Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αναστηλώνεται το Ιερό στη Λευκόπετρα


Το Ιερό της Μητέρας των Θεών Αυτόχθονος, στη Λευκόπετρα Ημαθίας, θα αναστηλωθεί -αν βρεθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ-, ώστε οι διερχόμενοι να το βλέπουν ακόμη και από τον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας που περνά κοντά του. Αν και υπήρξε πολύς προβληματισμός σχετικά με αυτήν την ανακατασκευή, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά, κρίνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο.

Το ιερό βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βερμίου και είχε εντοπιστεί το 1965 από τον Φ. Πέτσα. Νέες ανασκαφές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αποκάλυψαν και άλλα τμήματά του.

Το πλέον πρωτότυπο στοιχείο του είναι οι μπροστινοί του κίονες, κατάγραφοι από πράξεις απελευθέρωσης δούλων. Επειδή πρόκειται για πολύτιμα αρχιτεκτονικά μέλη, η αρμόδια εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων τα έχει μεταφέρει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας.

Ο μελετητής του μνημείου, Γ. Καραδέδος, σημείωσε πως προηγούμενες αποφάσεις προέβλεπαν την επανατοποθέτηση των κιόνων στο μνημείο. Ομως, υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι: κλοπής και διάβρωσης, εξαιτίας της οποίας θα χαθούν όλες οι επιγραφές. Ετσι, το ΚΑΣ δέχτηκε την τοποθέτηση αντιγράφων, αν και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη εξέφρασε επιφυλάξεις. «Μπορεί να έχουμε απολύτως πιστά αντίγραφα», είπε, «αλλά είναι μεγάλη η χρήση νέου υλικού».

Ο κ. Καραδέδος αντέτεινε πως, αν το μνημείο μείνει μόνο με τους τοίχους και χωρίς τους κίονες και άλλα τμήματα της ανωδομής, αδικείται. Επίσης, αρκετά μέλη υπενθύμισαν πως οι Καρυάτιδες και η ζωφόρος του Παρθενώνα έχουν αποσπαστεί από το μνημείο για να σωθούν. «Δε θα ανακαλύψουμε την Αμερική με αυτό το Ιερό», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Η συζήτηση έκλεισε με την παρατήρηση του Ν. Σταμπολίδη: «Ας το δούμε σαν συνένωση του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Τουρισμού».

Τα ευρήματα της Λευκόπετρας αποδεικνύουν ότι η περιοχή είχε διαχρονική και συνεχή κατοίκηση από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια, από την 4η χιλιετία μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ. Εχουν σκαφτεί τάφοι που χρονολογούνται στα κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, ενώ αποκαλύφθηκαν και καλά σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που καλύπτουν μία ευρύτατη περίοδο από την 1η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια (εποχή σιδήρου, γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή).

Βρέθηκε και σώζεται οικοδομικό συγκρότημα ελληνιστικής εποχής που αποτελείται από πέντε οικιστικούς πυρήνες. Σε αυτόν το χώρο βρίσκεται και το Ιερό, το οποίο, κατά την εκτίμηση των αρχαιολόγων, περιβαλλόταν από εργαστήρια όπως συνηθιζόταν στα ελληνιστικά χρόνια.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: