Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Αντιδράσεις για την κατεδάφιση του σπιτιού του Οδυσσέα Ανδρούτσου


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κατεδάφιση του σπιτιού στην οδό Χρήστου Κοντού στην Πρέβεζα όπου σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Η κατεδάφιση της παλιάς κατοικίας έγινε την Κυριακή ενώ στην θέση της θα ανεγερθεί νέα τριώροφη οικοδομή.

Σύμφωνα με το έγγραφο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων (το οποίο υπεγράφη τον Μάρτιο του 2009) στην θέση που βρισκόταν η οικοδομή που κατεδαφίστηκε όντως προυπήρχε η κατοικία του Οδυσσέα Ανδρούτσου ωστόσο οι επισκευές που έγιναν στο πέρασμα του χρόνου δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό της κατοικίας ως διατηρητέα . Η Εφορεία λοιπόν εγκρίνει την κατεδάφιση της οικοδομής με απαράβατο όμως όρο να τοποθετηθεί μια μικρή διακριτική πινακίδα η οποία θα θυμίζει στις επόμενες γενιές ότι στο σημείο αυτό της πόλης υπήρχε το σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας ο Δήμος είχε προσπαθήσει να αποκτήσει το οίκημα με αντιπαροχή ωστόσο και πάλι δεν μπορούσε να αποτραπεί η κατεδάφιση του κτιρίου (δεδομένου ότι αυτό δεν ήταν χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από το Υπ.Πολιτισμού).Παράλληλα έγιναν και διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για την αγορά του οικήματος στην αντικειμενική αξία (όπως ορίζει εξάλλου και ο Νόμος) ωστόσο η διαδικασία δεν προχώρησε γιατί το οικονομικό αντίτιμο δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των ιδιοκτητών οι οποίοι και τελικά ζήτησαν την κατεδάφισή του.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» ο πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου παντρεύτηκε στα 1876 την Ακριβή Τσαρλαμπά και μάλιστα έως τα 1930 σώζονταν και το προικοσύμφωνο.

Το 1788 ή το 1790 ο περίφημος κουρσάρος Λάμπρος Κατσώνης ήρθε στην Πρέβεζα και βάπτισε τον μικρό τότε Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Η αναμνηστική πλάκα που ανέφερε «Εδώ είναι το σπίτι του Καπετάν Ανδρούτσου 1776-1798» τοποθετήθηκε –όπως αναφέρει ο ιστορικός Τάκης Κανδηλώρος-στα 1930 ενώ κοντά στο σπίτι που κατεδαφίστηκε υπήρχε και βρύση του παλιού Βενετσιάνικου υδραγωγείου που λέγεται ακόμη, αν και κατεστραμμένη πια, βρύση «Ανδρούτσου» και η συνοικία Ανδρουτσέικα.

Πηγή: PamePreveza

Το σπίτι του Οδυσσέα Ανδρούτσου μπορεί να μην κηρύχθηκε διατηρητέο Μνημείο και το κατεδάφισαν. Η Βίλα Γαλήνη όμως του Γέρο - Παπανδρέου, έχει κηρυχθεί διατηρητέο Μνημείο...

Ντροπή και αίσχος, που γκρεμίζουν Εθνικά Σύμβολα.

Και τι πρόσφερε ο Ανδρούτσος στο κάτω κάτω για την Ελλάδα;

Μόνο η Μάργκαρετ Τσάντ πρόσφερε... τι να συγκρίνουμε τώρα...;

Δεν υπάρχουν σχόλια: