρόμους των Σκοπίων.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: