Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

«Κανίβαλος» ο βασιλιάς των δεινοσαύρων;


Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ, ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα που περπάτησαν ποτέ στον πλανήτη, φαίνεται πως δεν προκαλούσε δέος και τρόμο μόνο στα υπόλοιπα είδη, αλλά και στο ίδιο του το γένος. Επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι στα οστά δεινοσαύρων –που φιλοξενούνται και σε μουσεία- εντόπισε σημάδια από τεράστια δόντια, κάτι που ενδέχεται να καταδεικνύει ότι ο Τ.Ρεξ ήταν κανίβαλος.

«Πρόκειται για σημάδια που θα μπορούσε να έχει αφήσει οποιοδήποτε μεγάλο σαρκοφάγο, αλλά ο Τ.Ρεξ ήταν το μόνο μεγάλο σαρκοφάγο στη δυτική Βόρειο Αμερική πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια», δηλώνει ο Νίκολας Λόνγκριτς του Πανεπιστημίου Γέιλ, που δημοσιεύει τα συμπεράσματα της ομάδας του στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Οι ερευνητές εντόπισαν 17 απολιθώματα με μεγάλα σημάδια από δόντια, βάθους έως 1,3 εκατοστών, τα οποία απέδωσαν σε Τυραννόσαυρο. Από αυτά τα απολιθώματα, τα τέσσερα είναι επίσης Τυραννόσαυροι, που εικάζεται πως έγιναν βορά των ομοίων τους. «Φαίνεται μάλλον απίθανο ο Τ.Ρεξ να κυνηγούσε κατ’ εξακολούθηση ενήλικα μέλη του είδους», γράφουν στην έκθεσή τους, προσθέτοντας όμως πως είναι πιθανό να γίνονταν φονικές μάχες μεταξύ τους και στο τέλος τα θύματα να μετατρέπονταν σε τροφή για τους θύτες.

Ο Λόνγκριτς και οι συνάδελφοί του τονίζουν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους αποδείξεις. Παραδέχονται ότι οι Τυραννόσαυροι που φέρουν σημάδια, ενδέχεται να τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια των μαχών, χωρίς απαραίτητα να... κατέληξαν στο στομάχι του δολοφόνου τους.

Όπως λένε όμως, τα σημάδια αυτά φαίνεται πως έγιναν μετά θάνατον και ότι μάλιστα ο ένοχος ενδέχεται πρώτα να αφαιρούσε τα μικρότερα οστά των άκρων για να φάει το κρέας από σημεία, στα οποία είχε πιο εύκολη πρόσβαση.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι «ο κανιβαλισμός είναι κάτι το σύνηθες στη φύση, ειδικά στις τάξεις των μεγάλων σαρκοφάγων», όπως οι ύαινες, οι αρκούδες, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ή οι αλλιγάτορες. «Είναι ένας βολικός τρόπος να απαλλαγείς από τον ανταγωνιστή, εξασφαλίζοντας παράλληλα τροφή», λέει ο Λόνγκριτς.

Αν και μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο ένα είδος δεινόσαυρου-κανίβαλου, το Μαγωγγόσαυρο, ο ίδιος και η ομάδα του δεν αποκλείουν η πρακτική αυτή να ήταν πιο συνηθισμένη. «Έως τώρα, είχαμε μόνο ένα καταγεγραμμένο παράδειγμα καννιβαλισμού και πιστεύαμε πως πρόκειται για κάτι πολύ σπάνιο», λέει. «Ξαφνικά έχουμε τέσσερα παραδείγματα στον Τ.Ρεξ, οπότε πρόκειται προφανώς για μία έκπληξη».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: