Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Κινδυνεύουν τα τείχη της Θεσσαλονίκης


Σωστικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πρόγραμμα

Επιβλητικά, ξεχωριστά, σημαντικά, πλην όμως προβληματικά. Τα τείχη της Θεσσαλονίκης, που σώζονται σήμερα κατά το ήμισυ, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προτίθεται να τα αντιμετωπίσει με ένταξη κάποιων έργων συντήρησης και ανάδειξης στο ΕΣΠΑ. Η μελέτη ωρίμανσης εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και η συνέχεια ανήκει στην 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που θα επεξεργαστεί τις παρατηρήσεις και θα κάνει νέες προτάσεις.

Τα τείχη, που είχαν αρχικά μήκος οκτώ χιλιομέτρων, αποτελούν σημαντικό έργο οχυρωματικής. Η αρχική τους φάση ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Υπήρξαν πολλές μεταγενέστερες παρεμβάσεις, για την προσαρμογή τους στην εξέλιξη της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής, κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Στα νεότερα χρόνια τμήματά τους κατεδαφίστηκαν με σκοπό την εξάπλωση του αστικού ιστού. Σήμερα διασώζονται τέσσερα χιλιόμετρα.

Η μελέτη διαπιστώνει πως τα κυριότερα προβλήματα είναι: υποβάθμιση της ποιότητας του μνημείου λόγω προσκόλλησης στην επιφάνειά του αυθαίρετων κτισμάτων. Παρεμπόδιση πρόσβασης. Κατάρρευση τμημάτων και απώλεια υλικού, ρηγματώσεις, εμφάνιση υγρασίας στη βάση, αποσάθρωση συνδετικών κονιαμάτων, ανάπτυξη φυτών και επικάθηση ρύπων.

Στόχος είναι η ανάδειξη κάποιων τμημάτων με την ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους, η απομάκρυνση αυθαίρετων εγκαταλειμμένων κτισμάτων ή λειτουργιών που προσβάλλουν το μνημείο, καθαρισμοί για τους ρύπους και τη βλάστηση, εξασφάλιση αυτοτελούς πρόσβασης. Επίσης, οι αναδομήσεις και ανακτήσεις των κατεστραμμένων σε μεγάλη έκταση επάλξεων με συμβατά υλικά. Το ΚΑΣ θεώρησε απαραίτητες τις συγκεκριμένες, αναλυτικές μελέτες και ζήτησε να συνταχθούν και να κατατεθούν εκ νέου.

Παρεμβάσεις θα γίνουν ακόμη σε δύο πύργους, στον Πύργο Τριγωνίου και στον πύργο Π3 του Επταπυργίου. Ο πρώτος βρίσκεται στην ένωση του ανατολικού και βόρειου τείχους και κατασκευάστηκε κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Είναι κατά προσέγγιση κυλινδρική κατασκευή με διάμετρο 24,85μ. και επτά κύριους χώρους, χαρακτηριστικό μνημείο οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Κάποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ και τώρα προτάθηκε η εξωτερική του περίσφιξη με 12 προεντεταμένους δακτυλίους. Το συμβούλιο έκρινε όμως ότι πρόκειται για βαριά επέμβαση και ζήτησε να αναζητηθούν άλλοι τρόποι στερέωσης.

Ο πύργος Π3 βρίσκεται στο κέντρο της βόρειας πλευράς του Επταπυργίου και κατασκευάστηκε από τον 7ο έως τον 11ο αιώνα μ.Χ. σε σχήμα «Π». Κατά το 12ο αιώνα πήρε την κλειστή τετράγωνη μορφή που έχει σήμερα. Εχουν γίνει ελάχιστες επεμβάσεις στερέωσης και συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια και η κατάσταση είναι δύσκολη. Η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση των ρωγμών, κατασκευή διαζώματος, διάνοιξη των φραγμένων ανοιγμάτων, αποκατάσταση δαπέδων, κλιμακοστασίων κ.ά. Το συμβούλιο τη δέχτηκε με μικρές παρατηρήσεις.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: