Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ασπίδα προστασίας Αγγέλου στον Καραμανλή


ΟΥΤΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ, ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ!

Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Να απεμπλέξει πάση θυσία τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, επιχείρησε με την απολογία του στην ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού ο στενός του συνεργάτης και κατηγορούμενος για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου και ηθική αυτουργία, Γιάννης Αγγέλου.

Η επιμονή του μάλιστα ήταν τέτοια, ώστε να αφήνει περίπου έκθετο τον πρώην πρωθυπουργό για τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία που έφτανε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι επιστολές κατήγγελλαν πράξεις ή παραλείψεις υπουργών της κυβέρνησής του, διαβιβάζονταν στα γραφεία των υπουργών διότι «το πρωθυπουργικό γραφείο δεν ήταν δικαστήριο. Η πολιτική δεν ασκείται με νομικούς όρους. Ο υπουργός ή υφυπουργός, εφόσον παραμένει στη θέση του, εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

«Τα λένε όψιμα»

Στην απολογία του, εν γένει επαναλαμβάνει όσα είχε πει και στις καταθέσεις του στις δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής. Αποποιείται τον τίτλο του διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου, προκειμένου να πείσει ότι δεν ασκούσε επιρροή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Καταλογίζει στους κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση Σταματίνα Μαντέλη και Χρ. Μπότσιο ότι «καταθέτουν όψιμα μετά την απόκτηση από τους ίδιους της ιδιότητας του κατηγορουμένου και διότι εκτιμούν ότι έτσι ενισχύουν την υπερασπιστική τους τακτική. Ολες οι σχετικές καταθέσεις βρίθουν ανακριβειών, αντιφάσεων, ασαφειών, ακόμη και παραλογισμών».

Αιχμηρός είναι και για τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, για τον οποίο λέει ότι «κάτι θυμάται, αλλά δεν το θυμάται καλά». Ο ίδιος θυμάται μόνο μια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του τον Ιούλιο του 2004 (σ.σ. ο Π. Δούκας έχει πει για Ιούνιο), κατά την οποία του υπέμνησε να δει την επιστολή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Ξάνθης, Ξυνίδη. Αλλά η «αφετηρία μνήμης του» δεν του επιτρέπει να θυμηθεί το κυρίως θέμα της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

Πάντως, προσφέρει κάλυψη σε όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, υπογραμμίζοντας ότι «ενήργησαν αυστηρά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, υπογράφοντας σχετικές υπουργικές αποφάσεις και με πλήρη πεποίθηση ότι έπρατταν το νόμιμο και ορθό».

«Για άλλοθι»

Για τον δε Θ. Ρουσόπουλο, δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει», αν οι μοναχοί τον χρησιμοποίησαν για τις επιδιώξεις τους.

«Οσοι αναφέρονται στο Μέγαρο Μαξίμου, το κάνουν για ευνόητους λόγους, διότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να βρουν άλλοθι για τις δικές τους ενέργειες. Το κάνουν δε εκ των υστέρων, εντελώς όψιμα και μάλιστα όταν απέκτησαν την ιδιότητα του κατηγορουμένου», αποφαίνεται ο Γ. Αγγέλου.

Συνδέει δε την εμπλοκή του ονόματός του με την «εγγύτητά μου με τον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι μέσω εμού θα μπλέξουν τον Κ. Καραμανλή».

Στο ερώτημα της κυρίας Καλού, αν ο πρώην πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της επιστολής των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ξάνθης, η απάντησή του είναι ότι «ο πρώην πρωθυπουργός δεν ενημερωνόταν για την αλληλογραφία. Ηταν αντικειμενικώς αδύνατον. Δεν υπεισέρχονταν ποτέ στην ουσία των επιστολών, δεν αξιολογούσε το περιεχόμενό τους διότι δεν είχε γνώση των παραμέτρων της όποιας υπόθεσης απασχολούσε το κάθε υπουργείο».

Για την επικοινωνία του με τον Π. Δούκα και τη σύνδεση από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών με την αποδοχή της γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων για την προώθηση των ανταλλαγών, απαντά ότι «συγχέει τα γεγονότα και δεν θέλω να πιστεύω ότι ανακριβολογεί σκοπίμως».

«Συνεργάτης»

Οσο για τη σημερινή του ιδιότητα, κλείνοντας την απολογία του ο κ. Αγγέλου δηλώνει «συνεργάτης του Κ. Καραμανλή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Η σύζυγός μου εργάζεται σήμερα στο ίδιο γραφείο».

Και καταλήγει: «Ολα αυτά τα χρόνια με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ευσυνειδησία υπηρέτησα τα καθήκοντα που μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει ο τότε πρωθυπουργός. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που απήλαυσαν την εξουσία. Αντίθετα αυτά τα χρόνια ήταν τα χειρότερα ποιοτικά της ζωής μου για μένα και την οικογένειά μου και τελικά αυτό που έμεινε είναι η πικρία από μια κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενου». *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: