Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Άνοιξε μετά από 47 χρόνια το οδόφραγμα Κάτω Πύργου-Λιμνίτη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου τέλεσαν το πρωί τα εγκαίνια του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου-Λιμνίτη, κατά την οποία κόπηκε κορδέλα και αφέθηκαν ελεύθερα δύο περιστέρια.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο κ. Ερογλου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του σε αυτό το γεγονός, σημειώνοντας πως, όταν οι Τ/κ αναλάβουν έναν έργο, θεωρούν ότι πρέπει να το ολοκληρώσουν και υπό αυτή τη σκοπιά, αφότου ανέλαβε την τ/κ ηγεσία, προχώρησε για την υλοποίηση αυτού του έργου.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από τους Τ/κ", ανέφερε, σημειώνοντας πως η διαδικασία για υλοποίηση αυτού του έργου ήταν πολύ δύσκολη και πως στο γραφείο του εργαζόταν συνεχώς για να αντιμετωπίσει αναπάντεχα προβλήματα.


Ευχαρίστησε το UNDP, τους Τ/κ και τους Ε/κ που εργάστηκαν για αυτό το έργο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, καθώς και τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της τ/κ πλευράς».

Ανέφερε πως αυτό το βήμα θα συμβάλει σε μια υγιή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ, και πως αυτό το σημείο διέλευσης θα ωφελήσει περισσότερο τους κατοίκους του Πύργου που θα φθάνουν πιο γρήγορα στη Λευκωσία και για σκοπούς υγείας.

"Είμαι χαρούμενος που συμβάλλω σε αυτό", είπε, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης που είναι εξίσου σημαντικά για τους Τ/κ, όπως αυτά στην Πύλα και τη Λεύκα. Κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Στέφαν Φούλε σε διάλογο για να υπάρξει διάνοιξη και αυτών των οδοφραγμάτων το συντομότερο.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού «μέχρι το τέλος του χρόνου, με την πλήρη συνεργασία και κατανόηση της άλλης πλευράς".

"Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τον φίλο μου τον Χριστόφια», ανέφερε.

Ο κ. Φούλε είπε πως είναι τιμή για αυτόν να παρευρίσκεται στο άνοιγμα του έβδομου οδοφράγματος. Ανέφερε πως ήταν μάρτυρας της πτώσης των τειχών στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως "βλέπουμε την ευρωπαϊκή ήπειρο ενωμένη και τόσα εκατομμύρια να ζουν μέσα σε ειρήνη στην Ευρώπη".

Σημείωσε πως η ΕΕ στηρίζει απόλυτα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και είναι περήφανη που έχει συμβάλει σε αυτό το έργο.

Ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος στην Κύπρο, επισημαίνοντας πως αυτό είναι εξαιρετικό και πολύ ενθαρρυντικό. "Είμαι πεπεισμένος ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την πράσινη γραμμή και να μείνει μόνο το πράσινο του τοπίου προς όφελος του λαού", είπε.

Πρόσθεσε πως «είμαστε σύμμαχοί σας» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες σε αυτήν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε πως αυτό είναι δύσκολο, αλλά επιτεύξιμο.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως πολλοί είχαν πει πως αυτό το έργο δεν θα γινόταν κατορθωτό. «Οι απαισιόδοξοι είχαν λάθος», ανέφερε.

Επεσήμανε πως με την αποφασιστικότητα των δυο πλευρών αυτό επιτεύχθηκε, αλλά δεν ήταν μια εύκολη εργασία. Υπάρχει ελπίδα τώρα ότι οι δύο ηγέτες μπορούν να πετύχουν τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και θάρρος. «Να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε όλη την υποστήριξη από τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για τη συμπλήρωση του έργου.

Ο Αμερικανός Πρεσβευτής Φρανκ Ούρμπανιτς είπε πως αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του όταν άνθρωποι με κοινό όραμα και αποφασιστικότητα συνεργάζονται και λύνουν προβλήματα.

Ανέφερε πως είναι πολύ χαρούμενος να συνεργάζεται με όλους και πως οι Κύπριοι έχουν εργαστεί για τους Κύπριους.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου της UNDP Haoliang Xu εξέφρασε τις ευχαριστίες του που έγινε κατορθωτή αυτή η δικοινοτική συνεργασία, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Μετά την κοπή της κορδέλας, μια Ε/κ ντυμένη με την παραδοσιακή κυπριακή στολή άφησε ελεύθερα δύο περιστέρια, ευχόμενη να υπάρξει ελευθερία στο νησί.

Πηγή: typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: