Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Χαλκιδική: "Μπάχαλο" για το δρόμο Ν. Φώκαιας - Αθύτου


«Μπάχαλο» έχει γίνει με την παρακαμπτήρια οδό Ν. Φώκαιας - Αθύτου, που επιλέχτηκε προσωρινά για να εξυπηρετήσει όσους μετακινούνται από και προς τη νότια Χαλκιδική, μετά τις κατολισθήσεις στον κεντρικό δρόμο, στην περιοχή του Βόθωνα.

Ολοι οι αρμόδιοι φορείς συμφώνησαν πως ο στενός μονόδρομος είναι προβληματικός και μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα στην εθνική οδό πρέπει να αποκατασταθεί και να διαπλατυνθεί, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στους μεγάλους κυκλοφοριακούς φόρτους και να είναι ασφαλής. Και παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε έκτακτο κονδύλι 1,36 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αστέριος Ζωγράφος, αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε εργολάβο, προτού εγκριθεί η πίστωση και δίχως διαδικασίες διαγωνισμού, έστω και με περιορισμένο αριθμό υποψήφιων αναδόχων.

Το αποτέλεσμα ήταν, όταν ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, ενέκρινε το αίτημα της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας, Μαρίας Λιονή, τα κονδύλια να δοθούν στη διεύθυνση Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας. Η νομαρχία έμεινε εκτεθειμένη απέναντι στον εργολάβο και άρχισε ένας «πόλεμος» δηλώσεων για το ποιος θα κάνει το έργο.

Ο νομάρχης

Η κ. Λιονή συγκάλεσε χτες σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της Χαλκιδικής και τους εξήγησε πως δημοσιονομικά δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο που ξεκίνησε η νομαρχία. Ο κ. Ζωγράφος, όμως, ήταν ανένδοτος, αφού, όπως είπε, «ο εργολάβος έχει κατασκευάσει σχεδόν το ένα τρίτο του έργου και πρέπει να πληρωθεί. Τα χρήματα που ενέκρινε το υπουργείο πρέπει να δοθούν στη νομαρχία και, αν για τυπικούς λόγους αυτό δε γίνεται, πρέπει να ανακληθεί η απόφαση και να εκδοθεί νέα. Αν η κυβέρνηση δε θέλει να το κάνει, η νομαρχία γνωρίζοντας την κρισιμότητα του έργου θα το ολοκληρώσει με δικά της χρήματα».

Η κ. Λιονή πρότεινε στη νομαρχία να πληρώσει τις εργασίες που ανέθεσε και έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και ακολούθως με νόμιμο τρόπο να κάνει η Περιφέρεια για τις υπόλοιπες εργασίες. Χρόνος ολοκλήρωσης είναι η 20ή Απριλίου 2010. Ομως η νομαρχία επισημαίνει πως δεν μπορούν οι πολίτες και οι παραγωγικοί φορείς της Χαλκιδικής να περιμένουν μέχρι τότε και θα συνεχίσει το έργο, με στόχο να το παραδώσει ώς τις 15 Μαρτίου.

Η κ. Λιονή πρότεινε, επίσης, εφόσον η νομαρχία πληρώσει το έργο με δικά της χρήματα, να διατεθεί η εγκεκριμένη πίστωση για την αποκατάσταση του κεντρικού άξονα, ενώ επισήμανε πως «θα συνηγορήσουμε σε αίτημά της προς την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των εργασιών βελτίωσης που έγιναν μέχρι σήμερα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, για το έργο που η ίδια εκτέλεσε. Υπεράνω όλων όμως είναι ο νόμος».

Ο κ. Ζωγράφος, πάντως, δήλωσε πως θα ζητήσει από τον κ. Ρέππα ανάκληση της απόφασής του και νέα απόφαση που θα εγκρίνει τα 1,36 εκατ. ευρώ στη νομαρχία.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: