Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Τα ελληνοτουρκικά στο τραπέζι των συζητήσεων


Στην Αθήνα έφτασε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο που πραγματοποιείται αύριο στη Βουλιαγμένη. O Γιώργος Παπανδρέου με την σύζυγο του παρέθεσαν δείπνο στον Τούρκο ομόλογό και τη σύζυγο του το βράδι της Πέμπτης (φωτογραφία).

Στο αεροδρόμιο τον κ. Ερντογάν, τη σύζυγό του Εμινέ, και την διπλωματική αποστολή, υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Την Παρασκευή το πρωί οι δύο Πρωθυπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνάντησή τους που έχει προγραμματισθεί στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Το μεσημέρι θα συμμετάσχουν σε πάνελ συζητήσεων οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή της Δήλωσης Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Λόρενς Γκόντζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Αχμέντ Μασαντεχ καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλιπ Μέισταντ. Ο Τζέφρι Ζακς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια θα προεδρεύσει της στρογγυλής τράπεζας.

Στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή δεν θα συμμετάσχει τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέλιξη που φαίνεται πως συνδέεται με τη διπλωματική ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες είχε υπάρξει φημολογία πως ο κ. Ερντογάν θα είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ.Νετανιάχου, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά τον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Σε δηλώσεις την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Ισραηλινό ομόλογο του και πως εάν παρευρεθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο συνέδριο της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο.

Ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Παρασκευή το απόγευμα.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: