Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη: «Τσουνάμι» λουκέτων στη Δελφών


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΑΤΙΟΣ

«Προσοχή πώς ανοίγετε την πόρτα προς τα έξω, μπορεί να χτυπήσετε κάποιον πεζό»... Η Αδαμαντία Λιαροπούλου είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Δελφών, σε σημείο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το κατάστημά της, το πεζοδρόμιο έχει πλάτος περίπου ένα μέτρο, με αποτέλεσμα οι περαστικοί να περνούν σε... σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλον.

Αδειες βιτρίνες, σκονισμένα παράθυρα, λουκέτα και ενοικιαστήρια: αυτή είναι η εικόνα της αγοράς στην περιοχή γύρω από τη Δελφών, όπου πραγματοποιούνται τα έργα του μετρό Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα κλείνουν με... γεωμετρική ακολουθία, καθώς οι λαμαρίνες που τοποθετήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η τοπική αγορά και να «κρυφτούν» τα μαγαζιά. Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους μέχρι και 50%.

«Αδειάζουν συνεχώς μαγαζιά και ειδικότερα αυτά που ενοικιάζονται. Πολλοί καταστηματάρχες έκαναν υπομονή, όμως, όταν τα χρέη έφτασαν να τους... πνίξουν, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους», αναφέρει στον «Α» ο καταστηματάρχης Τόλιας Κουτιανούδης.

«Εχει λιγοστέψει σημαντικά η πελατεία μας. Στην επιχείρησή μου είδα πτώση της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι και η κατάσταση δε θα βελτιωθεί, μέχρι να φύγουν οι λαμαρίνες», τονίζει ο ιδιοκτήτης καφεκοπτείου Χρήστος Σεφερίδης.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Παρζιάλης, υπάλληλος σε κατάστημα της περιοχής, υπογραμμίζει ότι «πλέον δουλεύουμε μόνο με πελάτες που γνωρίζουν πού βρίσκεται το μαγαζί, καθώς δε μας βλέπει ανθρώπινο μάτι». Χτες το απόγευμα, καταστηματάρχες της περιοχής πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα να ληφθούν μέτρα για την προστασία της αγοράς της περιοχής.

Σβήνει η τοπική αγορά

Τον τελευταίο χρόνο, έκλεισαν τουλάχιστον δέκα καταστήματα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και μεσιτικά γραφεία.

«Κάποτε η αγορά στη γειτονιά μας έσφυζε από ζωή. Πλέον, αναγκαζόμαστε να πάμε στο κέντρο, για να μπορούμε τουλάχιστον να περπατάμε σε πεζοδρόμια όπου... χωράνε δύο άνθρωποι δίπλα δίπλα», λέει με χιουμοριστική διάθεση η κάτοικος της περιοχής, Ιουλία Αναγνώστου. Απογοητευμένος δηλώνει και ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ της περιοχής, Δημήτρης Αγγέλου. «Το χειρότερο είναι ότι δε γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα», παρατηρεί.

Σε απόσταση... αναπνοής

Οι πολίτες που βαδίζουν δίπλα στις λαμαρίνες γυρνούν το κεφάλι και κοιτούν απορημένοι στη συμβολή της Δελφών με την Καλιδοπούλου. Εκεί, ένα από τα μηχανήματα του εργοταξίου (σ. σ.: ένα τεράστιο κομπρεσέρ ύψους περίπου δέκα μέτρων) βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα μπαλκόνια παρακείμενης πολυκατοικίας. «Πώς θα σκάψει αυτό εδώ; Θα πέσουν τα μπαλκόνια», λέει με απορία μια περαστική. «Για να αντέξουμε την ημέρα παίρνουμε... Ντεπόν. Οταν σκάβουν τα μηχανήματα, τρέμει η γη και πεταγόμαστε από τα μαγαζιά», αναφέρει ο μαγαζάτορας Στυλιανός Καπλάνης.

Αυξάνεται η εγκληματικότητα

Ο Θεοχάρης Σιάμης βρήκε την προηγούμενη Δευτέρα την κλειδαριά του χρυσοχοείου του παραβιασμένη. «Ευτυχώς οι κλέφτες δεν κατάφεραν να μπουν στο κατάστημα. Οι λαμαρίνες και η απουσία φωτισμού προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον... εργασίας για επιτήδειους», δήλωσε στον «Α». Το βράδυ, η κίνηση στα πεζοδρόμια της περιοχής είναι περιορισμένη. «Φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει το βράδυ», προσθέτει ο κ. Σιάμης.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: