Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Η συμβολή της Μακεδονίας στον Αγώνα του 1821


Δε χωράει καμμιά αμφιβολία, ότι η εθνεγερσία του 1821 είχε χαρακτήρα πανελλήνιο. Όλοι οι Έλληνες, από το Δούναβη εως την Κύπρο, από τον Εύξεινο Πόντο και το εσωτερικό της Μικράς Ασίας ως τα νησιά του Ιονίου, ήταν παρόντες. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη συμβολή των διαφόρων περιοχών στον Αγώνα εκείνον, εξαρτήθηκε από πολλούς παράγοντες και προπάντων από την απόσταση που τις χώριζε από την Ανατολή και το πλήθος του τουρκικού στρατού και των Τούρκων γενικά που ήταν εγκατεστημένοι σε αυτές.

Η επανάσταση της Μακεδονίας άρχισε στη Χαλκιδική ταυτόχρονα με την εξέγερση της Πελοποννήσου στις 23 Μαρτίου του 1821, με αρχηγό τον Εμμανουήλ Παπά. Μετά την καταστολή της εκεί συνεχίσθηκε στη Νάουσα και την περιοχή του Βερμίου με τους Ζαφειράκη, Καρατάσο και Γάτσο. Μα και εκεί δε μπόρεσε να ριζώσει γιατί οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν ήταν ανυπέρβλητες και κατά τα τέλη Μαΐου 1822 έσβησε.

Παρ' όλα αυτά η σημασία της προσφοράς της Μακεδονίας στην Ιερή προσπάθεια του Έθνους για την απελευθέρωσή του από την πολύχρονη σκλαβιά είναι ξεχωριστή. Δεν θα την κρίνουμε βέβαια από τα αποτελέσματα, όπως δεν κρίνουμε και τους αγώνες των Σουλιωτών π.χ. Από τον θλιβερό τους επίλογο. Στους 14 μήνες που κράτησε η επανάσταση στη Μακεδονία συνέβησαν τόσα και τέτοια γεγονότα, που αποδεικνύουν με ένα σωρό άλλα το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής των Μακεδόνων. Θρίαμβοι, ολοκαυτώματα, ηρωισμοί άφθαστοι ανδρών και γυναικών στη Χαλκιδική, στη Νάουσα, στο Βέρμιο, στον Όλυμπο.

Μα πέρα από τις ηρωικές πράξεις υπάρχει και ένα αναμφισβήτητο γεγονός: Με την εξέγερση της έφερε σοβαρό αντιπερισπασμό και σύγχυση στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, που καθηλώθηκαν για ένα και περισσότερο χρόνο στη Μακεδονία. Σε αυτό το διάστημα οι καπετάνιοι της Στερεάς Ελλάδος και της Πελοποννήσου κατόρθωσαν να απλώσουν την επανάσταση, να καταλάβουν ορισμένα μεγάλα κέντρα και με τις πρώτες επιτυχίες τους να εξυψώσουν το ηθικό των Ελλήνων και να ριζώσουν στην ψυχή τους θάρρος και αυτοπεποίθηση για την τελική νίκη.

Η σύντομη ανασκόπηση του έργου των σημαντικότερων Μακεδόνων Αγωνιστών του 1821 που ακολουθεί, δείχνει καθαρά τι πρόσφερε και η Μακεδονία στα μεγάλα εκείνα χρόνια για την ανεξαρτησία της Ελλάδος.

Πηγή: dwdekatheon.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: