Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ηρακλής ο…ένας!


Του Άγγελου Σκλαβουνάκη

Ο «γηραιός» της Θεσσαλονίκης είναι ο πιο γνωστός Ηρακλής σε όλη την Ελλάδα και εκτός από τους χιλιάδες οπαδούς του φαίνεται ότι εμπνέει και αρκετές ομάδες.

Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908 στην Τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη και επέλεξε τα συγκεκριμένα χρώματα προς τιμή της σημαίας της Ελλάδας και υποδηλώνει το πάθος για απελευθέρωση που είχαν οι ιδρυτές του συλλόγου.

Η κορυφαία σεζόν του συλλόγου θεωρείται η χρονιά 1975-76 όπου οι «κυανόλευκοι» κατέκτησαν το κύπελλο Ελλάδας, έπειτα από ένα συναρπαστικό τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό.

Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους «κυανόλευκους» εκείνη την περίοδο ήταν ο Βασίλης Χατζηπαναγής ενώ άξιοι συμπαραστάτες του ήταν οι Φνάρας, Δινόπουλος, Καλαϊτζίδης, Χριστοφορίδης και Μ.Ξανθόπουλος.

Οι Ηρακληδείς των μεγάλων κατηγοριών

Ο Ηρακλής της Θεσσαλονίκης είναι ο…μοναδικός που έχει αγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια ωστόσο υπάρχουν ομάδες με την ονομασία Ηρακλής όπου έχουν αγωνιστεί σε Β΄ και Γ΄ Εθνική.

Συγκεκριμένα ο ..πρόδρομος του Πανσερραϊκού Ηρακλής Σερρών κατέλαβε την 2η θέση στην Β΄ Εθνική την σεζόν 1964-65. Πλέον ο σύλλογος υπάρχει και καλλιεργεί αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου.

Μοναδική ήταν και η πορεία του Ηρακλή Καβάλας την σεζόν 1962-63 όπου κατέκτησε την 3η θέση στην Β΄ Εθνική.

Ακόμα αξιοσημείωτη είναι η πορεία του ιστορικού Ηρακλή Λάρισας με έδρα την περιοχή της Νεαπόλεως όπου την σεζόν 1962-63 τερμάτισε στην 12η θέση.

Επιπλέον σπουδαία ήταν και η πορεία του…γειτονικού Ηρακλή Βόλου τη σεζόν 1963-64 όπου τερμάτισε στην 15η θέση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.

Σε ότι αφορά τον Ηρακλή Πτολεμαϊδας έκανε αισθητή την παρουσία του την σεζόν 1993-94 όπου τερμάτισε στην 11η θέση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας

Ακολουθεί λίστα με ποδοσφαιρικές ομάδες με την ονομασία Ηρακλής από τις εξής περιοχές:

Χάλκης
Σοφάδων
Καρδιτσομαγούλας
Αγίων Θεοδώρων
Αστακού
Ροδίτσας
Μοναστηρακίου
Ασωπείας
Ελευσίνας
Ασπροπύργου
Πειραιά
Περιστερίου
Αγίων Δέκα
Σφακερών
Θυμιανών
Μαριτσών
Λάρδου
Λεχαίου
Πατρών
Βερβενών
Μύλων
Καρυάς
Καλαμάτας
Νιδιπίτου
Ηρακλείου
Νευροκοπίου
Ψαχνών
Ξυλοκάστρου
Σαγήνης
Σαππών
Διαλαμπής
Μυλοποτάμου
Μαυροβατού
Παναιρεστίου
Αριάδνης
Μυρτοφύτου
Χειμαρρού
Μονόβρυσου
Λιμνοχωρίου
Αμμουδιάς
Αγριανού
Θόλου
Αργυρούπολης
Φύσκας
Κοιλαδίου
Κάρπης
Αμπελοκήπων
Χρυσαυγής
Παπαφίου
Μοδίου
Μεγάλης Παναγιάς
Νέας Φώκαιας
Έδεσσας
Λούκα
Αγροσυκιάς
Αρμενοχωρίου
Χράνης
Πολυκάρπης
Κρυοβρύσης
Φιλιάτων
Αγίου Γεωργίου

Πηγή: Gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: