Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγουν οι λογαριασμοί 1.200 γιατρών της Θεσσαλονίκης


Από “κόσκινο” περνούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τουλάχιστον 1.200 γιατρών της Θεσσαλονίκης, πολλοί από τους οποίους διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας ότι ενέχονται σε φορολογικές παραβάσεις.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Οι “ράμπο” του οικονομικού εγκλήματος ξεκίνησαν διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να ελεγχθούν οι δηλώσεις εισοδήματος των συγκεκριμένων γιατρών και αν συμφωνούν με τις τραπεζικές τους καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΣΔΟΕ, για 700 γιατρούς βρέθηκαν φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή ότι δεν δήλωναν εισοδήματα κυρίως από επισκέψεις ασθενών. “Είναι το χόμπι της φοροδιαφυγής”, σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στη “Μ” ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιώργος Καπελέρης. Για ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων αυτών, στο οποίο φαίνεται ότι οι γιατροί δεν εξέδιδαν μεγάλο αριθμό αποδείξεων, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως σκοπός του υπουργείου Οικονομικών είναι να εντοπίσει και περιπτώσεις γιατρών με παράνομες προμήθειες από φαρμακευτικές εταιρείες. “Είναι βέβαιο πως θα αναζητήσουμε το πόθεν έσχες για τους λογαριασμούς που θα βρούμε, και γι’ αυτό η έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στα αδήλωτα εισοδήματα από τις επισκέψεις”, έλεγε με νόημα στέλεχος του ΣΔΟΕ.

220 off shore με ακίνητα

Λαβράκι έβγαλαν οι έρευνες για ακίνητα στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, τα οποία εμφανίζονται να ανήκουν σε off shore εταιρείες. Από τις έρευνες που αποκάλυψε η “Μ” προέκυψε ότι ακίνητα που είναι ιδιοκτησίας 220 υπεράκτιων εταιρειών δηλώνονται κατά πολύ μικρότερα, ελαχιστοποιώντας ουσιαστικά τον φόρο. “Είμαστε ακόμη στη διαδικασία της έρευνας στα υποθηκοφυλακεία και θα διερευνηθεί για πολλές περιπτώσεις το πόθεν έσχες των ιδιοκτητών τους”, επιβεβαίωσε ο κ. Καπελέρης.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι έρευνα για αγοραπωλησίες υπερπολυτελών αυτοκινήτων, αξίας πάνω από 100.000 ευρώ το καθένα, τα οποία εμφανίζεται να είχε ιδιώτης από τη Θεσσαλονίκη με δήλωση ετήσιου εισοδήματος... 10.000 ευρώ. Μέλη του ΣΔΟΕ κατέγραψαν τέτοια αυτοκίνητα σε πάρκιγκ νυχτερινών κέντρων της Θεσσαλονίκης και διαπίστωσαν πως ο ιδιώτης τα είχε σε ακινησία για να μην ελέγχεται για το τεκμήριο, αλλά ετησίως είχε τουλάχιστον δέκα αγοραπωλησίες.

1.113 κρυφές πισίνες!

Στη διαδικασία επιβολής προστίμων, μέσω των ΔΟΥ, βρίσκονται τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για 1.113 άτομα σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Χαλκιδική που έχουν πισίνες οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί καθόλου στην εφορία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός αυτού του αριθμού ύποπτες κρίθηκαν ακόμη 200 πισίνες και το ΣΔΟΕ περιμένει τα αποτελέσματα διασταύρωσης από το Κτηματολόγιο. Οι πισίνες εντοπίστηκαν μέσω του δορυφόρου του GoogleEarth και στη συνέχεια ζητήθηκαν στοιχεία από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: