Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ματαιώθηκε η λειτουργία στην Αγ. Σοφία


Μετά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας η ομάδα του ελληνοαμερικανού Κρις Σπύρου αναγκάσθηκε να ματαιώσει την επίσκεψη της στη Κωνσταντινούπολη και την λειτουργία που προγραμμάτιζε στην Αγ. Σοφία.
Τη ματαίωση ανακοίνωσε με δήλωση του ο Σπύρου προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Σε σχετικό του τηλεγράφημα το πρακτορείο ανέφερε πως σε δήλωση που έκανε ο κ. Σπύρου στην Αλεξανδρούπολη, από όπου το πρωί θα ξεκινούσε το ταξίδι προς την Κωνσταντινούπολη, είπε πως έλαβε "από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική".

Ο Σπύρου είπε πως "το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία" και ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.


Ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτεία Νιου Χαμσάιρ είναι ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας».
Παρασκηνιακές πιέσεις
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, Τούρκοι διπλωμάτες ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές και αμερικανικές Αρχές για να αποτρέψουν το ταξίδι. Χρησιμοποίησαν τρία επιχειρήματα: Η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι ναός, η τέλεση μιας λειτουργίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και να υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για θρησκευτικές ελευθερίες.
Σημειώνουμε ότι αρνητική ήταν και η στάση του Πατριαρχείου στην πρωτοβουλία του κ. Σπύρου. Κύκλοι του Πατριαρχείου επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται το Φανάρι με την ενέργεια αυτή. Με ανακοίνωση του αποστασιοποιήθηκε από την συγκεκριμένη ενέργεια.
"Φανατικοί οι προσκυνητές"
Ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ως μουσειακό μνημείο η Αγία Σοφία, χαρακτήρισε φανατικούς την ομάδα των προσκυνητών και προειδοποίησε ότι «εάν υπάρξουν ενέργειες που αποσκοπούν εκουσίως στην διατάραξη της ηρεμίας, το κράτος θα λάβει τα μέτρα του».
Μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο NTV, αναφέρθηκε επίσης στην αποτροπή μίας άλλης προσπάθειας στο παρελθόν από μουσουλμάνους να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία με στόχο να πιέσουν για την μετατροπή του ναού σε τζαμί, όπως λειτουργούσε επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τέλος ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει προσπάθειες για να αποτραπεί η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: