Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Εριξε κίτρινο... χιόνι σε Κοζάνη και Πιερία


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΙΟΣ

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι κάτοικοι των νομών Πιερίας και Κοζάνης, όταν παρατήρησαν πως το χιόνι που έπεφτε ήταν... χρωματιστό. Αιτία ήταν η... επέλαση της σκόνης από τη Σαχάρα, η οποία τις τελευταίες ημέρες «πνίγει» πολλές περιοχές της χώρας.

«Είχαμε ακούσει για χρωματιστή βροχή εξαιτίας της σκόνης, αλλά χρωματιστό χιόνι είδαμε πρώτη φορά. Ηταν κάτι σπάνιο και εντυπωσιακό», δήλωσε στον «Α» ο Γιάννης Παπαζήσης, κάτοικος της Κοζάνης. Το φαινόμενο εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

«Μέχρι το μεσημέρι έσπασαν τα... τηλέφωνα από κατοίκους που ρωτούσαν τι συνέβαινε και αν θα έπρεπε να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας», ανέφερε υπάλληλος της νομαρχίας Πιερίας. «Το χιόνι ήταν σε κάποιες περιοχές κοκκινωπό και σε κάποιες άλλες λάμβανε κίτρινες αποχρώσεις. Ηταν παράξενο, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι, καθώς είχαμε ενημερωθεί για τη σκόνη της Σαχάρας», επισήμανε ο αντινομάρχης Πιερίας Νικόλαος Μπουρονίκος.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Ατμοσφαιρικής Ποιότητας της νομαρχίας Κοζάνης, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, εξήγησε ότι «τα... χρωματιστά παιχνιδίσματα των νιφάδων οφείλονται στα βαρέα μέταλλα που φέρει η σκόνη από τη βόρεια Αφρική. Ωστόσο, το φαινόμενο διήρκεσε μόνο κάποιες ώρες και στη συνέχεια υποχώρησε».

Λασποβροχή στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, όπως και σε περιοχές του Κιλκίς, της Ημαθίας και της Χαλκιδικής, έπεσε λασποβροχή, η οποία προκάλεσε τον εκνευρισμό κατοίκων και οδηγών. «Το φαινόμενο της λασποβροχής είναι σύνηθες στη Θεσσαλονίκη και σημειώνεται περισσότερες από μία φορές ετησίως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική», δήλωσε στον «Α» ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάξιμος Πετρακάκης. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έφεραν ίχνη λασποβροχής τη Δευτέρα και το πρωί της Τρίτης, ωστόσο, το φαινόμενο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά από απόψε το βράδυ. «Η μεταφορά φορτίων σκόνης από τη γειτονική ήπειρο αποτελεί ένα φαινόμενο επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών, ενώ προκαλεί και έντονη ρύπανση», υπογράμμισε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος.

Ευεργετική η βροχή

Πάντως, η βροχή που έπεσε καθ' όλη τη διάρκεια του διημέρου σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας λειτούργησε ευεργετικά, τόσο για την ελαχιστοποίηση της αστικής ρύπανσης, εξαιτίας της σκόνης από τη Σαχάρα, αλλά και προκειμένου να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια. «Οι μετρήσεις μας δείχνουν (σ.σ. για προχτες, Τρίτη) περί τα 75 μικρογραμμάρια αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, νούμερο ιδιαίτερα χαμηλό, με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Σε περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν παρόμοια φαινόμενα και με την επιβάρυνση της σκόνης, ο αριθμός των αιωρούμενων μικροσωματιδίων έφτασε μέχρι και τα 600 μικρογραμμάρια στην ατμόσφαιρα της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Πετρακάκης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: